Romana Tomc: ZDUS in Srebrna nit sta upokojence pustila na cedilu

Romana Tomc (Foto: Facebook)

“Med vlado Janeza Janše so upokojenci z nizkimi pokojninami samo z dodatki dobili več kot 1.000 evrov. Vse to poleg rednih in izrednih usklajevanj in ob popravkih krivičnih določb pokojninskega zakona za nazaj. Najbrž ni treba poudarjati, da je bila takrat inflacija mnogo nižja. To so bili za upokojence dobri časi. Vlada je razumela njihov položaj in jim pomagala,” je spomnila evroposlanka Romana Tomc.

Vlada Roberta Goloba je upokojencem doslej namenila zgolj drobtinice, je opozorila evropska poslanka Romana Tomc. Govorjenje ministra Luke Mesca, da je šlo v novembru in decembru lanskega leta za izredno usklajevanje pokojnin, je bilo zavajanje. Ne, ni šlo za izredno uskajevanje, šlo je zgolj za majhen dodatek, ki ga januarja ni več. Redna uskladitev, ki jo predvideva zakon in seveda ni odvisna od dobre volje predsednika vlade ali pristojnega ministra, se bo zgodila februarja in bo po napovedih okoli 4,9-odstotna.

“Takšen mačehovski in podcenjujoč odnos si vladajoča koalicija lahko privošči, ker ve, da so slovenski upokojenci navajeni potrpeti. Še posebej tisti, ki so celo življenje trdo delali,” je še zapisala evroposlanka. Organizacije, zveze upokojencev in razni nevladniki, ki naj bi se borili za starejše, so jih pustili na cedilu. Pravijo da se trudijo, ampak je treba razumeti, da so pač taki časi in ne gre. Vdano podpirajo ekstremno levo ministrstvo. Še več, pred časom so jih ti, ki bi se morali zavzemati za upokojence, celo uspeli prepričali, naj na dolgotrajno oskrbo lahko še malo počakajo. Kakšna škoda! Na drugi strani pa se po besedah Tomčeve bolj kot za višje pokojnine goreče zavzemajo za evtanazijo.

Več kot 620 tisoč prejemnikov pokojnin imamo v Sloveniji. Veliko jih v tem času, ko gredo cene hrane in energije v nebo, živi v na robu revščine ali čez. Hkrati ti, ki vsak dan razmišljajo, kaj bodo dali na krožnik, nemo opazujejo, kako milijoni evrov državnega denarja odtekajo mimo njih. Večina pa tako ali tako ne ve, kaj se v ozadju dogaja, saj jim vladi naklonjeni mediji o tem ne povedo ničesar. Če upokojenci sami ne bodo povzdignili glasu zase, ga zanje ne bo nihče. Vse spoštovanje tistim, ki niso obupali in se borijo za dostojno življenje upokojencev ter zahtevajo, da vlada nanje ne pozabi.

Dostojna starost in primerna pokojnina za minulo delo v razvitem demokratičnem svetu nista politično vprašanje, ampak minimalna civilizacijska norma. Pri nas je pravica do pokojnine zapisana celo v ustavo. Vlada kakršne koli barve ima dolžnost, da to pravico udejanji, je še poudarila evroposlanka Romana Tomc. Jutri bo v Ljubljani potekal vseslovenski protest upkojenk in upokojencev Slovenije, in sicer ob 15. uri na Trgu republike.

Sara Kovač