fbpx

Družbenopolitični delavci celo BBC razglasili za amatersko televizijo

Voditelj radikalno leve oddaje Studio City Marcel Štefančič. (Foto: STA)

Zaposleni na RTV Slovenija, sicer vajeni palice SD, so danes na novinarski konferenci opozarjali na siromašenje programa, vse večje pritiske in politizacijo. Že večkrat smo poudarili, da levičarstvo in novinarstvo nista združljiva in da se mora RTV profesionalizirati, posamezni novinarji in uredniki pa to razumejo kot napade na svoje delo. Zanimivo je tudi, da so RTV skoraj celotno zgodovino vodili vidni kadri Social demokratov, vendar takrat ni bilo protestov in javnih pozivov o političnih pritiskih. 

Zaposleni na RTV Slovenija so na današnji novinarski konferenci opozorili na stopnjevanje pritiskov, na kadrovanje in na vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev javne radiotelevizije. Poudarili so, da je prvi televizijski program vse bolj osiromašen, poleg tega spored ne drži, odločitve o prenosih oddaj in shodov pa po besedah zaposlenih ne presenečajo le javnost ampak tudi njih. Izpostavili so tudi, da je nova informativna oddaja na drugem programu ponovno zamaknjena, čeprav naj bi izšla takoj po koncu Olimpijskih iger v Pekingu. “Pričakujemo, da o morebitnih spremembah programa javne RTV odloča zgolj RTV in nikakor na pobudo ali v korist političnih strank in vplivnežev,” je v imenu aktiva poudaril televizijski voditelj Saša Kranjc.

Na novinarski konferenci, ki jo je prenašala STA, so nekaj besed povedali tudi voditelj Odmevov Igor E. Bergant, voditeljica Tarče Erika Žnidaršič in voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič. “Politični napadi so se začeli že dan pred oddajo, še preden smo karkoli objavili. Na dan oddaje so sledila svarila znotraj hiše glede gostov, glede koncepta, glede vodenja. Potem se je ponovno vmešala politika s pogojevanjem gostov. Nato še sam premier, ki nas je označil za proruske ekstremiste, še dan prej smo bili britanski fašisti in pa sramota,” je dejala Žnidaršičeva, voditeljica oddaje, ki ima težave z objektivnostjo. Res je, da naj bi bili mediji četrta veja oblasti in njihova naloga med drugim tudi razkrivanje nepravilnosti v delovanju ostalih treh vej oblasti – a Žnidaršičeva je to nalogo vzela vse preveč dobesedno, saj v Tarči (pa tudi kje drugje) kritizirajo prav vsako potezo aktualne vlade, četudi je ta dobra. “Podpora oblasti ni novinarstvo, to je propaganda,” je dejala in s tem očitno želela povedati, da je vsako dejanje aktualne vlade a priori slabo – medtem ko pri prejšnjih vladah takšne nastrojenosti seveda ni bilo opaziti.

BBC razglasili za amaterje
Štefančič, sicer voditelj radikalno leve oddaje Studio City, je dogajanje na nacionalki primerjal z Viktorjem Orbanom in Vladimirjem Putinom oziroma z njunim odnosom do svobode medijev. “Treba kar najodločneje obsoditi tudi avtokracijo, ki je napadla nacionalko,” je dejal in v nadaljevanju povedal: “Od tod do BBC-jevega pijančevanja in nespoštovanja publike je bil samo korak, od tod pa do neolikanosti do kolegov in zapravljanja časa s prenosi predvolilnih shodov. In ja, ko tako enkrat stopiš na kriva pota, nikoli ne veš, kje se boš ustavil.” Iz njegovih besed lahko razberemo, da ga je zmotilo, ker je javna RTV prenašala shod v podporo Ukrajini – češ da je šlo za predvolilni shod. Njegova izjava je povsem neprimerna iz več očitnih razlogov, obenem pa se pojavi vprašanje, zakaj se jim na RTV-ju vsakotedensko preštevanje petkovih kolesarjev ni zdelo “zapravljanje časa”.

Ob vsem navedenem je precej nenavadno, pa tudi zgovorno, da se jim napad s strani politike ni zdel prav nič problematičen v primeru napada politike na Utrip dr. Jožeta Možine. Prav tako se jim ni zdel problematičen nastop Svetlane Makarovič, ki jo je na oder povabil Jaša Jenull, ta pa je grožnje namenila prav Možini. Takrat se v bran napadenemu novinarju ni postavil nihče izmed teh, ki so bili danes glasni pred stavbo javen televizije. Se pa hrup okoli Utripa, ki ga je pripravil vrhunski Možina še do danes ni polegel. Špela Furlan, dolgoletna pomočnica nekdanjega predsednika Milana Kučana je namreč varuhinji pravic gledalcev Marici Uršič Zupan poslala pritožbo, varuhinja pa je Kučanovi svetovalki ugodila in ugotovila kršitve programskih standardov. “Varuhinja se torej – kljub temu, da gre za komentar, spušča na spolzki teren žanrske primernosti, kjer ji zelo spodrsne. Pritožnike je zmotila vsebina in tudi, če je šlo za kombinacijo s formo, bi lahko bila predmet resne presoje samo vsebina. Ali je bila v komentarju ugotovljena kakšna neresnica? Ni bila. Varuhinja se namesto s tem ukvarja z žanrsko primernostjo, kar je v tem primeru deplasirano,” je med drugim Možina zapisal v svojem pismu  Programskemu svetu RTV Slovenija, v katerem vse napade zavrača.

“Zaposleni na RTV Slovenija opozarjajo na siromašenje programa, stopnjevanje pritiska in politizacijo. Če bi ti isti zaposleni bili pripravljeni slišati še drugo plat medalje, drugo mnenje, bi se morda zamislili in si otipali oslovska ušesa,” je komentiral strokovnjak na področju psihoanalize Roman Vodeb, z Žnidaršičevo pa se ni strinjal niti notranji minister Aleš Hojs: “Prosim ne zavajajte s tem, da smo pogojevali goste. Moja svobodna izbira je, ali bom, če bom povabljen seveda, prišel v oddajo ali ne. In to izbiro lahko vežem na druge sodelujoče. Vi pa se odločite kdo bo gost. Vi odločite, ali bom prišel jaz ali kdo drug, na primer Črnčec.

Peter Truden