fbpx

Romana Tomc na predstavitvi v Mariboru: “Najboljše rešitve se sprejemajo v sodelovanju in ob spoštovanju”

“Moje geslo je: spoštujmo in sodelujmo. Mislim, da je v Sloveniji premalo spoštovanja na vseh ravneh, tako do predsedniške funkcije kot obratno – politike do ljudi, ki živijo v tej državi. Predvsem pa je premalo sodelovanja. Slovenija je v nekakšnem krču, ker različni akterji, ki lahko zelo konkretno vplivajo na to, kakšna bo naša prihodnost, sprejemajo zakone in se dogovarjajo, med seboj ne znajo sodelovati. Najboljše rešitve se sprejemajo v sodelovanju in ob spoštovanju,” je sporočila Romana Tomc, predsedniška kandidatka stranke SDS.

Kandidatka Slovenske demokratske stranke Romana Tomc se je predstavila slovenski javnosti. Predstavitev je simbolno potekala v Hiši Stare trte v Mariboru, s čimer je kandidatka kot rojena Ljubljančanka sporočila, da se zaveda, da je Slovenija več kot le Ljubljana. V znak podpore so v Maribor prišli številni poslanke in poslanci, članice in člani ter simpatizerji Slovenske demokratske stranke.

Uvod v njeno predstavitev je pripravil predsednik SDS Janez Janša z naslednjimi besedami: “Spoštovani Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, vsi, ki imate Slovenijo radi. Spoštovanje in sodelovanje, glava in srce, razum in pogum – kandidatka za predsednico Republike Slovenije Romana Tomc.”

Trdno stoji na tleh in se zaveda, kaj pomeni kandidatura
Romana Tomc je uvodoma ubesedila željo vseh prisotnih podpornikov: “Upam, da bom vaša bodoča predsednica Republike Slovenije,” in požela bučen aplavz. Poudarila je, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka, saj čuti do funkcije predsednika države veliko spoštovanje in odgovornost. “Bila sem zelo vesela, da so me na poti k tej odločitvi spodbujali in mi izražali podporo vsi; tisti, ki so danes tukaj z nami, moja stranka, moja družina in vsi ostali, ki sem jih srečevala na poti in ne pripadajo niti naši stranki niti niso politično opredeljeni, pa vendar so mi izražali veliko zaupanje in podporo,” je dejala.

V nadaljevanju je pojasnila, kako si predstavlja delo predsednice za dobro Slovenije: “Nisem kandidatka, ki bi obljubljala nemogoče. Trdno stojim na tleh in se zavedam, kaj pomeni predsedniška funkcija.” Izrazila je zavedanje, da so pristojnosti predsednika po formalni plati omejene, a kljub temu zelo pomembne. “Bolj kot formalne pristojnosti predsednika države pa je po mojem mišljenju pomembno, da je predsednik neformalna, moralna, politična avtoriteta. Da to postane, mora imeti najprej spoštovanje vseh tistih okoli sebe. Do tega pa pride na podlagi lastnosti, ki jih ima, dejanj, ki jih naredi. Ko doseže to spoštovanje, ima tudi neformalno moč, da vpliva na dobro življenje v tej državi,” je pojasnila.

Predsednik mora biti moralna in politična avtoriteta
“Moje geslo je: spoštujmo in sodelujmo. Mislim, da je v Sloveniji premalo spoštovanja na vseh ravneh, tako do predsedniške funkcije kot obratno – politike do ljudi, ki živijo v tej državi. Predvsem pa je premalo sodelovanja. Slovenija je v nekakšnem krču, ker različni akterji, ki lahko zelo konkretno vplivajo na to, kakšna bo naša prihodnost, sprejemajo zakone in se dogovarjajo, med seboj ne znajo sodelovati. Najboljše rešitve se sprejemajo v sodelovanju in ob spoštovanju,”
je bila jasna Romana Tomc. Kot bodoča predsednica Republike Slovenije obljublja, da bo “kot moralna, politična avtoriteta spoštovala vse in se trudila za to, da bodo ti, ki pomembno vplivajo na življenje v naši državi, delovali tako, da bo ljudem dobro, bolje. Slovenke in Slovenci si to zaslužimo.”

Funkcije predsednika ne vidi tako, da se le-ta vmešava v konkretne primere,  temveč, da pove, kaj je na sistemski ravni v naši državi dobro ali je treba izboljšati, ter s svojim zgledom in pobudami igra proaktivno vlogo, ki se pričakuje od predsednika države.

Ocenjuje, da večina političnih funkcij v tej državi nima dovolj spoštovanja. “Mi smo politiko in politične funkcije razvrednotili, kolikor se najbolj da. To ni dobro za državo,” meni in ob tem poudarja: “To spoštovanje mora biti vzajemno.” Kot je pojasnila v odgovoru na novinarsko vprašanje svoje kampanje ne bo gradila na kritiziranju sopotnikov v predsedniški kandidaturi, temveč na svojih vrednotah in prepričanjih.

C. Š.