fbpx

Šabeder predlagal Vladi RS, naj prevzame vodenje in koordiniranje krize in komuniciranja s koronavirusom! Število okuženih do 14. ure poskočilo na 57!

Aleš Šabeder, v ozadju Srečko Šestan (Foto: STA)

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes dopoldne naraslo na 47, do 14. ure poskočilo že na 57 okuženih, situacija pa se zaostruje iz minute v minuto. Minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder je zato na vlado RS naslovil predlog, da ta prevzame vodenje in koordiniranje krize in komuniciranja, povezanega s koronavirusom, saj situacija že presega zmogljivosti enega ministrstva.

Minister za zdravje v odhodu Aleš Šabeder je na Vlado RS naslovil predlog, da ta nemudoma prevzame vodenje in koordiniranje krize in komuniciranja, povezanega s koronavirusom – COVID-19. Trenutno stanje po mnenju ministrstva namreč presega zmogljivosti enega ministrstva: “Predlagamo, da se to zgodi danes (11. 3. 2020), saj se na terenu situacija spreminjajo iz minute v minuto.”

Dopis je poleg predsednika vlade v odhodu Marjana Šarca v vednost prejel tudi predsednik vlade Janez Janša. Ta se je prek družbenega omrežja Twitter že odzval na predlog: “Vladna koordinacija bi morala delovati že od samega začetka.”

Število okuženih že dopoldne poskočilo na 47, do 14. ure pa naraslo za še 10 okuženih
Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je do srede dopoldne naraslo na 47, do 14. ure pa poskočilo na kar 57 okuženih.

Okužbo so po besedah ministra Šabedra potrdili tudi na ginekološki kliniki UKC Ljubljana, zato so tam sprejeli ostre omejevalne ukrepe. Pristojni načrtujejo tudi kontrolne točke na meji z Italijo. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Šabeder, je v ljubljanski regiji potrjenih 27 primerov, 12 na Dolenjskem in Beli krajini, po trije na Štajerskem in Primorskem in en v Murski Soboti. Število okuženih po besedah ministra žal narašča.

Novi koronavirus (Foto: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH )

Zaprli kamniško OŠ, nove okužbe tudi na UKC LJ
Med drugim bo zaradi okužbe ene od učiteljic v OŠ Frana Albrehta v Kamniku ta šola 14 dni zaprta.

OŠ Frana Albrehta (Foto: Youtube)

Nove okužbe pa so po poročanju STA zaznali tudi v UKC Ljubljana, več primerov na ginekološki kliniki in enega na stomatološki. Na ginekološki kliniki so sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zapre se Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana bo prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika. Poleg tega se bodo začasno zaustavili vsi preventivni programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

UKC Ljubljana (Foto: STA)

Za koordinacijo nad ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik CZ
Glede ukrepov na meji z Italijo pa je dejal, da meje za zdaj ne zapirajo, pač pa pripravljajo ukrepe, na podlagi katerih bodo začeli izvajati smiseln in izvedljiv nadzor nad zdravstvenim stanjem potnikov. Napovedal je, da bo na mejni črti šest kontrolnih točk, in sicer na mejnih prehodih Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Ferentiči in Krvavi potok. Vse ostale poti pa bodo zaprli, je dejal Šabeder. Od danes je sicer za koordinacijo nad ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Srečko Šestan (Foto: STA)

Rok Krajnc