Saga glede predsednika DZ: Podpisi veljajo za odstop/razrešitev Zorčiča, kot tudi za predlog novega predsednika DZ Jožefa Horvata

Vodja poslanske skupine NS Jožef Horvat in predsednik DZ Igor Zorčič (foto: STA).

Kot smo poročali že včeraj so vodje poslanskih skupin koalicije predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča seznanili z 47 poslanskimi podpisi, ki naj bi dokazovali, da imajo dovolj glasov za njegovo razrešitev. Pri tem so mu ponudili možnost, da odstopi sam, a bo z odločitvijo počakal. V Temi dneva se je voditelj Luka Svetina o tem pogovarjal z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem. 

Igor Zorčič tudi po izstopu iz SMC-ja in vstopu v skupino nepovezanih poslancev vztraja na funkciji predsednika DZ, ki praviloma pripada koaliciji. Ker je to v nasprotju s parlamentarno prakso je koalicija konec marca predlagala njegovo razrešitev, a je na tajnem glasovanju v DZ glasovalo le 45 poslancev oziroma eden premalo. Medtem, ko je opozicija glasovanje obstruirala.

K Zorčiču so na pogovori odšli vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, vodja skupine NSi Jožef Horvat in vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič, da bi ga prepričali k odstopu s položaja predsednika državnega zbora. Podpise naj bi jim uspelo pomočjo strani DeSUS, in SNS pa tudi poslancev narodnih manjšin. Zato je bilo v opoziciji kar nekaj jeze. Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD je dejal “Koalicija nima 47 podpisov, ker jih zbira s pomočjo opozicije, to je problem.” Če podpisi so, pa naj koalicija to potrdi na glasovanju o razrešitvi, meni Han. “To se mi zdi v tej situaciji normalno, potem bomo videli katere stranke so od strank koalicije in bomo lažje sestavljali na odborih, kdo bo predsednik, koliko članov bo pripadalo opoziciji in koliko koaliciji”.

Opozicija upa, da Zorčič ne bo “klonil”
Matej T. Vatovec,
vodja poslanske skupine Levica je dejal, da se vse skupaj sliši kot prizor iz Sopranovih ali Botra. “To da hodijo tri vodje poslanskih skupin z listi in izsiljevat predsednika DZ je nekoliko nenavadno. Upam, da predsednik DZ ne klonil in da bo ostal na položaju”.

Ima koalicija res 47 glasov?
Dogodek je med novinarji povzročil tudi kar nekaj zmede. Medtem ko vodje koalicijskih strank trdijo, da so pridobljeni podpisi dokaz, da imajo dovolj glasov, pa naj bi nekateri podpisani menili, da gre le za poziv Zorčiču naj odstopi sam. Konkretno poslanec italijanske manjšinske narodne skupnosti naj bi za Delo dejal, da se pod morebiten predlog razrešitve ne misli podpisati. Danijel Krivec je na to dejal, da vlogo za Zorčičevo razrešitev, ki ga vložijo v DZ je dovolj, če je podpisanih 10 poslancev. “To bomo vložili, v primeru, da gospod Zorčič ne odstopi. Tako da, v tem primeru podpis gospoda Felice Žiže ne potrebujemo. Želeli smo izpostavit to, da je 47 poslancev v tem trenutku za to, da se gospod Zorčič umakne iz funkcije.”

Danijel Krivec

Listi s podpisi so po besedah Zorčiča pomanjkljivi
Zorčič je dejal, da na listih ni bilo posebne izjave, čemu so podpisi namenjeni. “Kot so sami pojasnili, naj bo podpisi dokazovali, da imajo podporo za razrešitev predsednika DZ. Podpisi so bili neoštevilčeni tudi niso bili razporejeni po poslanskih skupinah”, jim je očital Zorčič. Krivec je na to dejal, da so predsedniku DZ prinesli 47 podpisov s pobudo za njegov odstop. “V nasprotnem primeru bomo vložili zahtevo za izredno sejo, kjer bomo odločali o njegovi razrešitvi. Ta seznam podpisov, katerega je tudi pogledal, je neka pobuda oz. posredno pritisk na predsednika DZ, da se v najkrajšem možnem času odloči, kajti v večini primerov so predsedniki DZ v takih primerih odstopili s funkcije. To je možnost častnega umika, v nasprotnem primeru bomo vložili zahtevo za izredno sejo in odločali o njegovi razrešitvi. Dejstvo pa je, da je 47 poslancev dalo svoj podpis in da imamo možnost to izglasovati na izredni seji”. 

Igor Zorčič

Podpisi veljajo za odstop/razrešitev Zorčiča in hkrati predlog za novega predsednika DZ
 Vsi podpisani naj bi bili tudi za predlog za imenovanje novega predsednika DZ Jožefa Horvata. “Ko smo zbirali podpise poslancev smo zbirali za obe stvari in v primeru da pride do odstopa ali do razrešitve v skrajnem primeru, bomo predložili s temi podpisi tudi predlog za novega predsednika DZ, gospoda Horvata”, je dejal Krivec.

Kdaj se bo saga končala?
Do kdaj naj bi se se Zorčič izjasnil o svoji nameri? “Glede na to, da je tudi Zorčič ocenil, da je situacija dokaj nenavadna in tudi z njegove strani želja, da se to čimprej razreši, na tak ali drugačen način, osebno pričakujem, da bo odločitev nekje v začetku naslednjega tedna. Mi pa bomo vlogo za razrešitev vložili danes, da bomo pridobili nekaj časa”, je dejal Krivec.

Anita Gužvič