fbpx

RTV Slovenija še naprej ignorira korupcijska tveganja in sume kaznivega dejanja Tomaža Vesela

Foto: Printscreen

Tiskovna konferenca predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela, o kateri smo poročali včeraj, je trajala več kot uro, od tega se je vsaj 4 minute Vesel branil pred obtožbami in sumi zoper njega in njegovo preteklost (in sedanjost kot honorarnega sodelavca FIFE). Slovenska nacionalna televizija pa je napisala članek z naslovom “Vesel: Pri 13 pogodbah za nakup zaščitne opreme bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja”, v katerem dobite vtis, da je bilo obratno oziroma kot da pri delovanju Vesela za FIFO ni nobene sence, nobenega suma.

Nacionalka nadaljuje trend osrednjih medijev, ki se delajo, da je bila nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec sumljivo korumpirana ministrica, ker je jedla pršut, Tomaž Vesel, glavni državni revizor pa je športnik leta, ker služi visoke honorarje s FIFO, ne da bi za to vedel KPK, ki je glede Vesela “izgubljen v vesolju”. Po tiskovki, ki je večinoma pretekla v Veselovih retoričnih akrobacijah pri branjenju samega sebe, je nacionalka napisala obsežen članek o njegovi novici, da je osnutek, o katerem ne sme povedati ničesar, končan.

Spomnimo: Vesel je v neuradnem pogovoru predstavniku Komisije RS za preprečevanje korupcije (KPK)-ja nakazal, da bo honorarno delal za FIFO, “pozabil” pa navesti, da bo zaslužek “milijonski”. To se osrednjim medijem ne zdi vredno razčiščevati, o tem pisati in sem sodi tudi portal televizije, ki jo plačujemo vsi državljani. Gre pa za medije, ki so pisali traktate o tem, da, zakaj in koliko pršuta je pojedla Aleksandra Pivec. Dvojni standardi se v tem primeru zdijo “evfemizem leta”.

Podobno je opazil tudi direktor Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, ki je na svojem Twitter profilu zapisal, da “je mislil, da bo RTV Slovenija kaj zapisala tudi o korupcijskih tveganjih in sumih kaznivega dejanja o zasebnem biznisu predsednika računskega sodišča, pa o tem niti besede“.

Tiskovna konferenca predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela nas je pustila precej prazne in z znanim priokusom, da je šlo za pripravo terena za poskus medijskega umora predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Namreč, konferenca je trajala več kot uro, prirejena pa je bila za to, da je predsednik računskega sodišča povedal, da je osnutek, o katerem ne sme povedati ničesar, že končan in da so 13 zadev predali policiji. Kar ni bila novica, saj je to napovedal prejšnji teden in se je o tem govorilo že mesece. Preostali čas se je, treba mu je priznati retorično dobro, zagovarjal glede obtožb, najsi je šlo za zamenjavo namestnika ali njegove milijonske posle s FIFO – v prostem času. Glede na to, da je Vesela na laž postavila KPK – kjer so povedali, da leta 2014 in 2016 o spremembah premoženja ni poročal, čeprav je izjavil, da poroča vsako leto -, bi pričakovali, da bodo poročanju o tem namenili vsaj besedo. V članku RTV-ja pa tega dejstva niso niti omenili.

Aleš Ernecl