fbpx

RTV Slovenija presega vse meje dopustnega: Zdaj na vrsti laži o Ministrstvu za kulturo in spodbujanje kulturnikov k protestom

Foto: STA

TV Slovenija, katere delovanje smo državljani prisiljeni financirati z RTV prispevkom, še kar razburja s svojim pristranskim in zavajajočim poročanjem o delu vlade. V ponedeljkovi informativni oddaji Dnevnik je tako novinarka Špela Kožar širila izmišljene in neresnične navedbe glede Ministrstva za kulturo, prav tako pa je spodbujala k protivladnemu protestu s strani literatov. Ministrstvo se je zdaj odzvalo z zahtevo za objavo popravka, v katerem med drugim trdijo, da je popolnoma izmišljena trditev, da morata agenciji ustaviti knjižno in filmsko produkcijo. Dodajajo tudi, da so v interventnem zakonodajnem paketu upoštevani tudi kulturniki, Kožarjeva pa je vprašanja poslala šele popoldne in odgovore želela še isti dan. Že naslednji dan, v torek, smo bili priča še eni nezaslišani potezi. Nagovor predsednika vlade Janeza Janše so na točki, kjer jim njegove besede niso bile več všeč, kar samovoljno odrezali!

TV Slovenija, katere delovanje smo državljani prisiljeni financirati z RTV prispevkom, še kar razburja s svojim pristranskim in zavajajočim poročanjem o delu vlade. Tako je novinarka Špela Kožar pripravila zavajajoč prispevek o Javni agenciji za knjigo (JAK RS) in Slovenskem filmskem centru (SFC), ki je bil predvajan v ponedeljek, 6. aprila v osrednji informativni oddaji Dnevnik, Ministrstvo za kulturo pa se je zdaj nanj odzvalo z zahtevo za objavo popravka.

V Dnevniku Kožarjeva spodbujala k protivladnemu protestu s strani literatov

Že uvodoma je voditelj Saša Krajnc pri napovedi prispevka dejal, da sta bili JAK RS in SFC pozvani, “da oklestita svojo dejavnost,” da sta prejeli poziv “k zadrževanju vseh odločb in razpisov do preklica”, “da morata agenciji ustaviti knjižno in filmsko produkcijo”, in da “direktorici agencij že opozarjata, to ima lahko pogubne posledice”. Direktorica JAK Renata Zamida je izrazila bojazen, da “bomo ob takih priporočilih ostali brez znatnega dela sredstev, ki so nam bila z odločbo že podeljena.” Direktorica SFC Nataša Bučar je dejala, da imajo v tem času tako produkcijske hiše, kot filmski ustvarjalci številne, številne težave, ker “ne gre za klasična delovna razmerja, niti za klasične aktivnosti nekih gospodarskih družb, ki jih naša vlada v zadnjem času naslavlja.” Novinarka Kožar je na koncu prispevka dejala še, da se literati že zbirajo v skupnem protestu, ministrstvo pa na njihova vprašanja ni odgovorilo.

Da morata agenciji ustaviti knjižno in filmsko produkcijo, je popolnoma izmišljena trditev

Ne drži, da morata agenciji ustaviti knjižno in filmsko produkcijo, zdaj trdi ministrstvo in dodaja: “To je povsem izmišljena trditev.” Prav tako ne drži, da sta s strani Ministrstva za kulturo prejeli poziv, ampak sta prejeli le priporočilo, v katerem ni nobenega poziva h “kleščenju” kakršnih koli finančnih sredstev. V njem Ministrstvo za kulturo priporoča, kako naj se vodijo javni razpisi in pozivi v času izrednih razmer COVID-19 in do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2020.

Za tiste, ki so v teku ali za katere so prijavni roki že zaključeni, je navedeno, da se vodijo do priprave odločb, medtem ko se predvideni javni razpisi/pozivi, ki še niso bili objavljeni, ne objavijo. V priporočilu je izrecno poudarjeno, da se zahtevki in računi že prevzetih obveznosti izplačujejo nemoteno. Samo v aprilu do vključno 17. 4. 2020 bo Javni agenciji za knjigo izplačanih 473.850,00 evrov, od katerih smo večji del dolžni nakazati šele do konca meseca aprila.

Foto: iStock

Priporočilo se po navedbah ministrstva nanaša le na to, kako voditi razpise do rebalansa za 2020. Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 namreč med drugim določa prekinitev teka rokov (v upravnih in drugih javnopravnih zadevah, ki nimajo značaja upravne zadeve) za opravljanje procesnih dejanj strank, za izpolnitev njihovih materialnih obveznosti, rokov za opravljanje procesnih dejanj upravnih in drugih državnih organov, organov samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, kakor tudi za izdajanje upravnih aktov.

Ta zakon velja v enaki meri tako za Ministrstvo za kulturo, za obe omenjeni agenciji, kot za kogar koli drugega, ki vodi upravne postopke. Zato so prijazno opozorili agenciji, da skladno z zakonom lahko opravljata vse postopke do priprave odločb, odločb pa skladno z zakonom ne smeta izdajati.

V interventnem zakonodajnem paketu upoštevani tudi kulturniki

Prav tako po navedbah ministrstva ne drži trditev direktorice SFC, da vlada s prvim zakonodajnim paketom naslavlja le “klasične gospodarske družbe”.

V prvem interventnem zakonodajnem paketu so upoštevani vsi subjekti, ki delujejo na področju kulture. Na področju samozaposlenih so bili, na primer, sprejeti ukrepi, ki so ključnega pomena, in sicer upravičenost do temeljnega dohodka, oprostitev plačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, katerega bo krila RS, ter akontacij dohodnine.

Foto: STA

Že samo izplačilo temeljnega dohodka za vse samozaposlene v kulturi bo na mesečni ravni po projekcijah znašalo 2,3 milijona evrov, v dveh mesecih in pol kar 5,8 milijona evrov, pojasnjuje ministrstvo.

Kožarjeva vprašanja poslala popoldne in odgovore želela še isti dan

Ministrstvo za kulturo je bilo k pripravi odgovora na vprašanje Kožarjeve pozvano prepozno, še dodajajo: “Novinarka je namreč vprašanja poslala popoldne, rekoč, da potrebuje odgovor še isti dan. Strokovne službe so v teh kriznih časih še bolj obremenjene kot običajno, zato odgovora v enem popoldnevu, žal, ne utegnejo pripraviti.”

Rok Krajnc