Rupar je z upokojenci v Bruslju

Foto: Facebook PR

Ljudska iniciativa Glas upokojencev in društvo Inštitut 1. oktober sta ubrala novo pot pri obveščanju Evrope o stanju in odnosu do upokojencev pri nas s strani Golobove vlade, Državnega zbora RS in predsednice republike. Skupina slovenskih upokojencev pod vodstvom društva “Inštitut 1. oktober” se je namreč protestno odpravila v Bruselj, ker v Sloveniji s strani vlade in pristojnih ministrstev za njih ni posluha. “Zaprli so nam vse možnosti za pogovore in več kot 260 tisoč oseb pustili na cedilu,” so kritični. 

Čeprav za marsikoga od udeležencev pot v Bruselj predstavlja velikanski napor, pravijo, da so odločeni, da mednarodno javnost obvestijo o stanju slovenskih upokojencev in njihovih pokojninah, o zaničevalnem odnosu oblasti do težav, ki jih tarejo, razlikovanju med posameznimi ljudskimi iniciativami in diskriminaciji s strani predsedniške trojice, ki so je deležni vsi upokojenci, o sprevrženosti osrednjih medijev in delu, ki jih čaka v prihodnje, da bodo bližje cilju, ki so si ga zastavili.

“Odločno gremo po poti iskanja pravice za vse slovenske upokojence, ki trpijo pomanjkanje in živijo pod pragom revščine ne glede na politično, versko ali nacionalno pripadnost,” poudarjajo v društvu in iniciativi in dodajajo, da je njihova naloga, da evropske poslance in druge odgovorne v EU obvestijo o stanju pri nas. “To bomo naredili v upanju in prepričanju, da nam bo EU pomagala s tem, da bo odgovorne v Sloveniji pozvala k dialogu in spoštovanju ter enakopravnosti vseh upokojencev in državljanov Slovenije,” so jasni.

Foto: Facebook Pavel Rupar

Na tiskovno konferenco povabili tudi tuje medije
V torek, 27. junija letos, ob 9.15 pred vhodom v poslopje Evropskega parlamenta v Bruslju, so se odločili, da slovenske medije in več kot 130 tujih povabijo na tiskovno konferenco. “Spregovorili bomo o stanju 270 tisoč upokojencev, ki živijo pod pragom revščine, o odnosu Vlade RS do nas ter o poročanju oziroma ignoranci resnice s strani sponzoriranih medijev, blatenju in zaničevanju vodij protestov, ki si za upokojence resnično prizadevajo,” navaja Pavel Rupar in dodaja, da bo govora tudi o stanju, ki vlada na javni RTV Slovenija, in lažni prijavi izmišljenega incidenta na zadnjem, petem, protestu na novinarko RTV s strani posebno izbranega sindikata RTV.

Spregovorilo pa se bo tudi o širjenju sovražnosti in označevanju ter ločevanju ljudi, pa tudi o načrtih za boljše življenje slovenskih upokojencev in na splošno o stanju v Sloveniji, kot ga večina doživlja po enem letu vlade Roberta Goloba.

V prvi polovici junija je Inštitut 1. oktober oddal skladovnico več kot 10 tisoč podpisov podpore, ki so bili oddani na upravnih enotah v podporo zakonu za zvišanje pokojnin, ki so ga vložili konec marca. Tako velik zbran kup podpisov po besedah Ruparja pomeni, da ljudje res živijo v stiski, da si želijo sprememb in boljše življenje. Namesto, da bi bil čas pokoja po letih dela lep in miren, se večina teh ljudi stežka prebija iz meseca v mesec. V zakonodajnem predlogu je predvideno, da bi se pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišale za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov pa bi bile višje za deset odstotkov. Za pet odstotkov bi bile višje pokojnine, ki presegajo 1500 evrov. Želijo, da bi ta zakon veljal vse do tedaj, ko bi bila sprejeta nova pokojninska reforma.

Predsednik ljudske iniciative Glas upokojencev in društva Institut 1. oktober Pavel Rupar (Foto: STA)

Že pred odhodom v Bruselj je Rupar napovedal, da bo prišlo do nekaj sestankov. Novinarjem pa je sporočil, da naj ne govorijo, da je tam Rupar blatil Slovenijo, ker je nikdar v življenju ne bo, Slovenija je namreč le njegova domovina. “Bom pa povedal resnico, kaj se v Sloveniji dogaja pod oblastjo,” je poudaril in dodal, da bo v tujini v prihodnje poročal tudi o dejanju drugih vlad, če bo diskriminacija na dnevnem redu in v kolikor bo prisotna delitev naroda, da lahko vladajo.

Ana Horvat