S tiho pomočjo Levice vladajoči omejili obresti izbrisanim na sodiščih

Foto: STA

Odpravo omejitve višin odškodnin, ki jih sodišča dodeljujejo delu izbrisanih, in omejitev višine izplačanih obresti je vladna večina v državnem zboru na precej čuden način v petek vendarle izglasovala. S serijo izrednih sej jim je to uspelo, čeprav so pred tem zamočili z nujnim postopkom, ki so ga zahtevali, da bi se država izognila “težko popravljivim posledicam za delovanje države”. Torej še bistveno višjim odškodninam.

Težavo si je vladna večina povzročila sama, ker so najprej po sodbi ustavnega sodišča o neustavnem omejevanju višine odškodnin predolgo pacali, kaj storiti. Ko so decembra ugotovili, da se že skrajno mudi, pa se ni niso dogovorili za pomoč na desni (SDS, NSi, SNS) ali pri Levici. Sami pa nimajo večine. Zaradi tega jim je nujni postopek padel. Ker so s serijo izrednih sej le še pravočasno uzakonili spremembe, bodo odškodnine in obresti za del izbrisanih v sodnih postopkih državo stale okoli 53 milijonov evrov, je izračunala vlada. Sicer bi, predvsem obresti, krepko več. Zakon je bil včeraj izglasovan z nenavadno večino: Za je bilo 41 poslancev, proti eden. Glasovala je manj kot polovica poslancev. Kvorum, da je bilo glasovanje vendarle veljavno, je za odločitev, ki ji nasprotujejo, ker bodo izbrisani s tem dobili manj, zagotovilo sedem poslancev Levice. Navzočnost sta prijavila še dva poslanca manjšin in NSi in le eden od 25 poslancev SDS. Ta je, da ne bo sodelovala, napovedala dan prej, ko je večina zavrnila, da bi ob Osnovni šoli Alojzija Šuštarja spoštovala ustavo in šolanje osnovnošolcev tam plačala enako kot drugje. Rezultat glasovanja je bil tak:

Vir: spletnicasopis.eu

Deloma je zdaj že jasno, koliko bo državo stalo neumno ravnanje notranjega ministrstva, ki v času takoj po osamosvojitvi državljanom drugih republik, ki so bivali pri nas, a si niso uredili državljanstva, ni dodelilo statusa tujcev, s čimer so jim odvzeli pravice, ki so jih drugi tujci imeli.

Ko je bila krivica le popravljena
To so storili 27. februarja 1992, ko je vlado še vodil Lojze Peterle, notranje ministrstvo pa Igor Bavčar. Bavčar je položaj notranjega ministra ohranil tudi tri mesece pozneje, ko je vlado prevzel Janez Drnovšek (LDS). Bavčarju in Drnovšku, ki je pozneje vodil številne vlade, ni uspelo odpraviti napake. Celo potem ne, ko je ustavno sodišče večkrat ugotovilo kršitev in opozorilo na kršitev ustave. Bavčar, ki je po osamosvojitvi vodil demokratsko stranko, je pozneje prestopil v LDS in postal tudi podpredsednik te stranke. Iz LDS je, ko so vladali državi, prevzel vodenje Istrabenza. Po sodbi še z evropske ravni (ESČP) je DZ novembra leta 2013 le sprejel zakon, ki popravlja krivico in zagotavlja odškodnine v upravnih postopkih in na sodiščih. Ker so se roki za zahtevke medtem že iztekli, dodatnih upravnih postopkov ne bo več mogoče sprožati. Pred upravnimi organi je odškodnine zahtevalo več kot osem tisoč oseb, 5.789 jih je dobilo odškodnine. Skupaj je bilo za odškodnine doslej izplačanih slabih 23 milijonov evrov. 3,5 milijona še bo. Najvišja odškodnina doslej je bila 13.050 evrov, najnižja 50 evrov, povprečna pa 3.935 evrov. Statistika iz upravnih enot je takšna:

Vir: spletnicasopis.eu

Novih postopkov ne bo več. Pravdanja pa bodo še dolgo potekala tudi o razpletu upravnih postopkov. Do 20. 11. 2018 je bilo po podatkih MNZ vloženih 462 pritožb proti odločitvam upravnih enot o zahtevah za določitev denarne odškodnine, od tega je bilo 284 pritožb vloženih zoper odločbe o zavrnitvi, 47 pritožb proti zavrženju, dve pritožbi proti ustavitvi postopka, 129 pritožb pa je bilo vloženih zaradi nestrinjanj z višino denarne odškodnine.

Po številu največ odobrenih odškodnin so na vrhu Ljubljana, Kranj, Maribor in Jesenice:

Vir: spletnicasopis.eu

Nekoliko drugačna je lestvica, kje so prosilce največkrat zavrnili. Tudi tam je na vrhu Ljubljana, sledijo pa Jesenice, Maribor in Velenje:

Vir: spletnicasopis.eu

Podroben in obsežen odgovor notranjega ministra Boštjana Poklukarja o popravljanju krivice izbrisanim, pojasnila je zahteval poslanec SDS Tomaž Lisec, je takšen:

Vir: spletnicasopis.eu

Peter Jančič / Spletničasopis.eu

 • Silos

  Če smo pošteni,so imeli možnost,da se prijavijo Sloveniji celih osem mesecev,če so
  pa hoteli izigrati sistem in so mislili,da z državo ne bo nič so si pa sami krivi in
  zato nebi bilo potrebno ničesar izplačevati!

  • Mojca pokraculja

   Če smo pošteni je treba nesporno ugotoviti da je kriv izdajalec Krivic. Ime pove vse.

  • slosin

   pa nagnat, takih pr nas ne rabimo…

  • Igor Kavalar

   EU sodišče je že takrat nakazalo, da gremo v smeri EU diktature, saj obstajajo posnetki na YouTube, ki dokazujejo kje je npr. genral Aksentijević bil in zakaj se ni utegnil prijaviti in uraditi status.

   IZBRISANI – primer Milan Aksentijevič
   https://youtu.be/DFByCSV837Y

   Tukaj lahko pogledate, kje je bil in zakaj se je zavzemal.

   • macon

    Ljudem bi morali dati stalno bivanje, vendar so izbris zakuhali družno levi in desni kot tudi vstop v Nato in krajo varčevalcem LB.

    Aksentijevič pa bi moral dobiti izgon po hitrem postopku v imenu varnosti. Lahko bi ga dali tudi pred sodišče zaradi verjetnih vojnih zločinov v Bosni, junak je tam celo napredoval iz polkovnika v generalmajorja.

    Vsi JLA oficirji srbskega rodu bi morali dobiti izgon po hitrem postopku, namesto da redimo to zalego.

    • Igor Kavalar

     Predlog je bil, da se preveri posamezno vsak primer, če je do krivice oz. napak prišlo, pa je bil v parlamentu predlog zavrnjen. Vse so dali v isti koš, jim dali status državljana, penzijo pa še odškodnino zraven.

     Čudna banana država smo mi, v 2.sv vojni so pripadnike okupatorske vojske, naci stranke, vojne zločince zavezniki obesil, mi smo pa pripadnike okupatorske armade iz Juga nagradili.

   • RATATA

    Vse to smo spremljali, si zapomnili in to ovrednotili.
    Danes ima to nikakršno težo. Delajo se norca iz razmišljujočih!
    Izrodke imamo na položajih in v državnem zboru. Amoralne in neetične preračunljive spake!! Fuj golazen!!!

  • Slovenec 33

   Slovenija je v vojni res zmagala ampak je ostala okupirana in v njej vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, ki omogočajo, da okupatorji dobijo harač, ki ga plačujemo slovenski davkoplačevalci..

 • Jeremy May

  Slovenija je edina država, ki je zmagala v vojni in mora zato plačevati odškodnino poražencem.

 • Common Sense

  Sodbo je RS dolžna udejaniti. Jokanje za nazaj je brezpredmetno. To je, če hočemo pravno državo o kateri so nas polna usta. “Jebi ga”, pravna država je včasih neprijetna. Je pa dolgoročno koristna.

 • Janez

  O!
  Glej, glej.
  Saj komentiranje še deluje !?
  Ampak !
  Te
  ponarejena “LEVICA” tipčke
  bo najprej treba pripraviti do tega, da NAM BODO POŠTENIM DAVKOPLAČEVALCEM
  VRNILI

  KAR 3,4 MILIONA €,
  KI SO JIH ZAPRAVILI – Z NJIH IZSILJENIM REFERENDUMOM O – LBGT !
  PO
  MOJEM MNENJU NAJ – TISTI DENAR IZ NJIH O S E B N I H ŽEPOV.
  ZLASTI
  NEPRIJETNI FDV DR. M.T. VATOVEC
  – NAJ VELIKO TEGA DENARJA – VRNE – IZ NJEGOVEGA ŽEPA.
  TAKA
  VRAČILA, PLAČILA POVZROČENE ŠKODE, KI JO POVZROČIJO POSLANCI, STRANKE
  BO
  TREBA V NAŠI R. SLOVENIJI – ŠE UREDITI. Mar ne? L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • traktor

  Precej sem spremljal tiste čase razna omizja, kjer so prisotni zatrjevali, da ne bo nikakršnih odškodnin, da gre samo za njihove pravice do državljanstva, pa zdravstvenega zavarovanja…. Zdaj se vidi, da je šlo, kot vedno, samo za denar.

  • učko

   pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare, pare !!!!!!!!!!!

  • Janez

   ++++++++++++++

  • Olga2345

   Zdaj bi bili radi se narodna manjšina!

   • traktor

    To jim seveda ne bo uspelo, če mi tega ne bomo dovolili. Me pa čudi, da naše pizdune, ki so takrat tole svinjarijo zagovarjali in zatrjevali, da odškodnin ne bo, nihče ni poklical na odgovornost. Naj kurbe dajo kaj iz svojih žepov.

 • Janez

  MIGRACIJE, SVOBODA GOVORA ITD.
  KOGAR
  ZANIMA MOJE STALIŠČE DO TEH TEM
  SI
  LAHKO OGLEDA MOJ PRISPEVEK – V LINKU.
  TILR
  “PREDOBRO” PLAČANI IZ EX MARXIZMA, KP, ZK IZHAJAJOČI – “LEVICA POSLANCI”
  NIMAJO
  NITI TOLIKO KOT JAZ IZOBLIKOVANEGA POGLEDA – NA MIGRACIJE ITD.
  IMA
  KOMENTATOR – ” TRAKTOR” – PRAV.
  Vedno gre le za
  – KAKŠEN DENAR, KI BI SE GA DALO “IZSILITI” OD DRŽAVE. L.r. Janezz Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  MIGRACIJE – DENAR OD DRŽA Z VEČ SOCIALE

  https://sloveniana.si/migracije-terorizem-svoboda-govora-javna-tribuna-v-organizaciji-strank-sls-in-sds-v-organizaciji-gostiteljev-strank-sls-sds-v-pondeljek-17-12-2018-ob-17h-2/

 • učko

  Dokler so rdečuharji rabli “izbrisane” za sesuvanje Janše, so jim nudili kar so hoteli in še uvažali so jih in jih “prekvalificirali” v izbrisane. No, sedaj jih že nekaj časa ne rabijo več, že od časa, ko so v “večna izsiljevališča” poslali Todorovića !

 • gorjanc

  Kje so sedaj trditve KRESALKE , DA odškodnin ne bo.! A ni one diplomirala pravo v LJ. Seveda na ljubljanski Pravni fakulteti-ni čudno ,da so nas HRVATI v pravnih stvareh NATEGNILI na vsej črti, ker imajo ZAGREBŠKO PRAVNO FAKULTETO

 • Janez

  No, Nova24tv
  SE JE IZGLEDA LE OTRESLA
  TE
  NADLEŽNE TUNEK&COMP, KLAPE.
  JAZ
  OSEBNO, Janez Kepic-Kern KOMENDA sem se angažiral v javnosti
  ob
  mojem odhodu v penzijo pred cca 4 leti. Preko “vztrajniškega ODBORA 2014 – seveda.
  Toliko
  NEUREJENIH JAVNIH STVARI JE ŽAL V NAŠI R. SLOVENIJI!
  Tako
  smo govorili tudi v ODBORU 2014 – na shodih pred Vrh. sodiščem.
  Predvsem
  tele stranke , bolje strančice, “klapice” itd.: to niso nobene resne
  – KVALLITETNE POLITIČNE STRANKE.
  SAJ
  NITI REALNE ZGODOVINE SVOJIH V SLOVENIJO NASILNO
  – VSILJENIH
  KPS, KPJ MARXISTIČNO, STALINISTIČNIH – RES “NESLAVNIH” PREDNIKOV – NE POZNAJO!?
  Meni osebno
  SE ZDIJO – PRAV – “O B U P N I” – vse: SD, LEVICA, DESUS, SMC, SAB, LMŠ ITD.
  NO?!
  Jaz
  osebno, Janez Kepic-Kern KOMENDA
  SEM
  JIM VSAJ TISTO NJIHOVO “HIŠICO IZ KART”
  – OKROG
  KP NESODNO, POLIT MORILSKEGA ZLOČINCA – J. B. TITA – S E S U L !
  J.B. TITO,
  T.I. MARŠAL TITO NIKAKOR
  NI BIL
  – TISTI ŠLOSAR Jožek BROZ IZ KUMROVCA.
  O
  TEM SEM VELIKO PISAL.
  STVAR NI “REKLA-KAZALA” – VEDNO VEČ VELJAVNIH DOKAZOV JE,
  DA JE BIL
  T.I. MARŠAL TITO – zares Josef F. AMBROS, ki je umrlemu ali likvidiranemu Jožeku BROZU
  PREPROSTO
  UKRADEL – IDENTITETO OSEBE: Jožek BROZ JE BIL NAJKASNEJE 1939 LIKVIDIRAN. V ŠPANIJI.
  VEČ
  O TEM NA MOJEM OSEBNEM E-PORTALU “SLOVENIANA”
  NA: sloveniana,si.
  To reč okrog MARŠALA TITA BOMO SPRAVILI V Parlament R.S. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  KJE ZAVRAGA SE JE MARŠAL TITO NAUČIL TAKO
  ODLIČNO IGRATI – KLAVIR. Odgovor= v konviktu
  St. Paul v Kernstenu, Avstrija. JE ŽE VELJAVNO DOKAZANO.

  https://sloveniana.si/kje-se-je-tito-naucil-igrati-klavir/

  • macon

   Sodrga bo hitro prišla nazaj, saj za to prejema denar. Zanima me, kaj bo Nova ukrenila glede njih.

  • Slovenec sem

   Ne hvali dneva pred večerom!

   Težje se jih (ga) je znebiti kot uši ali picajzlev.

 • Franc Šink

  Kdaj je pa že komunist nekomu popravil krivico???

  • Slovenec sem

   Oboje pa res ne zmorejo, delati krivico in jo še popravljati.

   Kako naj naprimer obudijo milijone nedolžnih ljudi, ki so jih pobili?

   Tunek je tako pravičen, da bi še danes komu prerezal vrat, ker je po njegovem škoda nabojev.

 • Franc Šink

  Preko genetike bi se dalo zlahka ugotoviti kdo je bil sploh ta “maršal” Že prvo sondiranje grobov, bi se dalo zlahka ugotoviti . Če je to res se opraščam. za zmoto.

 • Olga2345

  Ob osamosvojitvi so dobili vsi državljani bivše juge na ozenljuo Slovenije možnost, da zaprosijo za slovensko državljanstvo! Kdor tega ni storil, je kriv sam, saj je kalkuliral, da Slovenija ne bo nikoli samostojna država! Krivda je torej na njihovi strani in je vsaka “odškodnina” kraja denarja slovenskih davkoplačevalcev!

  • macon

   Ne. Nihče ne rabi ljubiti države, da lahko v njej živi in nihče ni imel pravice ljudem pobrati vseh statusov. Kaj je kdo mislil ali kalkuliral, je njihova stvar.

   Državljanstvo ni rabilo biti avtomatsko, stalno bivanje pa.

 • Janez

  AKADEMIK, SRB
  DR. JOVAN I. DERETIĆ, Istina o TIITU
  BIVŠI USLUŽBENEC “CIA’-E .
  JOSIPA
  BROZA, KOVINARJA IZ KUMROVCA, SO NJEGOVI ” KOLEGI KOMUNISTI”
  USTRELILI,
  LIKVIDIRALI LETA 1939, V BARCELONI, V ŠPANIJI. Torej ? L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  AKADEMIK
  DR. J.I. DERETIĆ Istina o TITU
  T.i. MARŠAL TITO
  – NI BIL JOSIP KOVINAR BROZ iz KUMROVCA

  https://www.google.com/search?q=jovan+deretić+istina+o+titu&oq=jovan&aqs=chrome.2.69i57j69i60j69i59.7284j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Slovenec sem

  O vsem drugem govorite, samo o Luku Mescu in Mihi Kordišu ne, čeprav sta na sliki v garaških pozah.

  Miha Kordiš ima celo enako ime kot naprimer Prištinski doktor, janez cepec, Tunek vulgo Tumpek in ostali, kar pomeni, da so vredni več zaslužene ozornosti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!