Safari turizem predsednice DZ: MZZ pravi, da je šlo za njeno avtonomno odločitev

Urška Klakočar Zupančič in Mojca Pašek Šetinc uživata v Afriki na stroške davkoplačevalcev, vlada pa ni sposobna rešiti vse večje draginje, s katero se spopadajo državljani. (Foto: sta)

“Do sedaj so trdili, da je pot po Afriki del strategije za sedež v varnostnem svetu OZN, zdaj pa MZZ uradno pravi, da gre za avtonomno odločitev predsednice DZ,” je zapisal ekonomist Matej Lahovnik. Torej je šlo za spomladanski oddih na stroške slovenskih siromakov, medtem ko vlada ni sposobna rešiti problema vse večje draginje? 

Upokojenci ne vedo, kako bodo plačali položnice za ogrevanje in kaj bodo ob rastočih cenah živil dali v lonec, predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa se gre safari turizem! Na zunanjem ministrstvu so sporočili, da se je za obisk Afrike “odločila avtonomno”. Kljub samovolji ji je zunanja ministrica Tanja Fajon aplavdirala z besedami: “Obiski držav na afriški celini, ki smo jih v preteklosti precej zanemarjali, so več kot dobrodošli.” Če se ji res zdijo tako pomembni, zakaj jih ne opravi kar sama in srednjeazijski eksotiki ter urugvajskim plažam doda še jahanje na žirafi, božanje leva in poljubček z gorilo?

Zagotovo bi bilo bolj v kontekstu kot patetične “fotke” s pogorišča na Krasu, ki z zunanjo politiko nimajo veliko skupnega. In potemtakem ne držijo besede Službe za odnose z javnostmi DZ-ja, s katerimi so opravičili afriško turnejo Klakočar Zupančičeve in spremljevalke Mojce Pašek Šetinc: “Uradni obisk Republike Ugande in Republike Ruande bo potekal v luči prizadevanj za krepitev odnosov z afriškimi državami. Srečanja z visokimi predstavniki obeh držav bodo lahko prispevala k boljšemu poznavanju izzivov in priložnosti afriškega kontinenta, hkrati pa predstavljajo možnost za boljšo predstavitev Slovenije in njenih aktivnosti v Afriki.”

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1643922745925804033?s=20

“Slednje je še zlasti pomembno v času pridobivanja podpore za članstvo Republike Slovenije v Varnostnem svetu OZN.” Kritična javnost je izpostavila še nekaj vidikov, zakaj je njeno počitnikovanje na Črni celini povsem neprimerno – med drugim zaradi smrtne kazni za pripadnike LGBTQ+ skupnosti v Ugandi. Plaz kritik se je vsul tudi na populistično posvojitev opice. Komentator Tomaž Štih je ob tem opozoril: “Šestdeset zaposlenih digitalizatorjev na ministrstvu in nihče se ni spomnil predsednici parlamenta omeniti, da se da danes marsikaj urediti preko spleta in ni več treba potovati na drug konec sveta.” 

Na Kabinet predsednice Državnega zbora RS smo naslovili novinarsko vprašanje, koliko denarja bo stal obisk Ruande in Ugande. Zaenkrat odgovora še nismo prejeli. 

Domen Mezeg