Šaleški lobi, del katerega je tudi ministrica za pravosodje, odpira šampanjce: Najbolj koruptiven in neracionalen projekt “zelenih” Socialnih demokratov – TEŠ6 – kazensko zastara čez mesec dni, tožilstvo pa še vedno ni vložilo obtožnic!

Foto: STA

Koga ali kaj imajo za norca slovensko tožilstvo v Celju, ki v zadevi TEŠ 6 še vedno ni pripravilo in vložilo obtožnega predloga proti osumljenim v enem izmed najbolj koruptivnih in potratnih projektov v zgodovini Slovenije. Celjsko tožilstvo se muči z vložitvijo obtožnice že od novembra 2014. Vplivni šaleški lobi, kjer imajo glavno besedo “zeleni” Socialni demokrati, ima v rokah pomembnega aduta – to je aktualna pravosodna ministrica Andreja Katič, doma iz Velenja. Na velenjski občini je zasedala mestno direktorice mestne uprave in sicer od leta 1998 do 2014, na državno raven pa jo je “porinil” dolgoletni župan Velenja Bojan Kontič, eden vplivnejših lobistov pri projektu TEŠ 6.

Ključni razlogi za zamude pri sodni preiskavi zadeve TEŠ 6, ki jo je okrožno sodišče v Celju uvedlo februarja predlani, so bolniški staleži preiskovalnih sodnikov, zaslišanja “vprašljive uporabnosti”, preobremenitev sodnikov z drugimi, manj nujnimi zadevami, neuporaba mednarodne pravne pomoči in zamujanje pri odzivanju na urgence. Sodišče je tako sodno preiskavo uvedlo dve leti in pol po tem, ko je to novembra 2014 zahtevalo specializirano državno tožilstvo. Kako invalidno je slovensko pravosodje, lahko vidimo s primerjavo sosednje Avstrije, kjer jim uspe kazensko zadevo sprocesirati v pol leta od vložitve obtožnice, pri nas pa omenjene institucije vedno uporabijo podobne izgovore za svoj neuspeh.

Projekt TEŠ 6 je najbolj drag in potraten projekt v zgodovini Slovenije. Projekt se je izvršil v času Pahorjeve vlade, ko je imel t.i. Šaleški lobi glavno besedo pri tem projektu. V šaleški dolini, predvsem v mestu Velenje, pa že od nastanka tega mesta vladajo Socialni demokrati. Ne glede na njihovo novo usmerjenost v zelene energije, se temnega madeža preteklosti Židanovi Socialni demokrati ne morejo oprati. Glede na težave se lahko vprašamo, ali gre za zopet usklajeno akcijo tožilstva, sodišča, policije in vplivnih ljudi Šaleškega lobija, ki bi neprijetno zadevo hitro pospravili pod preprogo.

Pravosodna ministrica Andreja Katič zasedala 16 let mesto direktorice občinske uprave v Titovem Velenju
Vprašanje se pojavlja, ali si aktualna ministrica za pravosodje Andreja Katič rešuje svoj lastni položaj in svojih vplivnih prijateljev iz Šaleškega lobija. Katičeva je od leta 1998 do 2014 zasedala vplivno mesto direktorice občinske uprave v Velenju. Glavni zagovorniki pa so bili bivši župan Velenja Srečko Meh, ki se je po štirih mandatih na mestu župana preselil v poslanske klopi leta 2011. Srečko Meh pa je tudi med soustanovitelji Kučanovega Foruma 21. V Državnem zboru pa je bil glavni protagonist projekta dolgoletni poslanec SD in aktualni župan Velenja Bojan Kontič.

Andreja Katič je delovala od leta 1998 do 2014 kot direktorica občinske uprave v Velenju. Njena šefa sta bila dolgoletni župan Velenja in član Foruma 21 Srečko Meh ter dolgoletni poslanec SD in aktualni župan Velenja Bojan Kontič. (Foto: STA)

Andreja Katič je delovala od leta 1998 do 2014 kot direktorica občinske uprave v Velenju. Njena šefa sta bila dolgoletni župan Velenja in član Foruma 21 Srečko Meh ter dolgoletni poslanec SD in aktualni župan Velenja Bojan Kontič. (Foto: STA)

Tožilstvo ima še dodatni mesec časa, da vloži obtožnico
Po navedbah sodišča zakon o kazenskem postopku za vložitev obtožnice predvideva 15-dnevni rok, potem ko po končani preiskavi pristojno sodišče pošlje tožilstvu spis, izven obravnavni senat pa ta rok na predlog tožilstva lahko podaljša. Obsežno gradivo je sodišče tožilstvu poslalo 27. junija letos. “Rok za vložitev obtožnice je bil s sklepom izven obravnavnega senata prvič podaljšan za tri mesece, drugič pa za en mesec, to zadnje podaljšanje še ni izteklo,” so navedli na okrožnem sodišču. Ob tem so dodali, da zastaralni rok teče tudi v času, ko se tožilstvo odloča za vložitev obtožnice. Celjsko okrožno sodišče je po izteku dodatnih treh mesecev za pripravo obtožnice v primeru nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) specializiranemu državnemu tožilstvu dalo še mesec dni časa

Ali bo vodji celjskega tožilstva, Simoni Kuzman Razgoršek in njeni skupini tožilcev uspelo vložiti obtožnico v mesecu dni ali pa bodo zaščitili vplivni šaleški lobi? (Foto: ODT Celje)

Ali bo vodji celjskega tožilstva, Simoni Kuzman Razgoršek in njeni skupini tožilcev uspelo vložiti obtožnico v mesecu dni ali pa bodo zaščitili vplivni šaleški lobi? (Foto: ODT Celje)

Tožilstvo vzroke navaja v obsežni dokumentaciji in v zahtevni preiskavi
Po poročanju STA se tožilstvo izgovarja v obsežni preiskavi in dokumentaciji. Na specializiranem državnem tožilstvu pa so spomnili, da gre za obsežno kazensko zadevo, saj se gradivo v sodnem spisu nahaja na 10.781 straneh in je zloženo v 81 fasciklov. Gradivo spremlja še 35.903 listin v prilogah z oznako A, B in C, ki so zložene v 109 fasciklih. Od tega se v več kot 40 fasciklih nahaja pomembna dokumentacija in elektronska sporočila. “Navedeno veliko količino podatkov je treba podrobno analizirati v luči zagovorov večjega števila obdolženih in izpovedb tekom preiskave zaslišanih 32 prič ter tekom preiskave dodatno zbranih dokazov,” so navedli.

Ali bo sodišče za pričo poklicalo takratnega predsednika vlade in aktualnega predsednika države Borut Pahor (vir: Twitter)

Preiskava se začela v letu 2010, ovadbe vložene v letu 2012
Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija 2012. Po dobrih dveh letih, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo. Že mesec dni pozneje je tožilstvo vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem na čelu z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom na okrožno sodišče v Celju. Tam pa se je začelo zapletati. Za sklep o uvedbi preiskave je namreč sodišče potrebovalo 27 mesecev. In to kljub temu da je tožilstvo v letu 2016 kar dvakrat urgiralo in predlagalo pospešeno reševanje zadeve ter kljub grožnji zastaranja kazenskega pregona za določena kazniva dejanja, izhaja iz poročila celjskega višjega sodišča.

Slovenska zakonodaja na področju zastaranja je jasna. V primeru, da obtožencem grozi več kot eno leto zapora, zadeva zastara po desetih letih. Kazenska ovadba je bila vložena leta 2012. Ali bo slovenskim pravosodnim organom uspelo izpeljati celotni proces in ga zaključiti do leta 2022, ko bo celotna zadeva zastarala. (Foto: Kazenski zakonik Republike Slovenije)

Luka Perš

 • šmentanamuha

  Tko se to dela, ko gre za naše. Vse po zakonu …

 • Dušan Ripoten
  • RATATA

   Ker so SD potomci in nasledniki komunistične partije in so glavni o odločanju, kaj je škodljiva vsebina na fb!!

 • Ctrl Delete

  Kaj naj rečem… mi levičarji pač znamo !!!

 • milanček

  kaj čaka zavedni del Slovencev? vso to kriminalno golazen je treba takoj odstraniti!

 • McBobo

  Gliha vkup štriha vse do bridkega konca, ko bodo ukinili kredite za Slovenijo, najeb… ga bomo pa tudi nič krivi, nič dolžni delovni ljudje.

 • maček ivan

  Kako že gre ona od “pujčarja”? … “uporabi razum in (ne) vzemi račun”…

 • marker

  Lubeničarji pijejo šampanjec.

 • Antonius

  Kučanov predvolilni veliki bum imenovan Patria je na oblast navrgel Pahorja, ki je takoj za tem na stežaj odprl blagajniška vrata, da so k zajamčeni ceni 650 milijonov za Teš 6, za krajo dodali še slabo milijardo.
  Zastarali bodo primer kraje Teš 6, ker je od nedavnega nazaj, s tožilstvom in krivosodjem vred, tudi Ustavno sodišče povsem njihovo.
  Volivci, volite Kučanove, ker imajo iz investicijske, pokojninske in zdravstvene blagajne še veliko za ukrast.

  • milanček

   ja, butasti slovenceljni naj kar volijo kućana in njegove kriminalce, ta golazen bo imela penzijo po nekaj tisoč EUR, slovenska raja pa “kurac od ovce”! IDIOTI VOLTE KUĆANOVE SVINJAKARJE; BOSTE PREJ POCRKAL OD POMANJKANJA!

  • Novakec1

   Njih volijo občasni jugo obiskovalci ki za šoping v slolandiji v času volitev dobijo začasno bivališče in mimogrede še izvoljo Zokita in ostalo vladno gulazen.

 • maček ivan

  Prej ko bomo kreditno nesposobni, prej bo šlo vse v 3PM, čim prej tem bolje. Kajti sledila bo streznitev in ta bo zelo nasilna. Ko so želodci prazni in možgani pregreti, lahko stvari uidejo izpod kontrole. Pogoj je seveda “kritična masa”. Se pa bojim da “zdravilo” samo da ni Janša, deluje in je zelo učinkovito.

  • McBobo

   In to ne velja samo za Slovenijo, ampak za celo EU. Prej bo šlo vse skupaj u 3pm, prej bo streznitev in prej se bomo otresli komunizma in boljše živeli.

 • RATATA

  Ni vprašanje ali jim bo uspelo vložiti, vprašanje je ali jim bo uspelo NE vložiti!!
  Pritisk javnosti z zahtevo po “vložitvi” je bolj jalovo kilav ali obrnjeno povedano … pritisk javnosti je bolj kilavo jalov!!

  Sicer je pa čas vlaganja že itak mimo! vlaga se jeseni, ne pa po Sv.Miklavžu!

  • samotoje

   Zdaj je čas za koline. Zdaj je čas ostrih nožev in mirne roke.

   • RATATA

    hallalll

 • Zokanović

  Golobič je bil proti projektu TEŠ6. Nadpošteni Lahovnik ga je podpiral na vse pretege. Danes je Lahovnik desničar SDSa.
  Kaj pa Rotar je SD nastavljenec ali spada bolj na desni pol?
  V naši deželi je toliko kazanja s prstom na druge in sprenevedanja, da je politična grezmica za nas večino ljudstva vse glih.

 • bubamara

  Carji.

 • neukročen

  Če je globoki državi preko medijskega ustroja uspelo za predsednika vlade nastaviti serpetinška ki s 6 popravci na srednji lesarski šoli in brez znanja angleščine ni kvalificiran za vodenje lokalne slaščičarne, lahko verjamete da bodo tudi pri TEŠ6 uspeli zaščititi kriminalno tolpo ki vključuje še enega šarlatana za specialne naloge globoke države – pahorja.

  Slovenija ni niti D od Države in edina možnost da kdaj bo, je da se izvede celovita lustracija.

 • šmentanamuha

  Tile trije fantje so povedali vse, kar je treba vedeti:

  Malagurski, Pernar i Radulović na tribini u Beogradu: Kako protiv globalizma
  https://www.youtube.com/watch?v=s7NmWti8gyc

  Nekako se moramo pridružiti temu valu.

 • Montana

  Mafija ščiti mafijo!

  • Novakec1

   Pred kom jo pa ščiti, pred zblojenimi sloovcami jih ni treba.

 • samotoje

  Odgovor na vprašanji pod slikama je ne.

 • hribovc

  “Šaleški lobi, del katerega je tudi ministrica za pravosodje, odpira
  šampanjce: Najbolj koruptiven in neracionalen projekt “zelenih”
  Socialnih demokratov – TEŠ6 – kazensko zastara čez mesec dni, tožilstvo
  pa še vedno ni vložilo obtožnic!”
  – točn zato in za take zgodbe so ta vel’ki jebači porival’ andrejo do mesta ministrice za pravosodje…

 • Zokanović

  SDS in SD dve partiji, ki sta zaslužni za vedno večji birokratskih uslužbencev.
  Ko bi sam volil bi takrat, ko bi bil zaposlen v JU in DU.

 • xtc

  Težava je ,da ima TEŠ hudo konstrukcijsko napako,katere odprava in menjava delov bi naj stali od173 -172 njene vrednosti-zadeva pa aktuakna zelo kmalu.

 • Andrej

  Koliko časa so potrebovali tapravi sodniki, da so se postavili proti Mahniču, ki deluje po zakonu? Ene dva dni. Koliko časa so potrebovali, da so ga ovadili zaradi tistih mafijskih izjav? Tudi ene dva dni.
  In potem si kdo še upa trditi, da mafija ne ščiti mafije.

 • Vlado77

  Mafijska država očitno drži. Sprega- kriminalisti-tožilstvo- sodstvo deluje perfektno za “naše”