fbpx

S totalitarnimi in protievropskimi težnjami leve opozicije seznanjene evropske institucije!

Ne moremo dajati izjav glede notranjih zadev posameznih držav. To je bistvo odgovora Sveta Evropske unije, ko smo jih vprašali, ali lahko komentirajo video, na katerem je izjava Jožeta P. Damijana, da je evro mrtev (2016) in fašističen (2018), in na katerem so posnetki, kako nekateri člani levega četverčka poveličujejo totalitaren komunistični režim.

Ob poskusih, da bi levi opozicijski četverček (LMŠ, SD, SAB in Levica) zrušila desnosredinsko vlado Janeza Janše, na silo prevzela in za predsednika vlade ustoličila Jožeta P. Damijana, je po spletu zaokrožil video.

Na njem je izjava Jožeta P. Damijana iz leta 2016 (intervju za Mladino): “Evro je mrtev. Bil je velika napaka. Pokopal je evropsko integracijo”. In zapis iz njegovega bloga, da je “evro fašističen v svoji prisili implementacije”.

Izjave, ki bodo še dolgo odmevale
V drugi polovici videa so posnetki izpred nekaj let, ko so tudi nekateri člani sedanjega opozicijskega četverčka navdušeno ploskali komunistični ikonografiji v Stožicah, peli komunistične pesmi in se navduševali nad nekim pevcem, ki je pel naslednje besedilo: “Sami smo krivi, ker smo želeli vstopiti v Evropsko unijo, čeprav smo vedeli, da ta banda laže in ropa. Zdaj šefi naši so največji neprijatelji. Jaz pravim jim banditi ali pa kar kravatarji. (Evropa) je banda kravatarska, z njima vsa Evropa ravbarska. Če bi jim rekel, da so cigani, bi žalil cigane. Zato bom rekel, da naj jih vrag vzame. Na zdravje kravatarji, na zdravje Evropa!”

“Euro is dead”

Na naslove nekaterih vplivnih, uglednih in ključnih evropskih institucij ter evropskih komisarjev smo poslali vprašanje, kako komentirajo video. To, kar je prikazano, in izjave Jožeta P. Damijana namreč niso v skladu z evropskimi vrednotami, saj so denimo politične skupine, katerim stranke četverčka pripadajo Alde (LMŠ), S&D (SD), Alde (SAB), SEL (Levica), sicer zelo zavezane skupni evropski ideji in valuti.

Do zdaj smo dobili samo odgovor Sveta EU. Takole se glasi: “Oddelek za tisk Sveta EU ne more komentirati nacionalnih in notranjih zadev. Hvala vam za razumevanje”. Če to drži, gre za presedan v pojmovanju evropskih vrednot in zavezanosti članic k skupni evropski ideji. To očitno pomeni, da Svet EU meni, da so tudi druge “težave” Slovenije (primer Metelkove, medijska zakonodaja, financiranje nevladnih organizacij in drugo) notranja zadeva Slovenije oziroma stvar desnosredinske vlade, kako bo zadeve na novo uredila. Vsako komentiranje teh vprašanj bi bilo po mnenju Sveta EU vmešavanje v notranje zadeve članice.

Sara Kovač