fbpx

SAB napoveduje pregon novinarjev in cenzuro drugačemislečih medijev!

Foto: Kampanja SAB

Stranka SAB se vse predobro zaveda lastnih napak in manipulacij, desnomisleči mediji pa smo jim trn v peti, saj dosledno opozarjamo na njihove napake. V SAB so brez vsakega razloga in dokaza grafično prikazali desnomisleče medije, jih označili za raznašalce lažnih novic in napovedali njihov pregon. “Taka objava, kot si jo je privoščila stranka SAB, ki je na evropski ravni članica združenja Alde, slednja pa samo sebe predstavlja kot združenje liberalnih političnih strank, ni nič drugega kot napoved cenzure in (policijskega) pregona novinarjev,” so prepričani v Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev.

Stranka Alenke Bratušek se na Twitterju aktivno pripravlja na naslednje volitve in odšteva dneve do naslednjih volitev. V svoji kampanji uporabljajo floskule s katerimi nasprotujejo trenutni vladi in iščejo svojo “nišo”, kjer se bo njihova kampanja prijela.

Med njimi so denimo ideje, da bodo po volitvah lahko volivci “zaprli” stranko SDS, ker je epidemiološka stroka zaradi epidemije zaprla stojnice. Prav neverjetno je tudi, da v svoji kampanji poudarjajo, da bodo zaustavili korupcijo in mafijsko upravljanje države, medtem ko je ravno njihova predsednica v času vladanja vrgla milijarde v prezadolžene banke in s tem “financirala mafijsko državo”.

Foto: STA

Med drugim si želijo dvigniti tudi politično kulturo, ki pa je zelo nizka ravno v vrstah KUL. Očitno se obetajo pogovori z Levico o njihovem nastopanju v Državnem zboru, da bodo dvignili kulturo na višji nivo. So pa tudi zelo ambiciozni, ko obljubljajo nacionalno letalsko družbo, ki pa se je “prizemljila” ravno v času vlade Marjana Šarca, ko so bili skupaj v koaliciji SAB. Ni odveč tukaj reči, da bi lahko že takrat rešili obstoječo letalsko družbo, kot pa da bi sedaj ustanavljali novo, ko je zmanjšan letalski promet na račun epidemije.

Kritika je trn v peti SAB, ki se težko pogleda v ogledalo
Ker znamo biti kritični biti mediji kritični do ravnanja opozicije smo jim velik trn v peti, saj smo tudi desnomisleči mediji vedno bolj slišani in gledani, kljub temu da smo v manjšini in nas poskušajo diskreditirati na vsakem koraku. Pri tem tudi SAB ni izjema, saj bi nas podobno kot Šarec najraje “utopili v žlici vode”. To so dokazali tudi s svojo predvolilno kampanjo, ko so objavili sliko desnomislečih medijev in zapisali: “Pregon lažnih novic bo naša prioriteta”. Ali to pomeni, da bodo ukrepali zoper večinske medije, ki objavljajo lepljenke pogovorov in preganjajo poslance za diplomo, medtem pa molčijo ko gre za diplomo vrhovnega sodnika?

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev – SZDN se je že odzvalo na kampanjo SAB. “Slovensko združenje domoljubnih novinarjev odklanja takšno zavrženo prakso, takšne objave na Twitterju pa smatra za napoved velikih čistk v medijih,” so kot odziv na zapis stranke SAB na družbenih omrežjih zapisali v SZDN. Slednji menijo, da je glede na na zapis in grafično podobo jasno, da bo treba braniti ne samo svobodo medijev, ampak svobodo govora nasploh.

Bodo preganjali novinarje, ki niso enakega ali podobnega mnenja?
Kot še poudarjajo, taka objava, kot si jo je privoščila stranka SAB, ki je na evropski ravni članica združenja Alde, slednja pa samo sebe predstavlja kot združenje liberalnih političnih strank, ni nič drugega kot napoved cenzure in (policijskega) pregona novinarjev. “In to brez vsakega razloga in dokaza, da so mediji, ki so grafično prikazani, raznašalci lažnih novic. Očitno je, da gre pri objavi SAB za to, da začno s pregonom medijev in novinarjev, ki niso enakega ali podobnega svetovnega nazora kot stranka Alenke Bratušek,” so še zapisali.

“Na naslednjih volitvah bo treba braniti tudi svobodo govora in medijev. Tole ni nič več, nič manj, kot napoved cenzure in pregona novinarjev,” je prepričan tudi Žiga Turk. Nekateri desni novinarji, kot je Vida Kocjan medtem že razmišljajo o skupni ovadbi in skupni odškodninski tožbi zoper SAB in Alenko Bratušek. Raziskovalni novinar Bojan Požar pa se boji, da bi se lahko navedene grožnje uresničile, glede na preteklo prakso Bratuškove, ko je kot predsednica vlade sprožila sodni pregon zoper fotografa Janija Božiča, ki se je bil prisiljen po aferi umakniti v Veliko Britanijo.

Novinarstvo je postalo nevaren poklic, novinarsko delo pa postaja vse bolj ogroženo. Spomnimo, še nedolgo nazaj primera vrhovnega sodnika Branka Masleše, ko so novinarji zahtevali njegovo diplomo, so bili deležni celo grožnje s tožbo. Nasprotno bi pričakovali, da vrhovni sodnik z novinarji komunicira na odprt in pregleden način. Ustrahovanje SAB o utišanju medijev pa je še korak dlje do medijske cenzure, ki jo sicer sami radi “opevajo”.

V DNS pozivajo k spoštovanju medijske svobode in novinarske avtonomije
Za mnenje o omenjeni kampanji SAB smo se obrnili tudi na Društvo novinarjev Slovenije ter na Združenje novinarjev in publicistov. “V Društvu novinarjev Slovenije vse politične stranke pozivamo, da se v predvolilni kampanji v napovedih urejanja medijskega področja vzdržijo populističnih izjav ter spoštujejo medijsko svobodo in novinarsko avtonomijo,” so nam sporočili.

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojajo vsakršne napovedi cenzure in pritiskov na medijev, kakšne v tem primeru napoveduje stranka SAB, če bo po volitvah postala del izvršilne veje oblasti. “Očitno je, da je del medijev za del politike levega političnega spektra, v katerega sodi tudi SAB, moteč, zato ga je treba poskušati demonizirati in ustrahovati,” so dejali. Menijo, da mediji, ki jih v svojem tvitu prikazuje stranka SAB, pomembno prispevajo k uravnoteženju slovenskega prostora in njegovi pluralizaciji, zato je vsakršno napovedovanje obračuna z njimi nesprejemljivo. “Upamo, da bodo volivci obrnili hrbet takšni ekstremni politiki in stranke SAB ne bodo izvolili v Državni zbor.”

Sara Rančigaj