Romana Tomc: Prihodnja vlada mora upokojencem zagotoviti dostojne pokojnine

Romana Tomc (foto: Nova24TV)

“Nedopustno je, da ljudje, ki so 40 let pošteno delali in plačevali prispevke, na koncu ne dobijo niti toliko pokojnine, da bi jim omogočila dostojno preživetje,” poudarja Tomčeva.

Predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc je za revijo Demokracija spregovorila o prihodnjih demografskih izzivih, pokojninah in upokojevanju.

Naši upokojenci prejemajo smešno nizke pokojnine
“Nedopustno je, da ljudje, ki so 40 let pošteno delali in plačevali prispevke, na koncu ne dobijo niti toliko pokojnine, da bi jim omogočila dostojno preživetje. Največ revščine v Sloveniji je med starejšimi ženskami. Mnogo je zgodb o upokojencih, ki prejemajo prenizko pokojnino, da bi si privoščili topel dnevni obrok ali ogrevanje v hladnejših mesecih. Na drugi stani pa na dan prihajajo informacije, kako je slovenski denar odtekel v davčne oaze in se izgubljal v milijonskih, nikoli vrnjenih kreditih,” je poudarila.

Vlada kljub obljubam za upokojence ni storila popolnoma ničesar
A kot pravi, kljub manipulacijam in praznim obljubam upokojenci žal hitro pozabijo na predvolilne obljube: “Vedno znova volijo stranko upokojencev, saj imajo tako občutek, da je njihov glas zastopan. Stanje je zares alarmantno, saj vlada, ki odhaja, pa tudi tista pred njo nista naredili ničesar, da bi izboljšali položaj upokojencev. Leta 2008 je povprečna neto starostna pokojnina znašala 603,72 evra, deset let pozneje, leta 2018, pa 620,25 evra. V celem desetletju so se pokojnine zvišale za borih 16,53 evra. Naslednja vlada mora poiskati realne rešitve, take, ki bodo za 40 let poštenega dela in plačevanja prispevkov zagotovile dostojno pokojnino. Ne potrebujemo lažnih obljub o 1.000 evrih pokojnine in tudi ne novih analiz, belih knjig in raziskav. Teorije imamo dovolj, samo ukrepati je treba.”

Žalostno je, da si mnogi slovenski upokojenci ne morejo privoščiti toplega dnevnega obroka ali ogrevanja v hladnejših mesecih. (foto: iStock)

Romana Tomc poudarja, da nujno potrebujemo pokojninsko reformo, reformo trga dela in zdravstveno reformo. Seveda tudi sistem dolgotrajne oskrbe, ki ga obljubljajo že 10 let. “Nič od tega vlada v odhajanju ni naredila. Nič!” je ocenila in pojasnila: “Rezultat tega je tudi ta, da ogromno mladih zaradi negotove prihodnosti odhaja v tujino, kjer je priložnosti zaradi prilagodljivega trga dela več, ponudba bolj raznolika in plače so boljše. Soočamo se z begom možganov, pa to nikogar ne skrbi. To pove ogromno o viziji razvoja naše države.”

Z drugim tirom izgubimo triletni dodatek za upokojence
Tudi zgrešena poraba proračunskih sredstev je razlog za nizke dohodke državljanov: “Če moramo dokapitalizirati NLB, to pomeni, da gredo milijoni evrov v banke. Če bomo za drugi tir plačali 1,2 milijarde namesto 700 milijonov, to pomeni, da smo porabili za tri leta letnega dodatka za upokojence. Vsaka afera stane. Ne gre le za to, da eni neupravičeno bogatijo, gre tudi za to, da zaradi njih zmanjka na drugi strani.”

Odstop vlade je po mnenju Tomčeve pričakovan. “Vlada ni izpolnila nobenih obljub, še več, slovenskim državljanom je naredila veliko škode. Dogodki zadnjega tedna predstavljajo sliko celotnega mandata, zdi pa se mi skrajno neokusno sprenevedanje in zahrbtnost koalicijskih partnerjev, saj kot člani vlade nosijo vso odgovornost za stanje v državi,” je bila jasna.

Celoten intervju si preberite v novi številki tednika Demokracija.

A. G.

 • Janez Novak

  Kakšne dostojne pokojnine: upokojencem je treba zagotoviti dostojne davke. Davek na nepremičnine na primer. Povprečen slovenski kmet ali pa prebivalec na podeželju ima preveliko hišo, morda tudi gospodarsko poslopje, pokojnino pa tam okrog 500 EUR za 40 let dela. Davkarija mu bo prek davka na nepremičnine lahko pobrala dobršen delež sanjske slovenske pokojnine.

  • Vera

   Ti bi kar : davek, na davek – davek ? DDV 10X ?

  • Mojca pokraculja

   Ej ti bebo, a dostojne davke bi rad ? Katere naj “veleposestniki” plačujejo od nedostojnih pokojnin ?
   Ker najbrž se tvoja dostojna pokojnina izplačuje od tistega ukradenega denarja tistim upokojencem, ki jim ZPIZ oziroma država odmeri , bolje rečeno pokrade, najmanj 40% od vplačanih prispevkov skozi 40 let delovne dobe.

   • macon

    Pojdite v manjša stanovanja, kje pa piše, da so hiše vaša človečanska pravica.

    • Mojca pokraculja

     Ne tko no, mene prosim nikar ne pošiljaj nikamor in mi ne govori o pravicah.
     Ali ni dovolj, da toliko ljudi živi v revščini in mizerno zaradi mizernih pokojnin, ki so rezultat”solidarnosti” pokojninskega sistema. Ali misliš da se res vsi ti mizerneži bohotijo v ogromnih hišah in stanovanjih. Verjamem da kakšen trmast podeželski človek “svojega” težko prigaranega ne da. In vztraja ter crkuje. Ampak to so izjeme. Vprašanje je tudi kako tako veliko hišo na podeželju prodati in kaj in kje kupiti. Naj gredo v blok, toda tam so stroški lahko mnogo večji kot v lastni hiši.Kakorkoli obrneš s 350 EUR se ne da preživeti. To je zame bistvo.
     Me pa zanima tvoje mnenje, je prav da se davek od nepremičnin ( prispevek za mestno zemljišče) ne šteje kot odbitna postavka pri dohodnini ?Jaz namreč od pokojnine plačujem dohodnino !

     • macon

      Vse je preveč obdavčeno in levi bi samo še dodatno nabili davek na nepremičnine in ne bi zmanjšali ddv in obdavčenja plač, ker nas tako vse držijo med reveži. Ne smemo delati in zaslužiti, imajo še plačilno nedisciplino in ščitenje dolžnikov, da ja ne bi kdo napredoval. Levi lahko danes vladajo samo, če smo ekonomsko nesvobodni, ker nas zaradi EU ne smejo zapirati.

      Glede davka na nepremičnine verjamem, da kdor ne zmore plačati tisoč ali dvatisoč Eurov za hišo (ob upoštevanju neobdavčljivih 30 ali 40m2 na človeka), nima kaj delati v hiši. Če si jo je že zgradil, je lahko to tudi investicija za prodat, ker hiša ni človekova pravica. Tako bi se sprostil nepremičninski trg, ki je povsem nenormalen. Pol prodajalcev fantazira, da so stanovanja v 40 let starih blokih in 30 km od Ljubljane vredna po 3000 EUR/m in jim je vseeno, če leta nihče niti ne povoha njihovih oglasov. Zdi se jim, da so bogataši in da je svet čuden, ker jim tega ne potrdi, mi imamo pa po 1000-1200 EUR neto plače!!!! Mi naj se pufamo za trideset let, da bomo smeli biti revni zaposleni v slabo zgrajenih blokovskih dvosobnih stanovanjih, ki so jih dobili v uporabo do svojega tridesetega leta in po Jazbinšku odkupili za 15% vrednosti!!!!!

      Moji starši so recimo zgradili 12×9 hišo s 300 m2 80 km od Ljubljane na Dolenjskem in stran še od magistralnih cest v vasi na hribu. Star sem bil 16 in sem jima govoril, da tam ne bom nikoli živel, ker sem hodil v šolo v Ljubljano (in tam potem delam) pa sta tumbala svoje. Po njunem naj bi se vozil po uro in pol ali dve v eno smer (danes je zaradi avtoceste uro in četrt). Sama sta hodila v službo, do katere sta imela 10 minut peš.

      Verjamem, da bo marsikdo tudi zapustil nepremičnino potomcem ali že živi z njimi, vsak ima svojo etažo, ampak čez čas bo ogromno zapuščenih hiš sebičnežev kot sta bila moja starša, ker jih ne bo nihče naselil. Starejša generacija je do nas ves čas arogantna in nastopa, koliko smo jim dolžni. V resnici je pa v materialnem smislu obratno in družbeni levi narek nas je prisilno podredil našim staršem.

     • traktor

      V državi upokojencev, je to pač nevarno razmišljanje.

     • Mojca pokraculja

      V tej državi so “upokojenci, z “navadnim upokojencem” iz murgel na čelu, alfa in omega vsega. Oni tudi diktirajo vse. Tako kot mnogi starši, saj jih je režim prisilil v to, da ne spustijo iz rok ničesar. Strah jih obvladuje, strah kaj bo z njihovimi otroki, premoženjem, vsem kar so ustvarili. Zato se krčevito oklepajo svojih navad in razmišljanja, ki jim ga je vcepil komunistični režim. Kdor se temu upira je bil v režimu nevaren, enaka miselnost je pa tudi doma v familiji. Skratka , če si malo sposodim pri dobu, ki o tem res briljantno piše, zato da “upokojenci” vzdržujejo svoj režim, so zastrupili “zrak” in mladi so prisiljeni ta zrak dihati. In pri tem seveda žugajo, da bi mladi za ves ta “sranje” morali biti hvaležni in celo dolžni. Kdor se temu upira”naj pa gre drugam” .

    • Vera

     Manjša stanovanja???!!! Očitno nimaš blage veze, kar pišeš. Dandanes so stroški v stanovanjih praktično višji kot v hišah. V blokih plačujejo oderuške stroške upravnikom stavb, ki izkoriščajo svoj monopol oz. premajhno konkurenco. Tudi, če posameznik živi v garsonjeri, so stroški še zmeraj višji kot za povprečno veliko slovensko hišo. Zato ne govoriti v prazno.

     V Ustavi RS piše, da ima vsak pravico imeti streho nad glavo. Hiša ni nujno, da je velika, pa je še vedno hiša. Kdor si jo je s poštenim delom zgradil, ima tudi vso pravico do smrti živeti v njej.

 • macon

  Kaj pa dostojni davki za zaposlene, ki futrajo to državo? Upokojencev je 30% te zavožene države, lep del jih je v penziji skoraj pol življenja, za smešne delovne dobe prejemajo več kot dostojne pokojnine, v veliki meri pestujejo jugo in titonostalgijo in so nasploh proti vsem spremembam in konzervativni kar se le da. Njihov čudoviti standard in socialistične hiške pa plačujemo tisti v srednjih letih in generacijo za njimi, ki lahko desetletja odplačujemo kredite za blokovska stanovanja.

  • Vera

   Ne meči nas vseh v isti koš ! Delala sem normirano do 200% na produktivnost , pokojnina pa ni dvojna, temveč ena slaba .Zaradi tega sem zbolela , ter morala v invalidsko , zato si ne dovolim , da nam ,ki nismo več mogli vzdržati tempa, ki nam ga je narekovalo preveč dela , zdaj oporekate težko pridobljeno penzijo ! Hišico smo si res zgradili, toda s krediti, ki sva jih z možem pošteno poplačala v dopustnem roku . Mi smo garali za penzije ljudi, ki so to že bili, drugi zdaj delate za sedanje upokojence itd.Zavedaj pa se , da nismo hodili na morje , ne pozimi na smučarijo, saj tudi svojim otrokom tega nisva mogla omogočit ! Tudi prvi avto sva kupila komaj takrat, ko smo bili v svoji hiški , več kot 10 let, ker se ni izšlo ( prenizke plače ). Tudi ” jugonostalgična ” ni naša , zdaj že dolgo povečana družina , saj otroci , niti vnuki niso več rosno mladi , zato ravnajo v glavnem tako, kot sva jih naučila .

   • macon

    Marsikdo v proizvodnji je garal, marsikdo v administraciji se je čohljal, partijski direktorji pa so bili tako tako. No, tolažili smo se, da so boljši od srbskih in hrvaških.

    Moja generacija ne gradi hišk, živi iz rok v usta, če jih ne živijo kar starši. Za nas ni stanovanj z metražami po evropskih standardih, kreditov, ki jih požre inflacija, za nas ne bo predčasnih odhodov v penzijo in penzije bodo mizerne, veliko slabše od vaših.

    Lepo, da niste podporniki rdečih, lepo, da ne marate barab in laži.

    • Mojca pokraculja

     Se strinjam kar si povedal. Najbrž za tvojo generacijo sploh ne bo več pokojnin. Prispevke pa boste plačevali še naprej. Žalostno.

     • traktor

      Saj zato pa taka množična izseljevanja. Mladi pač vidijo, da v takšni državi ni nobene bodočnosti.

    • Vera

     Delala sem res v pisarni , toda z veliko strank in z denarjem , vse je bilo povezano dnevno s tedanjo SDK , tako, da veš, da se vsi v JU ne čohajo po tazadnji ! Moji otroci si v teh časih tudi nič več ne morejo prihranit, da bi si gradili hiške, niti stanovanja si ne morejo kupiti . Kriva je vlada , ki lenuhe dobro plačuje, delavce pa bremeni z raznimi davki , ki jim ni videti konca ne kraja .

 • Mojca pokraculja

  Samo lestvico naj popravijo.
  Za 40 let delovne dobe se višina pokojnine odmeri od pokojninske osnove:1. Moški 57,25% 2. Ženske 63,50%. To je sramota da ljudem, ki so delali 40 let ukradejo cca 40% vplačanega zneska prispevkov. Za manjšo delovno dobo, pa pokradejo temu sorazmerno še več.

  • macon

   V bistvu ne morejo ob več kot 30% populacije v penziji. Žrtve pa so tisti, ki trenutno odhajajo v pokoj.

  • PIA PlA

   Ja Mojca in pomisli, koliko obresti je to v 40-ih letih? Koliko denarja bi prihranili, če ne bi vsega, kar država kupuje, desetkrat preplačali. In seveda, če ne bi imeli v javnih službah zaposlenih več kot pol kadra preveč. Potem so tu še izredne penzije in kulturniki katerim plačujemo prispevke. Cuzajo nas socialni podpiranci, ki to niso; doma sedijo na svojem velikem premoženju, z Marcedesi se vozijo na rdeči križ po hrano in obleke, ki jih potem prodajajo v Bosni. Ne pozabimo na goljufe med podjetniki, ki davkov sploh ne plačujejo in nosijo denar v davčne oaze. In še bi lahko naštevala.

   • traktor

    Previdno z Bosno, to je le en del, ki obstaja tudi zaradi tega, ker dopuščamo dvojna državljanstva. In počasi s temi podjetniki. Kar ni povezanega z javnim sektorjem in državnimi podjetji, je v glavnem revščina, bolj kot ne, socialno podjetništvo.

    • PIA PlA

     Smešen si. Dejstvo je, da ljudje naše žulje jemljejo in nosijo drugam. Kaj misliš, da javni sektor in državna podjetja ne kradejo, ne utajujejo davkov in ne zaposlujejo ljudi za mizerno mezdo?

     • traktor

      Nisi me povsem razumela?

     • PIA PlA

      Potem pa napiši tako, da te bom.

 • Anton

  za tako sramotno nizke plače delavcev, se lahko zahvalite v prvi vrsti sindikalistom(zakaj v prvi vrsti, zato ker bi morali sindikalisti biti tisti, ki se borijo za delavce, vendar v našem primeru, očitno temu ni tako, indikatorjev pa je več, tudi agenda premoženja funkcionarjev sindikatov a la Semolič, Štrukelj, pa še kdo se lahko vidi v tej zgodbi temu pritrjuje), ki so izdali delavce in pristali k kolaboraciji skupaj z delodajalci k podpisu tako nizko zastavljene minimalne plače, katera ne odtehta človeku dostojno življenje

  HVALA LEPA SINDIKALISTI!

  sarkazem press

  • traktor

   To niso sindikalisti delavcev iz RS. To so sindikalisti javnega sektorja. Mi pravih sindikatov sploh nimamo. Sindikalisti so prekleti vojni dobičkarji. Fuj, banda.

 • tramal

  Točno leta 2010 so bole pokojnine še 77 procentne ,danes so še samo 57 procentne . Se pravi da so nas upokojence v osmih letih pokradli za dvajset procentov .In ta bedak erjavc laže kako se bori za penzijoniste ,pa še v vseh vladah je bil.

  • macon

   Odmera za pokojnino je šla s 85% na 58%. Poleg tega so od jemanja najboljšega 16-letnega obdobja za odmero prešli na najboljše 24-letno obdobje.

   • Anton

    takoj ko vzameš večji interval za ovrednotenje, se sorazmerno stem valorizacijski količnik za odmero zmanjša

    sarkazem press

  • traktor

   Ne vas, če ste že daljši čas, v pokoju. Okradli so nas, ki še nismo.

 • xtc

  A se hecate?
  Misija neogoe brez reform.

 • cosmosjasnovidec

  Levaške nesnage podpirajo lenuharske čefutarje ter muslimansko oziroma vso balkansko golazen tako,da za upokojence ne ostane denarja,ker ga levuharski prašiči porinejo stran tej nekulturni zahojeni sodrgi.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • Jana učak

   Zahojenec, če si slucajno Slovenec me je sram take golazni!! ( same tvoje besede!!!)

 • traktor

  Lepo Tomčeva, da ste ugotovili kje ležijo potencialni glasovi. A najprej je treba zagotoviti primerno poslovno okolje, ki bo zagotovilo dostojne plače in ustavilo izseljevanje. Vse ostalo je poceni nabiranje glasov za volitve, ki bo povzročilo, da bo Slovenija nadaljevala s konceptom spalne države, ki dobro skrbi za tuje slabo kvalificirane socialne migrante, kjer se domači, izobraženi mladi izseljujejo, ravno tako pa se izseljuje starostnike v veliko cenejše hrvaške domove upokojencev.

 • francelj3

  Janša je edini v Sloveniji, ki je dvignil pokojnine za okrog 25 %. Vsi drugi jih dvigujejo po evro ali dva ali pa jih še raje znižujejo.
  Ne potrebujemo nobene reforme, potrebujemo samo razveljavitev tistega, kar je kriminalec Drnovšek odvzel pokojninskemu skladu, ko je znižal prispevke delodajalcev za 50 %. S tem je naredil upokojence za talce vsakoletnega proračuna in vsake ekonomske krize. Dvignite prispevke delodajalcev nazaj in pokojninski sklad bo izplačeval pokojnine neodvisno od države.
  Sicer je pa res, da se na pokojninah pozna čisto vse, najbolj pa komunistično ropanje. Pri nas je korupcija tolikšna, da sploh ni mogoče izvesti nobene infrastrukturne investicije, ker takoj postane predraga.

 • Osti jarej

  ..ta tudi samo naklada

 • Artur

  Eh Romana ZUIF po vaši zaslugi še zdaj obstaja moji matki je v orngi odškrnil še tisto malo penzije kar jo je dobivala pa vojne veterane borce za samostojno Slovenijo ste tudi tudi zje.al v zvezi s starostno dobo in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem in še in še… Pa pozdravite vaše NWO korporativne TTIP ovce in CET ovce potem pa nehajte enkrat z bogovsko plačanim nakladanjem in demagogijo pa se lotite kaj bolj produktivnega z realno dodano vrednostjo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!