SAB razgalil svoje bistvo – mokre sanje o družbi in medijih po njihovi meri!

Datum:

“Halo, ALDE Party, Evropska komisija, Evropski parlament, Evropski svet. Slovenska liberalna stranka SAB (liberalna zgolj po imenu) obljublja zatiranje konservativnih medijev – zaničljivo jih označujejo kot lažne novice – če zmagajo na volitvah. Rotimo vas, da zaščitite svobodo medijev v Sloveniji,” je bil jasen Mitja Iršič, zaposlen na ministrstvu za kulturo. Spomnimo, da je SAB “slamnata stranka”, ki temelji na eni osebnosti – Bratuškovi, sicer pa brez tradicije, brez podmladka itd., njeno delovanje pa v veliki meri utemeljeno na nasprotovanju Janševi politiki, ob čemer vsebinski poudarki zvodenijo. Kako končajo takšne stranke, smo že večkrat videli. Spomnimo se Pozitivne Slovenije, Zaresa itd. In v strahu pred izpadom iz parlamenta bi SAB posegel tudi po represivnih partijskih metodah? Kot kaže, zlasti zato, ker njen obstoj po novem ogroža Robert Golob. Obenem pa se pojavlja resno vprašanje, ali se stranka, ki želi posegati po represivnih metodah, še lahko imenuje “liberalna”.

Predsednica stranke se rada udeležuje proslav s totalitarnim pridihom, kjer se z zanosom prepeva Bandiera Rossa, stranka pa slovi tudi po represivnem blokiranju vseh neljubih sledilcev na Twitterju. In nenazadnje lahko spomnimo na krivično razlastitev lastnikov podrejenih bančnih obveznic, kar spominja na povojno nacionalizacijo. Bi SAB utegnila izpasti ne le iz DZ-ja, marveč tudi iz evropske skupine ALDE Party in EU parlamenta? Spomnimo, kako so iz ALDE skušali izločiti SMC. A pregovor pravi: Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.

Poročali smo že: Stranka SAB se vse predobro zaveda lastnih napak in manipulacij, desnomisleči mediji pa smo jim trn v peti, saj dosledno opozarjamo na te njihove napake, kar bi morali tudi na “nepristranski” RTV Slovenija. V SAB so brez vsakega razloga in dokaza grafično prikazali desnomisleče medije, jih označili za raznašalce lažnih novic in napovedali njihov pregon. “Taka objava, kot si jo je privoščila stranka SAB, ki je na evropski ravni članica združenja Alde, slednja pa samo sebe predstavlja kot združenje liberalnih političnih strank, ni nič drugega kot napoved cenzure in (policijskega) pregona novinarjev,” so prepričani v Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev.

Stranka SAB bi po komunistično utišala neljube medije in novinarje, ki opozarjajo na njene napake. (Foto: Twitter)

Gre za mračnjaški primitivizem
V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev pa so še zapisali: “Slovensko združenje domoljubnih novinarjev odklanja takšno zavrženo prakso, takšne objave na Twitterju pa smatra za napoved velikih čistk v medijih.” Oglasili pa so se tudi v DNS-ju: “V Društvu novinarjev Slovenije vse politične stranke pozivamo, da se v predvolilni kampanji v napovedih urejanja medijskega področja vzdržijo populističnih izjav ter spoštujejo medijsko svobodo in novinarsko avtonomijo.” Za mnenje glede spornega ravnanja stranke SAB pa smo povprašali tudi novinarja in zgodovinarja Jožeta Možino: “SAB je tu razgalil svoje bistvo – mokre sanje o družbi in medijih po njihovi meri. Vredno vse obsodbe in pozornosti. Gre za mračnjaški primitivizem iz dobe komunističnega, fašističnega ali nacionalsocialističnega režima; vsi ti totalitarizmi so namreč grobo preganjali drugače misleče in zatrli medije, ki jim niso bili všeč. Čedalje več indicev je, da ekstremisti na levem političnem polu zavestno stopnjujejo grožnje, ki so predstraža nasilja.

Zgodovinar, sociolog, novinar in avtor knjige Slovenski razkol Jože Možina (Foto: Nova24TV)

V stranki SAB imajo na splošno težave z mediji: Nazadnje celo z Delom, zlasti poslanec Bandelli
Tega demokracija ne sme podcenjevati, nasilje do drugače mislečih vse do terorja apokaliptičnih razsežnosti je bilo osnovno orodje prevlade Komunistične partije med drugo svetovno vojno in po njej. Seveda so sedaj drugačni, “normalni” časi, vendar se tudi ti lahko hitro izpridijo, zgodovina nas to uči,” še meni Možina. A kot opažamo, ima stranka SAB s poročanjem medijem širši problem, ki ne vključuje zgolj tiste z nasprotnega politično-nazorskega pola. Nazadnje jih je “razočarala” karikatura v osrednjem dnevniku Delo. To je še en dokaz, da miselnost stranke nevarno drsi v totalitarne vode. Če ukinemo satiro, potem nas lahko prične resno skrbeti za demokracijo. Marka Bandellija, ki se na poročanje desnonazorskih medijev odziva najbolj čustveno in jim rad očita, da “lažejo”, pri čemer zadev pogosto ne konkretizira oziroma pojasni, ponovno vabimo v oddajo Kdo vam laže?, da nas končno razsvetli za kakšne “laži” gre in s čim smo mu “strli srce”. Mi ga ne bomo utišali, njegovo ponovno zavrnitev pa bomo razumeli kot strah pred TV-voditeljem Borisom Tomašičem in gledalci naše medijske hiše.

Je poslanec Bandelli sploh čustveno zrel za politično funkcijo ki jo opravlja? (Foto: Twitter)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...