fbpx

SAB, Levica, LMŠ in SD v bran “svetim kravam” NVO z Metelkove, ki ne plačujejo najemnin in parazitirajo na državnem denarju!

Metelkova City. (Foto: STA)

Predstavniki tranzicijske levice oziroma poslanskih skupin SAB, Levica, LMŠ in SD so se znova oglasili na novinarski konferenci, na kateri so rohneli proti “izgonu kulture” in “kritične misli” z Metelkove. Na njej so prav tako izrekli zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo, na kateri bi razpravljali o tej temi, na ministrstvo pa naslovili poziv k takojšnji opustitvi namere za prekinitev najemnih pogodb. A dejstvo je, da leva opozicija dojema kulturne oziroma nevladne organizacije le kot svoje orodje politične propagande, ki so v zameno deležne finančnih bonitet.  

V opozicijskih strankah so se postavili na okope, ko so izvedeli, da se bodo morale nevladne organizacije, ki še vedno “taborijo” na Metelkovi, v bližnji prihodnosti izseliti iz svojih “brlogov”. Rok imajo do 31. januarja 2021. Prav zato v levi opoziciji zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za kulturo, na kateri nameravajo od kulturnega ministrstva zahtevati, da opusti namere glede izgona, za nevladnike pa v primeru prenove zagotovi nastanitev v nadomestnih prostorih ob hkratnem jamstvu, da bi se po opravljeni prenovi v “svoje” stare prostore lahko znova vrnili. Na tiskovni konferenci se je premierja Janeza Janšo znova primerjalo z Aleksandrom Vučićem in Viktorjem Orbanom, in tvezilo, da ima slovenski premier pritlehne namere utišanja opozicije, poroča STA.

Po njihovem naj bi te nevladne organizacije ključno doprinesle k demokratizacije Slovenije v zadnjih 30. letih. Toda minister Aleš Hojs je ob tem poudaril, da gre za društva, ki ne plačujejo najemnin, obenem pa od države dobivajo visoke, milijonske donacije, poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je tako nevladnikom kot opoziciji nalila čistega vina: “Bodite no natančni. To so tisti nevladniki, ki molzejo javni denar predvsem za svoje plače. Njihov edini program pa je petkovo kolesarjenje!!!” Žibertova je obenem izrazila začudenje nad dejstvom, da se že omenjene organizacije upirajo obnovi dotrajanih in življenjsko nevarnih prostorov, ki ogrožajo njih same.

Mesto Metelkova. (Foto: STA)

Potem, ko so iz Ministrstva za kulturo RS pozvali nevladne organizacije, ki uporabljajo prostore na Metelkovi v Ljubljani, naj do konca januarja prihodnjega leta izpraznijo prostore, ker je stavba zaradi dotrajanosti nevarna za najemnike, so nevladniki stopili na okope. Predlog za sporazumno prekinitev najemne pogodbe, ki jim je bil podan, jim namreč predstavlja veliko težavo, ker to pomeni, da ne bodo več deležni uporabe prostorov brez plačila najemnine, kot so bili vajeni do sedaj. Toda javni podatki razkrivajo, da so “zastonjkarji” od države prejemali sredstva, na podlagi katerih bi lahko brez težav plačevali najemnino in stroške.

Zgroženi boste, koliko denarja so od države prejele nevladne organizacije, ki so brezplačno bivale na Metelkovi!

Sicer je znano, da sta območji Metelkove in Roga kraja, kjer se zbirajo marginalci in tam trgujejo z drogami ter skrivajo migrante ter da predstavljata vse večjo varnostno tveganje za javnost. V začetku novembra lani je razburil napad na LGBT klub Tiffany na Metelkovi, kjer so neznanci razbili vrata, pred časom pa je bilo še razkrito, da je že oktobra lani na istem območju, kjer ima med drugim sedež tudi Mirovni inštitut, prišlo do napada z nožem s strani maroškega ilegalnega migranta. Slovenski osrednji mediji pa dajejo prostor marginalcem, ki pozivajo k popolnemu odprtju mej. Za spletni portal Nova24TV je dogajanje na območjih komentirala ljubljanska mestna svetnica Mojca Škrinjar, ki je sicer naklonjena alternativni kulturi in izražanju drugačnih stališč, a je jasna, da ti dve območji temu nista namenjeni in bi ju bilo potrebno zapreti.

Domen Mezeg