fbpx

RTV na račun bratrancev Bergant ne poroča o protiustavnem imenovanju veleposlanikov “na zalogo”!

Foto: STA

Potem ko je bil na mesto generalnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve imenovan Damjan Bergant, sicer bratranec Igorja Evgena Berganta, se je medijska blokada na RTV SLO vnovič pokazala v vsem svojem sijaju. Na to problematiko je preko družabnega omrežja Facebook opozoril Peter Golob, visoki uradnik ministrstva za zunanje zadeve, in poudaril, da to predstavlja razlog, zakaj RTV, ki ga financiramo vse slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci, “ne poroča o protiustavnem imenovanju veleposlanikov “na zalogo” (Iztok Jarc), privilegiranju članov ministrovega kabineta in sekretariata MZZ (visoki dodatki, dobro plačana mesta v tujini mimo zakonskih kriterijev), šikaniranju Sindikata slovenskih diplomatov, izgubljenih sodnih sporih ipd. Res jih je lahko sram,” je bil glede tega jasen.

Vlada Mira Cerarja je namreč sredi januarja letos po posvetovanju s predsednikom Borutom Pahorjem in na predlog ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca določila predloge za imenovanje desetih novih veleposlanikov RS, ki naj bi s službovanjem začeli sredi poletja, torej v času vzpostavljanja nove vlade.

Na podlagi neuradnih in zanesljivih informacij Dnevnika naj bi bil med predlaganimi kandidati za veleposlanika Iztok Jarc, sicer minister za kmetijstvo v času prve Janševe vlade, ki naj bi zasedel veleposlaniško mesto v srbski prestolnici Beograd. Imenovanje Jarca, ki je pet let opravljal  funkcijo veleposlanika v Londonu, tri leta pa zasedal funkcijo stalnega predstavnika pri OECD v Parizu, je v diplomatskih krogih sprožilo val začudenja, saj je od njegove vrnitve s službovanja na tujem minilo leto dni. Zakon o zunanjih zadevah pa navaja, da mora diplomat, ki je opravljal zunanjo službo neprekinjeno več kot šest let, pred ponovno napotitvijo na tuje v domovini prebiti vsaj dve leti.

MZZ konkretnih imen in priimkov kandidatov za veleposlanike ni razkrilo
Konkretnih imen in priimkov kandidatov za veleposlanike na MZZ-ju sicer niso razkrili, saj naj bi bila gradiva do pridobitve soglasij s strani držav sprejemnic označena s stopnjo tajnosti. So pa ob tem zagotovili, da bodo ob napotitvi na veleposlaniška mesta upoštevali zakonska določila, kar pomeni, da bo očitno Jarc veleposlaniško mesto v Beogradu zasedel februarja prihodnje leto. S to potezo se ne strinjajo v Sindikatu slovenskih diplomatov, ki zagovarja stališče, da bi moralo biti razpisnim pogojem zadoščeno že v času samega razpisa. V primeru, da se bo Jarc v Beograd napotil v letu dni, pa bo to pomenilo, da na tamkajšnjem  predstavništvu vsaj pet mesecev ne bo veleposlanika. Vsekakor se poraja vprašanje, čemu so torej na vladi tako pohiteli, če se Jarc, ki velja za enega najbolj izkušenih veleposlanikov, v Beograd ne bo mogel napotiti prej kot ve letu dni?

Foto: STA

Dejstvo je, da se neusmiljeno bližajo državnozborske volitve, ob tem pa je vredno spomniti na besede Erjavca, ki se je skliceval na politično higieno, kar pomeni, da vlada v odhodu ne imenuje novih veleposlanikov. Nekdanji veleposlanik Zvone Dragan je imenovanje novih veleposlanikov pred volitvami označil kot nesprejemljivo in dodal, da upa, da ni do tega prišlo zaradi sklenitve političnih dogovorov v ozadju. Dnevnik poroča, da naj bi se na mesto veleposlanika v Sofiji napotil Anžej Frangeš, ki trenutno premierju Cerarju svetuje na področju zunanje politike, mesto veleposlanice v Kanadi naj bi zasedla Melita Gabrič, ki je nekdaj opravljala delo generalne konzulke v New Yorku, Jure Rifelj, nekdanji vodja predstavniške pisarne pri palestinski upravi, naj bi se odpravil v Canberro, v Kopenhagen naj bi se odpravil član Erjavčevega kabineta Edvin Skrt, v Moskvo pa Branko Rakovec.

V SDS imenovanje in potrjevanje veleposlanikov s strani vlade, ki zaključuje svoj mandat, označili kot neprimerno in neetično
Vodja največje opozicijske stranke SDS Jože Tanko je v sredo na mesto predsednika republike, predsednika vlade, ministra za zunanje zadeve in predsednika odbora za zunanjo politiko Jožefa Horvata naslovil dopis v povezavi z imenovanjem veleposlanikov Republike Slovenije. “V poslanski skupini SDS menimo, da bi bilo imenovanje in potrjevanje veleposlanikov RS s strani vlade, ki zaključuje svoj mandat, neprimerno in neetično. Ob tem vas želimo spomniti tudi na besede zunanjega ministra Erjavca, ki se je v preteklosti že zavzel, da odhajajoča vlada ne potrjuje novih vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev,” je v dopisu zapisal vodja poslank in poslancev SDS in ob tem pozval tako predsednika republike kot predsednika vlade ter ministra za zunanje zadeve in predsednika odbora za zunanjo politiko, naj imenovanje novih veleposlanikov prepustijo novi vladi.

H. M.