Rusi rožljajo z jedrskim orožjem – kako pripravljen je Šarec?

Obrambni minister Marjan Šarec. (Foto: sta)

Rusija rožlja z jedrskim orožjem, Kitajska pa državljane poziva, da nemudoma zapustijo Ukrajino. Vse bolj verjetna je uporaba taktičnega jedrskega orožja. V tej luči smo se obrnili tudi na obrambnega ministra Marjana Šarca. Zanimalo nas je, kako bi za nas poskrbel v primeru najbolj črnega scenarija. Bi znova vrgel puško v koruzo?

Kitajsko zunanje ministrstvo je pred nekaj dnevi izdalo novo potovalno opozorilo, v katerem poziva vse kitajske državljane, ki so trenutno še v Ukrajini, naj jo nemudoma zapustijo zaradi “resne varnostne situacije”. Na informacijo je kot eden redkih pri nas opozoril Janez Janša: “Včeraj so vsi osrednji mediji v Sloveniji spregledali tole alarmantno novico. Podobna navodila so prejeli tudi diplomati nekaterih drugih držav blizu Vladimirju Putinu.”

Spomnimo: Poziv kitajskega zunanjega ministrstva je sovpadel z novimi ruskimi zračnimi napadi na Kijev. Okrožje Ševčenko v Kijevu je prizadel ruski zračni napad, ki je povzročil požare in neznano število žrtev. Uradni viri navajajo, da so prestolnico napadli iranski samomorilski droni. V ukrajinski prestolnici je bilo v zgodnjih ponedeljkovih urah slišati eksplozije. Šlo je za sistematične in intenzivne napade. Kijevski župan Vitalij Kličko je prebivalce pozval, naj se zatečejo v zaklonišča.

Svarilo kitajskega zunanjega ministrstva svojim državljanom v Ukrajini (Foto: Twitter)

Poškodovanih je bilo več stanovanjskih blokov, prišlo pa je tudi do požara v nebivalnem objektu. Šlo je za napade z iranskimi droni “kamikaze”. Gre za brezpilotnike Shahed-136, Rusija pa jih načeloma uporablja za uničevanje vitalne energetske infrastrukture in mestnih središč. Znano je, da so se Iranci dejavno vključili v vojaško pomoč Putinu. Jasno je, da Rusija vojno na fronti izgublja, kar bi bil zanjo sramoten poraz.

Ima MORS pripravljen načrt za primer napada z jedrskim orožjem?!
Na drugi strani pa so zahodni zavezniki jasno povedali, da bo v primeru uporabe taktičnega jedrskega orožja Rusija stopila v neposreden spopad z zavezništvom Nata. Morda Putin vidi edino priložnost za politično preživetje, če ga premaga močnejši nasprotnik. Za več informacij smo se obrnili na Ministrstvo za obrambo. Zanimalo nas je, kako je Slovenija pripravljena na morebiten ruski jedrski napad in ali ima MORS kakršen koli kontingenčni načrt za primer jedrske tragedije.

Zanimalo nas je, kako bi se odzvala Slovenska vojska. Najprej komentar Ministrstva za zunanje zadeve: “Ministrstvo za zunanje zadeve že od začetka ruske agresije na Ukrajino slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v Ukrajino in tistim, ki se začasno nahajajo v Ukrajini, svetuje, da poskrbijo za varno vrnitev v domovino.” Na odgovor ministra za obrambo še čakamo, objavljen bo takoj, ko ga prejmemo.

Domen Mezeg