fbpx

S soglasjem Vlade RS Milan Krek na vrhu NIJZ zamenjal Ivana Eržena!

Foto: STA

Milan Krek je bil na današnji dopisni seji s podanim soglasjem vlade imenovan na mesto direktorja javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za obdobje štirih let. Doslej je Krek vodil koprsko izpostavo inštituta, svet NIJZ pa je v soboto prepričal, da sodi na direktorski položaj.

Poleg Kreka se je na razpis za vodenje NIJZ prijavil tudi mikrobiolog z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Gorazd Pretnar.

Poudarjal nujo po politični enotnosti
Krek, ki je pred leti vodil vladni urad za droge, se je v zadnjih tednih večkrat pojavil na vladnih novinarskih konferencah, namenjenih predstavitvi aktualnih podatkov o epidemiji covida-19. Javnosti je dal vedeti, da virus nima nog niti kril in da ta za širjenje potrebuje naše noge in neustrezno vedenje, ki omogoča širjenje virusa. Kritičen je bil do dela politike, ker bi se ta morala po njegovem mnenju v teh kriznih časih poenotiti v skupnemu cilju preprečiti veliko škodo zaradi koronavirusa.

Foto: STA

Novega direktorja NIJZ so iskali po tistem, ko je marca s položaja odstopila Nina Pirnat. Od takrat je inštitut kot v. d. direktorja vodil Ivan Eržen. Slednji se je konec marca kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katere se je odločila vlada, zato se je ugibalo, da bi svet zavoda utegnil Eržena razrešiti. A je svet, katerega člane je vlada nedavno zamenjala, nato napovedal razpis za imenovanje direktorja s polnimi pooblastili.

Hana Murn