fbpx

RTV Slovenija na okopih zaradi strahu pred izgubo privilegijev in nespornega statusa, ki jim omogoča, da lahko delajo kar hočejo!

Foto: STA

Javna RTV Slovenija se je znašla na okopih, ko gre za opredelitev glede sprejema nove medijske zakonodaje, ki je nastala kot logična posledica vedno večjih finančnih izgub javnega servisa. Poudarjajo namreč, da z izgubo denarja, ki ga naj bi že sedaj primanjkovalo, ne bi mogli več delovati. Če bi človek pričakoval, da bodo razumeli, da je nujno potrebna racionalizacija, se je uštel. Odločili so se namreč pozvati ministrstvo za kulturo, da naj ta predlog medijske zakonodaje umakne.

Vse od nastopa nove vlade lahko opazujemo, da je javna hiša pričela poročati izrazito pristransko. Pod pretvezo objektivnosti se namreč s sledenjem dvojnim merilom izvaja ideološki aktivizem, ki je v posmeh vsem slovenskim gospodinjstvom primoranim plačevati RTV prispevek.

Glede na to, da imajo na RTV Slovenija toliko pripomb na predlagano zakonodajo, smo se določili, da za mnenje, čemu se tako upirajo spremembi zakonodaje, povprašamo člana programskega sveta Slavka Kmetiča. “Sprememb se bojijo in jih nikakor nočejo. Ti zaposleni oziroma del teh zaposlenih, ta mreža, ki obvladuje RTV Slovenija, vključno z vodstvom, se pravi z Igorjem Kaduncem na čelu, ki je ujetnik oziroma del te mreže, ne pa predstavnik lastnika, se bojijo kakršnih koli sprememb zaradi izgube privilegijev in nespornega statusa, ki jim omogoča, da lahko delajo kar hočejo,” je prepričan.

Sami ogrožajo demokracijo, zdrav razum in vse okoli sebe
Na vprašanje, zakaj se na javni televiziji sklicujejo na ogrožanje medijske svobode in svobode govora, Kmetič poudarja, da ta medijska ogroženost absolutno ni nobena ogroženost. Sami so namreč tisti, ki dejansko ogrožajo demokracijo, zdrav razum in vse okoli sebe. “Izvajajo svojo resnico, odnosno njihov način razmišljanja, oziroma svetovni nazor, tako da ti ljudje se počutijo absolutno suvereni v smislu, da lahko delajo kar hočejo. In to je njihov monopol.”

Slavko Kmetič (Foto: STA)

Kmetič je prepričan, da RTV ne ogroža nihče, kajti programski svet je v bistvu nemočen proti tej zgodbi. “Karkoli sprožimo, ko zahtevamo sankcije, proti posameznim novinarjem, se takoj vsi dvignejo in branijo te novinarje kljub nespornim dokazilom, da ti novinarji delujejo kontra. Konkretno programski svet, kot predstavniška slika, konča svojo vlogo, ko izvoli direktorje in potem ta direktor skupaj z delom zaposlenih, konkretno glede medijske zgodbe, počne kar hoče,” je kritičen.

Sistem v bistvu požira sam sebe
V luči uvedbe sprememb je Kmetič prepričan, da bi bila nujno potrebna racionalizacija sistema. “Sistem v bistvu požira sam sebe. 70 odstotkov gre za plače, ni nobene nove produkcije, grobo se krši zakonodaja v tem smislu, da bi moralo biti 20 odstotkov ali več lastne produkcije. Odnosno, da bi se sredstva dala za lokalne medije,” navaja Kmetič in ob tem dodaja, da gre ves denar za plače in za njihove specialne zgodbe. “To je številka ena. Potrebno je dobiti dobrega menedžerja, ki bo sistem dobro nacionaliziral v skladu s sodobno zakonodajo. Odnosno s svetom okoli sebe. Vemo kako se to odvija. Tehnika gre naprej, ti pa stojijo, kot da bi bili v 19. stoletju.”

Po prepričanju Kmetiča je prav tako nujno, da so uredniki in novinarji neodvisni in zastopajo svojo državo Slovenijo. “Zagovarjati morajo slovenske interese, ne pa da zagovarjajo interese ne vem koga. Daleč od tega, da bi zagovarjali Slovenijo. Tukaj je potrebno narediti temeljito analizo, predvsem pa postaviti kompetentne odgovorne urednike, ki bodo suvereno obvladovali svoj posel. Obenem pa tudi v dogovoru s predstavnikom lastnika, to je v tem momentu programski svet, uskladiti temeljno načelo, odnosno zakonodajo in kodeks novinarske etike.” Kmetič poudarja, da vseskozi zahtevajo spoštovanje pravil, ki so jih tudi sami na nek način zapisali. “Govorijo, da jih uveljavljajo v bistvu pa jih grobo kršijo”. Nekomu, ki to stanje odgovarja, se po besedah Kmetiča, vsekakor bori proti kakršnimkoli spremembam. Spremembe so absolutno nujne in v interesu države Slovenije, pa tudi če hočete gledalcev in poslušalcev, ki so skrajno nezadovoljni s sporočanjem tega javnega medija.

Gre za konkretno sovraštvo do Janeza Janše in vseh, ki z njim sodelujejo
Za oceno glede pristranskosti oziroma nepristranskosti RTV prispevkov in njihovega poročanja, smo povprašali političnega analitika Sebastjana Jeretiča, ki je uvodoma izpostavil, da je stopnja pristranskosti odvisna od posamezne teme in novinarja. “Mislim, da je povsem utemeljen generalni vtis, da je njihovo poročanje pristransko.” Na podlagi lastnih izkušenj je izpostavil, da niti ne gre za naklonjenost konkretni levi opciji, ampak predvsem za konkretno sovraštvo do Janeza Janše in vseh, ki z njim sodelujejo. Šele potem gre za posledično naklonjenost komerkoli. “Je alternativa. Ta nepristranskost je v vladi Janeza Janše povsem eksplodirala,” je prepričan Jeretič. “Če je bilo včasih poročanje bolj prikrito in manipulativno, sedaj uporabljajo direktne laži, kar pa je razkril tudi minister Aleš Hojs v zadnji oddaji Tarča. “Nedvomno gre za pristransko poročanje, kar za en javni servis ni primerno.”

Politični analitik Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Po prepričanju Jeretiča so se v paniki znašli tako na RTV-ju, kot tudi omrežja v ozadju, ustreza jim namreč javni servis, ki je naklonjen eni opciji, oziroma nenaklonjen trenutno vladajoči opciji. “Kakršnekoli spremembe znajo iz rok vzeti to politično orodje. Meni je žal, da so se mediji skozi leta spremenili v orodje političnega boja, namesto, da bi delovali kot korekten prenašalec pa seveda tudi komentator dogajanja. Te korektnosti enostavno ni, še posebej ne v tem mandatu, ko je očitno na celotni politični sceni zavladala popolna panika zaradi dogajanja.”

Nina Žoher