fbpx

S preiskavo KPK se je pričela diverzija nad Počivalškom in SMC – globoka država nujno potrebuje njihove glasove za konstruktivno nezaupnico vladi!

Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek

Slovenska tiskovna agencija je objavila novico o tem, da je KPK po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. Med drugim je uvedla preiskave zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija in nekdanjega uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta, njega seveda za krinko. Preiskave sovpadajo z zagotovitvijo podpore LMŠ in Marjana Šarca Karlu Erjavcu za mandatarja. Opozicijska levica namreč napoveduje konstruktivno nezaupnico proti vladi Janeza Janše.

KPK je sprožila preiskavo proti 21 osumljenim zaradi nabav zaščitne opreme, toda glavna tarča je predsednik SMC in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Tranzicijska levica namreč že celo jesen išče načine, kako bi znova zavzela oblast, za svoj načrt pa jim manjka poslanskih glasov – te krvavo potrebujejo v SMC.

Kot smo že poročali, so bili pritiski na poslance konstantni, klicali so jih tako glavni operativec operacije Gregor Golobič kot tudi predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Gale kot krinka uravnotežene preiskave
No prvi del tega načrta je preiskava KPK, kjer naj šlo za sum kršitve integritete uradne osebe, Ivana Galeta pa so zapakirali v informacijo za javnost, da zakrijejo resnični smoter. KPK naj bi v okviru tematskega nadzora v zavodu za blagovne rezerve in drugih subjektih javnega sektorja, ki so izvajali nabavo zaščitne opreme, potrebne pri obvladovanju širjenja nalezljive bolezni covid-19, zaznala večje število korupcijskih tveganj. Zato je pristojnim podala priporočila. Hkrati pa naj bi zaznala tudi nekatere sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi katerih je v novembru uvedla 21 preiskav. Vse postopke je KPK uvedla zaradi suma kršitve integritete uradne osebe. Sume kršitev je zaznala v osmih poslih, v katerih so bili izbrani ponudniki Public Digital Infrastructure, Hmezad – TMT, Gorenje gospodinjski aparati, GenEplanet diagnostika, Cross Continental, Dobnik Trade, Tehno-Mag in Medicop.

Poleg omenjenih bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskovala še v. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomija Rumpfa, nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, uslužbenca zavoda Alojzija Černeta, Marka Naraločnika in uslužbenko ministrstva za gospodarstvo, Andrejo Potočnik.

Metoda zastraševanja?
Obravnavane osebe bodo imele v postopku preiskave vse pravice v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku, prav tako bodo imele možnost pojasniti svoja ravnanja,” so še povedali pri KPK. Čas je seveda pravi. Na isti dan, ko se je LMŠ odločil za mandatarja odpreti Karla Erjavca, so izvedli tudi napad na Zdravka Počivalška in njegov SMC. Gre skoraj zagotovo za metodo zastraševanja, ki naj bi sicer tej vladi zveste poslance prevesil v smer KUL – koalicije z novim “vodjo”.

Minister Počivalšek za čim hitrejšo razjasnitev in končanje postopka
Gospodarski minister Počivalšek se je na preiskavo že odzval in napovedal, da bo s KPK korektno sodeloval. “V življenju sem vedno pazil na integriteto in zato obtožbe zavračam in hočem dokončno razčistiti to zgodbo ter si vrniti dobro ime,” je dejal. “Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) izvaja svoje pristojnosti v skladu z zakonodajo, kar seveda spoštujem in bom z njimi korektno sodeloval. Želim, da se vse okoliščine in vsa dejstva čim prej razjasnijo in da pridemo do konca te zgodbe,” je za STA dejal minister v odzivu na današnje sporočilo KPK, da je po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

Minister je izpostavil, da je nabava medicinske opreme na začetku epidemije novega koronavirusa potekala “v norih okoliščinah, ko je v Sloveniji vladal strah, saj zdravstveni sistem ni bil pripravljen in opremljen, v svetu pa je divjala vojna za opremo.

Seveda je bilo takrat precej zmede, saj niti zdravstveni sistem, niti birokratski aparat nista bila pripravljena na nabavo v tako divjem kontekstu,” je dejal minister in dodal, da so s kolegi na ministrstvu naredili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da so zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo. “Vse tiste ponudbe, ki so obljubljale nabavo v kratkem dobavnem roku, smo sprejeli,” je še izpostavil minister.

Aleš Ernecl