fbpx

Romana Tomc: Na volitvah s podporo medijev zmagal vzporedni mehanizem, izgubila Slovenija

Evropska poslanka Romana Tomc. (Foto: Osebni arhiv)

“Medtem ko se javnost ukvarja z nepomembnimi stvarmi, kot so frizure in čevlji, se v ozadju odvijajo epski spopadi za prevzem državnih podjetij in popolno podreditev medijev,” je v intervjuju za portal Siol opozorila evropska poslanka Romana Tomc in podpredsednica stranke SDS.

Evropska poslanka Romana Tomc meni, da se “notranja nekonsistentnost prihodnje vlade že kaže, čeprav jo skušajo z nasmeški in izjavami prikriti”.

Redki posamezniki bodo privilegirana kasta
“Glede koalicijske pogodbe je približno tako, kot da bi jo pisala grška Siriza, radikalno leva stranka,” je dejala in dodala, da “gre za skrajno leve, popolnoma neuravnotežene, gospodarstvu neprijazne in finančno nevzdržne ideje”. Če bo zapisano tudi uresničeno, pa se nam ne obeta nič dobrega. “Sledijo nam novi višji davki, progresivna obdavčitev premoženja pomeni prikrito nacionalizacijo, brutalno poseganje v demokratične procese, kot je na primer odpoklic voljenih predstavnikov. Skratka, popolna podreditev države na vseh področjih,” je poudarila evropska poslanka.

Redki posamezniki bodo po besedah Romane Tomc privilegirana kasta, preostali pa bodo živeli po navodilih in v okvirjih, ki jih bo določila vlada. “To je po moji oceni popoln recept, da se v tujino odseli še več mladih in da Slovenija v razvoju zastane in nazaduje”.

Inflacija državnega aparata z ustanavljanjem novih ministrstev, uradov, služb, ne da bi sploh za nekatere vedeli, kaj bodo počeli, je po njenih besedah popolnoma neodgovorna. “Jasno je, da ne gre za vsebino, ampak predvsem za iskanje foteljev za vse, ki so ali še bodo po koncu volitev izstavili svoj račun. Precej nenavadno je, da Slovenija potrebuje več ministrstev kot države, ki so veliko večje od nas,” je kritična.

V času vlade Janeza Janše so bili odnosi med Slovenijo in Hrvaško zares dobri
Kot je povedala Tomčeva, jo hrvaški kolegi sprašujejo o napovedanih potezah glede odnosov s Hrvaško. Povedala je, da vsi z zaskrbljenostjo spremljajo, kaj se bo v prihodnosti dogajalo, kajti ocenjujejo, da so bili odnosi med Slovenijo in Hrvaško v času vlade Janeza Janše zares dobri in da so napredovali.

Na vprašanje ali so v stranki naredili podrobno analizo doseženega rezultata na državnozborskih volitvah, je Romana Tomc med drugim odgovorila: “Na teh volitvah je s podporo medijev zmagal vzporedni mehanizem, izgubila pa je Slovenija. Ljudje večinoma niso glasovali za, ampak so glasovali proti. Izid je najbrž presenetil vse. Gibanje Svoboda, ki so dobili več, kot so pričakovali, tudi SDS, ki smo dobili manj kot smo pričakovali ter stranke KUL-a, ki so največje poraženke volitev, zame pa je veliko razočaranje tudi slab rezultat Povežimo Slovenijo. Vendar ob dani medijski situaciji desnosredinske stranke niso mogle narediti kaj dosti več od tega, kar so”. 

Foto: STA

Na volitvah je šlo za ohranitev monopolov
V ozadju je bil po besedah Tomčeve pripravljen popoln načrt prevzema oblasti z absolutno podporo medijev ob asistenci nevladnih organizacij, kar jim je tudi uspelo. “Seveda na teh volitvah, tudi ne na prejšnjih in še katerih prej, ni šlo za tekmovanje programov, šlo je za boj za ohranitev monopolov. Vzporedni mehanizem je vključil vse razpoložljive vire,” je bila jasna.

Glede stranke SDS je Tomčeva poudarila, da se za prihodnost stranke SDS ne boji. “V tridesetih letih smo preživeli vse vrste poskusov uničenja, pa vendar smo obstali in danes imamo v državnem zboru več poslancev kot v prejšnjem mandatu. Smo svobodni, nihče nas ne more zavreči čez noč, ker za nami stojijo ljudje, ne pa strici in tete iz ozadja. Stranka SDS zagotovo še ni rekla zadnje besede,” je prepričana.

Na vprašanje ali bo kandidirala za predsednico države je pojasnila: “Ne bom, upam pa, da bodo kandidirali kredibilni kandidati in da bomo imeli Slovenci in Slovenke možnost izbrati dobrega predsednika države. Vsekakor si na tem mestu ne želim kakšnega političnega aktivista, ki mu gre za položaj.”

Moja Dolenjska