fbpx

Šahovsko zvezo Slovenije obvladujejo politiki, propadli politiki in finančniki leve politične scene

Milan Brglez, Milan Kneževič, Mirko Bandelj (Foto: STA)

Šahovska zveza Slovenije se sooča v zadnjih dneh z neprijetnimi javnimi razkritji. Pred tedni se je v javnosti pojavili pismo t.i. predstavnika staršev Igorja Tisaja na Siolu. Njegovo pismo je bilo razkrilo nepravilnosti na Šahovski zvezi, o katerih na zvezi nočejo nič slišati in se z mehkužnimi sporočili za javnost in s pomočjo osredjih medijev ohranjajo svojo nedolžno podobo. Ključno vlogo v šahovski zvezi igrajo predsednik zveze, evropski poslanec Milan Brglez, predsednik upravnega odbora KD Group in častni predsednik ŠZS Milan Kneževič in nekdanji odstavljeni notranji minister v Drnovškovi vladi Mirko Bandelj. Vsa ta druščina je s svojim delovanjem uzurpirala delovanje šahovske zveze. V preteklosti naj bi neznano kam izginilo kar 200 tisoč sponzorskega denarja, a so takrat vodilni ostro zanikali navedbe medijev.

Šahovska zveza Slovenije se je v zadnjih mesecih znašla na prepihu slovenske javnosti. Skupina staršev se je odločila, da razkrijejo že dolgo znane nepravilnosti na ŠHZ. V preteklosti se ni poročalo veliko o aferah med mojstri črno belih figur, saj je bila vedno skrita pred očmi javnosti. Nikoli ni nihče pomislil, da je šah le še eden izmed športov v rokah levih poslovnih in političnih elit, kjer skrbijo za svoje interese.

Kljub zanikanju težav vodilnih na zvezi ostaja vse preveč vprašanj odprtih. Osrednjo vlogo igrajo nekdanji vplivni politični kadri iz časov vladavine Liberalne demokracije Slovenije in Socialnih demokratov. Vendar ključne poteze vleče starešina šaha pri nas, Milan Kneževič. Prvo afero sta zakuhala Kneževič in Mirko Bandelj, ki sta po prepričanju nekaterih staršev uredila, da se je Milan Brglez na mesto predsednika šahovske zveze zavihtel nezakonito. V času Brglezovega vodenja je čudežno izginil sponzorski denar Slovenskih železnic. Donacijo je uredil podpredsednik ŠHZ, generalni direktor SŽ Dušan Mes.

Šahovske figure pod vodstvom Milana Brgleza so zelo raztresene. (Foto: Nova24TV)

Milan Kneževič kot vrhunski šahist dolga desetletja šahira po slovenskem gospodarstvu
Milan Kneževič zaseda sedaj mesto predsednika upravnega odbora KD Group. Na spletni strani med drugim piše, da se je Kneževič že leta 2005 upokojil, a kot kaže, ni zdržal brez tega, da ne bi imel vpliv v slovenskem poslovnem svetu. Tako je bil dolgoletni direktor Slovenske zadružne banke, danes veliko bolj znane Deželne banke Slovenije. Leta 2004 je Kneževiču uspelo, da je združil 60 hranilnih-kreditnih služb in Slovenske zadružne kreditne banke v enotno DBS. Šlo je za eno najbolj obsežnih akcij v slovenskem bančnem prostoru. Takrat je bila dvanajsta najmočnejša banka v Sloveniji. Kot so poročali v Dnevniku, je bila bilančna vsota banke okoli 100 milijard tolarjev. Svoj položaj je dolgo let nadzoroval kot predsednik nadzornega sveta KD Group. Gre za enega izmed najbolj vplivnih slovenskih nadzornikov, ki je sedel v marsikaterem nadzornem svetu. V večini nadzornih svetih je zasedal mesto predsednika in s tem ohranjal svoj vplivni položaj. Najbolj znani sta njegova položaj kot prvega nadzornika v KD Group in v Žitu.

Milan Kneževič (Foto: STA)

Vloga Kneževiča je bila zelo pomembna v času, ko se je dogajal prevzem Pivovarne Laško s strani poslovnega kroga Boška Šrota. V ospredje je poslal svojega varovanca in ljubljenca Roberta Šego. Le-ta je bil eden ključnih veznih členov med Šrotom in slovenskimi bankami. Prav tukaj bi naj s svojimi posredovanji in močnimi poslovnimi vezami pomagal Kneževič. Gre za enega najbolj markantih likov na slovenski poslovni sceni, zato bomo v prihodnje pripravili temeljit članek o življenjski poti Kneževiča.

Mirko Bandelj glavni tvorec afere Falcon, ki je spodnesla dolgoletno vladavino Liberalne demokracije Slovenije
Drugi vplivnež v šahovski zvezi je nekdanji politik in sedaj ljubljanski odvetnik Mirko Bandelj. V devetdesetih letih ena od osrednjih figur Liberalne demokracije Slovenije. V pismu je bil med drugim opisan postopek izvolitve Milana Brgleza za predsednika ŠZS. “Nikakor ne moremo mimo dejstva, da je kot predsedujoči volilnega občnega zbora natančno vedel, kaj počne, v kaj se spušča,” ga je razkrinkal Tatis v pismu.

Letalo Falcon je sprožil začetek konca vladavine LDS. Prav afero Falcon je zakuhal Bandelj, generalni sekretar vlade. (Foto: STA)

To nas ne sme čuditi, saj je Bandelj kot politični funkcionar deloval po svoje in skrbel za afere. Leta 1999 je bil uspešno interpeliran, saj je onemogočal parlamentarni nadzor v zadevi Vič-Holmec. Bandelj namreč parlamentarnim preiskovalcem ni izročil niti seznama kriminalistov, ki so preiskovali informacije o tej aferi.

V LDS pa se lahko zahvalijo Bandlju, da je naredil prvi korak h koncu dolgoletne vladavine nekdanje največje slovenske parlamentarne stranke. Prav Bandelj je bil tisti, ki je vodil postopke pri nakupu pregrešno dragega vladnega letala, s katerim je imela slovenska država nepotrebne težave, prihajajočim vladam pa povzročal večne glavobole. Letalo je stalo devet milijard slovenskih tolarjev, kar se je zdelo nesmotrno tudi predsedniku vlade Janezu Drnovšku. Sam Drnovšek je predlagal, da bi morala Slovenija odstopiti, a si je Bandelj izmislil, da bi odpoved pogodbi Sloveniji prinesla še dodatni dva do tri milijone dolarjev.

Ali si želi s funkcijo predsednika ŠHZ Brglez utreti pot do funkcije predsednika države RS?
Milan Brglez je že dolgoletni član šahovske zveze. Na spletni strani lahko opazite, da je tudi mednarodni delegat Šahovske zveze. Njegova podpredsednika sta Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic in vplivna strankarska prijateljica Darja Kapš. Prav Kapšova velja za tiho vodjo ŠZS, saj se vse pomembne odločitve sprejemajo na relaciji Kapš in Milan Kneževič.

Predsednik republike Borut Pahor in nekdanji predsednik DZ Milan Brglez. (Foto: STA)

Milan Brglez predstavlja klasično marioneto v rokah vplivnežev tranzicijske levice. Nepravilnosti, o katerih je pogumno pisal eden izmed staršev, je elitneže pustila popolnoma nepripravljene. V preteklosti se je pisalo o nepravilnostih na nogometni, košarkarski, hokejski in smučarski zvezi. A nič drugače ni na ŠZS, ki so se ujele v vrtinec. Primer Šahovske zveze kaže, da je večina športnih zvez prestreljena s političnimi in poslovnimi kadri tranzicijske levice.

V našem mediju smo že v preteklosti poročali o tem, da je Brglez prišel na položaj ŠHZ nezakonito. To nas ne sme presenetiti, saj si je Brglez za zgled vzel le sumljivo zmago Aleksandra Čeferina leta 2011. O političnih napakah Brgleza smo veliko pisali. V kuloarjih se že nekaj časa ugiba, da si želi Milan Brglez biti naslednik Boruta Pahorja leta 2022, na funkciji predsednika države Republike Slovenije.

Celotno pismo, v katerem se razkrivajo vse nepravilnosti na Šahovski zvezi Slovenije, si lahko preberete TUKAJ

Luka Perš