fbpx

Saleclova, Hribar, Šelihova znova ugrabili ime SAZU-ja za politično agitacijo

Predsednik komisije in podpisnik pisma Tine Hribar (Foto: STA)

Skupina članov komisije za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) je v odprtem pismu poslancem zapisala, da “vladno vodenje države in obvladovanje civilne družbe že prehaja v totalitarno obliko oblasti“. Poslance so ob tem pozvali, naj se uprejo rušenju z ustavo določene ureditve. To sicer ni prvič, da se je oglasila komisija, ki ji predseduje dr. Tine Hribar – ravnanje vlade so kritizirali že pred enim letom, ob čemer niso pozabili omeniti “skrajno škodljivo vmešavanje vlade v medije in kulturo, v znanost in umetnost in zadnje čase celo v univerze”.  Letos so obenem sporočili, da se SAZU ne vtika v politične teme in tega seveda ne počnejo niti njegova delovna telesa – imajo pa člani SAZU pravico, da izražajo svoje osebno mnenje – s tem so želeli poudariti, da ne pišejo v imenu SAZU-ja, saj so bili nazadnje okarani.

Izjava komisije se v bistvu politikantsko pridružuje napadom na Vlado RS, kakršnim smo te dni nenehno priča v osrednjih medijih na čelu z RTV Slovenija, s tem pa enostransko in povsem neprimerno posega v dnevno politiko, prispeva k razdoru med ljudmi in s tem škodi ugledu SAZU. Vsekakor je Slovenska akademija znanosti in umetnosti po mojem mnenju z objavo te izjave Komisije za človekove pravice na svoji spletni strani nečastno zdrsnila na raven agitatorskih nevladnih organizacij,” se je namreč pred enim letom odzval dr. Milček Komelj, podpredsednik SAZU za humanistične, družboslovne in umetnostne vede. Pojasnil je tudi, da so člani SAZU sicer različnih idejnih opredelitev in se nekateri oglašajo tudi kot politični aktivisti, vendar naj bi to počeli le v lastnem imenu, nikakor pa ne z zaslombo Akademije, tako kot odgovarjajo za svoje celotno delovanje sami osebno. “Zato sem kot podpredsednik SAZU prepričan, da so take izjave za SAZU povsem nesprejemljive,” je še dodal Komelj.

Letos je torej Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti preventivno sporočila, da podpisniki pisma niso napisali in poslali v javnost v imenu omenjene komisije ali v imenu SAZU, pač pa kot posamezniki. Pred enim letom so se namreč začutili dolžni, da v izjavi za javnost naslovijo težave, s katerimi se sooča Slovenija v času pandemije. Komisija je vladi očitala zlorabo pandemije, neustreznost komunikacije, netransparentnost pri nakupu medicinske opreme in poskuse privatizacije zdravstva. “Arbitrarno sprejemanje ukrepov, avtokratska in prepogosta represivna ravnanja, s katerimi se v zadnjih mesecih srečujemo v Sloveniji ter smo jim priča ob napadih na medije, ne prispevajo k zajezitvi pandemije, nasprotno, javnost odvračajo od podpore sicer potrebnim in nujnim ukrepom,” so takrat sporočili člani komisije ter našteli kaj vse je med epidemijo narobe storila vlada – po njihovem mnenju praktično vse. Lanski izjavi je oporekal tudi član te komisije akad. Jože Krašovec, ki je ob tem napisal ločeno mnenje.

SAZU na spletni strani pojasnjuje, da ZSR SAZU ni ista ustanova – ravno tako zaradi levičarskega političnega aktivizma. (Foto: sazu.si)

Avtokratski način vladanja se po mnenju podpisnikov pisma ni zmanjšal, temveč povečal
Ob vsej tej sovražni naperjenosti zoper vlado je seveda treba upoštevati, da je predsednik Komisije za človekove pravice dr. Tine Hribar, podpredsednica pa dr. Renata Salecl. V tokratnem pismu ugotavljajo, da se po njihovi izjavi novembra 2020, ko so opozorili na arbitrarno sprejemanje ukrepov in avtokratska ter represivna ravnanja, avtokratski način vladanja ni zmanjšal, temveč povečal. Opozarjajo, da se je izvršilna oblast povzpela nad zakonodajno, saj namesto z zakoni vladajo predvsem z odloki, in nad pravosodno oblast, saj sodb sodišč ne upoštevajo. Po njihovem mnenju “oblastniško nasilje povzroča odpor ljudi, med nekaterimi pa tudi nasilnost”. “Obsojamo vsakršno nasilje, tako državno kot nasilje civilne družbe. Nespodobno in škodljivo je, če država razglaša miroljubne proteste, med drugim univerzitetnikovo branje ustave in akademikovo branje lastnih pesmi pred parlamentom, za nekaj nasilnega,” so zapisali.

Vodja protivladnih ideoloških akcij v imenu SAZU je Renata Salecl. (Foto: STA)

S takšnimi razglasi vlada stvari postavlja na glavo, so nadaljevali v pismu. Demokratično ravnanje obsoja kot nedemokratično, svoje nedemokratično, avtokratsko delovanje pa oznanja kot obliko ‘nove’, iliberalne demokratičnosti, so prepričani podpisniki pisma in dodajajo, da taka demokracija ni nič drugega kot avtokracija. “Ta pa vodi bodisi v anarhijo in kaos bodisi v totalitarizem,” so še ocenili. Opozorili so tudi, da predsednik vlade s svojim kljubovanjem ustanovam in vodilnim osebam Evropske unije med ljudmi vzpodbuja nezaupanje v to “dragoceno nadnacionalno povezavo držav”. Pod pismo so podpisani članice in člani komisije za človekove pravice SAZU Milan Dekleva, Josip Globevnik, Tine Hribar, Ivan Kreft, Blaž Rozman, Renata Salecl in Alenka Šelih.

Poslanke in poslance so pozvali, naj pri odločanju pozabijo na strah, osebne in strankarske interese ter glasujejo v skladu z načeli ustavne prisege in obvezami, ki so jih sprejeli. “Vi in samo vi se lahko uprete rušenju z ustavo določene ureditve,” so zapisali. Kar je precej smešno – poziv se namreč prav gotovo nanaša na tiste poslance, ki imajo točno določene strankarske in morda tudi osebne interese. Nenavadna pa je tudi pripomba “naj pri odločanju pozabijo na strah” – nazadnje so pošiljke z grožnjami s smrtjo in priloženimi naboji prejeli predsednik vlade Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Poleg njih so pošiljke z grožnjami dobili še poslanski skupini DeSUS in SNS, prvak stranke SNS Zmago Jelinčič ter član poslanske skupine DeSUS Robert Polnar. Pošiljka z grožnjo je bila naslovljena tudi na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, da je na domači naslov prejel kuverto z nabojem, pa je včeraj razkril tudi Branko Simonovič.  Jasno je torej, katero stran se ustrahuje – predvsem tisto, ki je pismo komisije niti ne naslavlja.

Sara Bertoncelj