fbpx

Rupar povabil Sušnika, upokojenska društva, nevladnike in Jenulla, naj združijo moči na protestu upokojencev

Pavel Rupar (Foto: zajetje zaslona RTVS)

“Upokojenci so zelo pomembni, ko so volitve, ko pa je volitev konec, pa so vsi veseli, če so čisto tiho”, je glede položaja upokojencev kritičen Pavel Rupar iz Glasa upokojencev Slovenije. Poudarja, da če ne bomo danes uredili pokojnin in statusa upokojencev, bodo to najbolj pokasirali ti, ki so še zaposleni. “Vsaka vlada si izmisli novo formulo, vedno z minusom in deljeno, to sta najbolj poglavitni funkciji, da se pokojnine nižajo. Spremenimo to v plus in krat. To si ljudje zaslužijo, konec koncev gre za njihov denar.”

V Ljubljani na Trgu republike bo 1. februarja ob 15. uri potekal vseslovenski protest upokojenk in upokojencev. Organizator protesta je civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije, ki vladi Roberta Goloba sporoča, da živimo v državi, v kateri se mnogi borijo za preživetje. Mnogi upokojenci imajo namreč zgolj 450 evrov mesečne pokojnine, nekateri celo manj.

Pavel Rupar je v pogovoru za Areno uvodoma povedal, da doslej ni zasledil nikogar, ki bi se za upokojence prav zelo zavzemal. “Odkrito prišel sem do tega, ker so stavke napovedale različne skupine zaposlenih. Za upokojence nisem zasledil, da bi jim kdo prav veliko skrb posvečal glede skromnih pokojnin. Želel sem dobiti stik z gospodom Janezom Sušnikom iz Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS-a), a sem bil neuspešen. Ocenil sem, da gospod spi zimsko spanje. Povabili smo ga k dialogu, da bi skupaj naredili zbor upokojencev, da nas sliši vlada,” je pojasnil in dodal, da upokojenci niso bili prav nič slišani. Tako čakajo, kdaj se bo kdo zanje potegnil, pa se ne zgodi nič.

Tudi nevladnike so v Glasu upokojencev Slovenije povabili, da se jim pridružijo. Jenulla in civilno iniciativo vabim, da se nam pridružijo za pomoč upokojencem, politiko pa proč od ljudskih iniciativ,” je dejal Rupar, ki si želi, da bi ljudje na protest prišli s slovenskimi zastavami, ne pa s kakršnimi koli političnimi simboli. Ker je Jenull podal očitek, kako naj bi šlo v tem primeru za sprevržen poskus zlorabe upokojencev in civilne družbe, ljudi pa ta svari, naj na protest ne pridejo, je Rupar zatrdil, da omenjeni očitek nedvomno ne drži.

Za mano ni nobene stranke, gre za upokojence
“Jaz od upokojencev vendarle nimam nič. Nisem še upokojen. To skupino smo oblikovali zgolj zato, ker je nešteto pisem, kako so upokojenci prikrajšani, težko živijo, kako se nihče zanje ne briga. Rekli smo si, pojdimo in povejmo vladi, da so upokojenci še kako živi. Začele so se pobude, organizacija, odločili smo se, da bomo ta protest izvedli 1. februarja ob 15. uri pred Državnim zborom RS. Vesel bi bil, če bi se nam pridružile upokojenske organizacije iz katerih koli odborov, občin, da se nam pridružijo tudi odbori političnih strank.” Ker nekateri trdijo, da je za tem protestom SDS, je Rupar očitek zanikal. “Ne, za mano ni nobena SDS, nobena stranka”. Na vprašanje, če vabijo tudi levico, je na to odgovoril pritrdilno: “Ne delam za politiko, gre za upokojence.”

Foto: zajetje zaslona RTVS

Glede na to, da je premier prišel na stavko zaradi razmer v zdravstvu, je voditelj Igor Pirkovič Ruparja povprašal, če je tudi na tem shodu dobrodošel. “Naj pride in pove, zakaj so obljube ostale v predvolilnem času. Zakaj ljudje životarijo. Vesel bom, če premier pride. Bomo spoštljivi in dostojanstveni. Če bo kar koli naredil za upokojence, smo pa zmagali,” je pojasnil. Poudaril je, da se zavzemajo za takojšnje zvišanje vseh pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, za 20 odstotkov, 15-odstotno povišanje pokojnin, ki sedaj znašajo med 1.000 in 1.500 evri, ter določitev najnižje mesečne pokojnine na 750 evrov. Zavzemajo se tudi za vpis 13. pokojnine in obveznega letnega dodatka v višini ene upokojenske pokojnine v Ustavo RS.

“Ko bi vedeli, kaj mi ljudje pišejo dnevno. Človek bi se vsak dan zjokal.”
Na vprašanje, če so to realne zahteve, je Rupar odgovoril, da seveda so realne. “Če so dobili 50 milijonov evrov za dokapitalizacijo HSE, 200 za tako imenovane famozne menedžerje za GEN-I, bodo našli denar tudi zanje. Denar, ki so ga upokojenci vplačevali leta in leta, bi nekje mogel biti. Če so ta denar zapravili za druge namene, to ni stvar upokojencev. Upokojenci so računali in upali, da bodo delali celo življenje, ko bodo pa šli v pokoj, bodo živeli mirno. Sedaj se sprašujejo, kako je lahko sedaj rezultat njihovega dela nula,” je pojasnil in dodal, da pozna zgodbe iz terena. Skrbi pa ga, ker jih ne poznajo gospod Sušnik, minister, Jenull, ne hodijo namreč okoli ljudi. “Ko bi vedeli, kaj mi ljudje pišejo dnevno. Človek bi se vsak dan zjokal. Pišejo mi, bi prišel na shod, pa nimam za avtobus. Opozorimo, da je brezplačen, vlak je brezplačen. Če bomo skupaj ne glede na stranko, ne glede na to, koga ste volili, meni je res vseeno. Ta trenutek ste upokojenci. Ne boste tam zato, da boste poslušali Ruparjev govor, in ne, ker podpirate kakšno stranko, gre za vas. Mi smo glas ljudstva, glas upokojencev,” je poudaril Rupar.

Pavel Rupar (Foto: zajetje zaslona RTVS)

Rupar vabi, da ljudje na protestu podprejo tudi očete in mame
Rupar je pojasnil, da trenutno ni ne predsednika ZDUS-a, ne drugih organizacij. Sam pravi, da ne potrebuje nikakršnih političnih točk, tudi ne volilnih kompanij. “Gre za to, da upokojenci začnejo sami razmišljati. Upokojenci so zelo pomembni, ko so volitve, ko pa je volitev konec, pa so vsi veseli, če so čisto tiho,” je kritičen. Glede dodatka sodnikom in tožilcem v znesku 600 evrov bruto pravi, da v Glasu upokojencev to podpirajo. Podpirajo tudi vse stavke in zahteve drugih sindikatov. “Prosim, podprite tudi vaše očete, mame. Vi ste še zaposleni, vprašanje, če imajo starši dovolj, in vas ne prosijo za pomoč, da lahko preživijo”. Rupar je na protest povabil mlajše, saj bodo ti prišli za njimi.

“Če bomo danes uredili pokojnine in status upokojencev, bodo to najbolj pokasirali ti, ki so še zaposleni. Vsaka vlada si izmisli novo formulo, vedno z minusom in deljeno, to sta najbolj poglavitni funkciji, da se pokojnine nižajo. Spremenimo to v plus in krat. To si ljudje zaslužijo, konec koncev gre za njihov denar. Ljudje so vendarle dajali skozi leta del svoje plače,” je bil jasen in dodal, da pokojnina ni socialna pomoč, je pravzaprav miloščina. “Če greste v trgovino, boste opazili socialce, ki prihajajo v Slovenijo, s polnimi vozički, naši upokojenci za njimi p sramotno z maslom in tremi žemljami. Mislim, da je to tiha večina, ki si ne upa, ki si ne drzne,” je zaključil in vse, ki jim je mar za upokojence, povabil na shod.

Sara Kovač