fbpx

Samo še danes lahko oddate svoj podpis in s tem izrazite nestrinjanje s škodljivimi zakoni Golobove vlade

Foto: Twitter

Čeprav od nedavnih državnozborskih volitev ni minilo veliko časa, se je že večkrat izkazalo, da je bilo Gibanje Svoboda polno praznih obljub. Slaba komunikacija, ki so jo sicer sami očitali nekdanji vladi, vračanje odpisanih na oblast (Marjan Šarec in Alenka Bratušek), najava povečanja števila ministrstev na škodo slovenskih davkoplačevalcev, ukinitev dolgotrajne oskrbe in postavitev politizacije javne RTVS v samo ospredje delovanja medtem, ko nam grozi kriza, so dejanja, ki so najbolj zaznamovala delovanje Golobove vlade. Vsi, ki nasprotujete škodljivim zakonom Golobove vlade in še niste oddali podpisa podpore za razpis referendumov proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe, politizaciji javne RTVS in bohotenju birokracije, lahko to storite le še danes. 

S 5. oktobrom se izteka rok, do katerega je potrebno za vsak referendum posebej zbrati najmanj 40 tisoč overjenih podpisov volivcev in volivk. Ker prav vsak glas šteje, se ni zanašati na razmišljanje, ah, saj jim bo uspelo zbrati še teh nekdaj podpisov. Če tako namreč razmišlja več ljudi, ki sicer nasprotujejo Golobovi nepremišljeni politiki, se lahko zgodi, da bi bilo pomanjkanje teh glasov ključnih za razpis referendumov.

Delovanje javne RTV Slovenija omogočajo vsa gospodinjstva, ki plačujejo obvezni RTV-prispevek, zato je nesprejemljivo, da si družbenopolitični delavci javno RTVS lastijo na račun vseh davkoplačevalcev, opozarjajo v največji opozicijski stranki. “Vsi zaslužimo varno starost in vedenje, da bo poskrbljeno za nas, ko bomo pomoč potrebovali. To zavedanje je še pomembnejše v tem času, ko je jasno, da smo hitro starajoča se družba,” poudarjajo v zvezi z koalicijskim zakonom na področju dolgotrajne oskrbe, ki njeno izvajanje ukinja. Kmalu po tem, ko so minile volitve, je v javnosti odjeknilo, da bo vlada Roberta Goloba poskrbela za večanje števila ministrstev, s čimer bi vladajoči zaposlili večje število novih kadrov, da bi se jim zahvalilo za zmago na volitvah. Čeprav sami bohotenje birokracije opravičujejo pod pretvezo, da naj bi se s tem povečala učinkovitost vlade, je že ob primerjavi z večjimi državami, ki imajo precej manj ministrstev, jasno, da gre za nesmiselno govoričenje.

V primeru referenduma o vodah smo lahko videli kup reklamnih panojev, oglasov v osrednjih medijih in nevladnikov na terenu, ki so tudi s pomočjo oglaševanja prek družabnih omrežij nagovarjali k udeležbi na referendumu češ, kako naj bi bila voda s predlagano novelo zakona o vodah ogrožena, čeprav v resnici ni bilo tako. Ker je imel levi pol močno zaslombo v osrednjih medijih, ne čudi, da je bila celotna kampanja zelo intenzivna. Sedaj, ko se zbira podpise podpore za razpis referendumov proti politizaciji RTVS, ukinitvi dolgotrajne oskrbe in bohotenju birokracije, lahko vidimo precej drugačno sliko, saj se ve, da osrednji mediji tulijo v rog s tistimi, ki so sedaj na oblasti. Ker pa osrednji mediji, pa naj se še tako trudijo z medijskim molkom o zbiranju podpisov, ne morejo utišati ljudi, ki na štiri oči ali prek komunikacijskih sredstev svoje sorodnike, prijatelje, znance in druge informirajo o zadevi, je na vsakomur, ki se ne strinja s postopanjem Golobove vlade, da tudi pravočasno odda svoj podpis.

“V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno,” navaja Ustava RS. Državljanke in državljani imajo na voljo demokratični postopek referendum, ki se ga lahko udeležijo vsi državljani z volilno pravico in podajo svoj glas, s čimer imajo možnost, da izrazijo svojo voljo. Ker referendum predstavlja enega temeljev neposredne demokracije, se je največja opozicijska stranka SDS odločila, da prične s postopkom zbiranja podpisov, da bi lahko imeli državljani možnost, da povedo, kaj si mislijo o politizaciji javne RTVS, ukinitvi dolgotrajne oskrbe in širitvi števila ministrstev. Gre namreč za vprašanja, ki zadevajo prav vsakogar izmed nas.

Foto: STA

Tako lahko oddate podpis podpore
Vsi, ki bi želeli oddati svoj podpis proti bohotenju birokracije, politizaciji RTVS in ukinitvi dolgotrajne oskrbe, lahko to storite tako, da obrazec osebno podpišete na upravni enoti. Za podpis podpore referenduma potrebujete obrazce, ki so dosegljivi s klikom na povezavo (proti bohotenju birokracijeproti politizaciji javne RTVS in proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe). Če obrazca ne podpišete pred uradno osebo, bo vaš podpis neveljaven. Izpolnjeni in na upravni enoti podpisani obrazec nato pošljite po pošti (naslov: Slovenska demokratska stranka, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana) ali pa ga pustite pri stojnici stranke SDS pred upravno enoto oziroma krajevnim uradom.

Foto: Twitter

Obrazec lahko podpišete elektronsko prek e-Uprave. Več podrobnosti glede tega je dostopno tukaj. Volivke in volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini brez digitalnega potrdila lahko svoj podpis oddajo na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Seznam predstavništev je dostopen tukaj. Volivke in volivci v bolnišnicah, domovih za starejše občane ali zavodih za invalidne osebe brez digitalnega potrdila lahko referendumsko pobudo podpišejo pri posebej za to pooblaščeni osebi organa oziroma zavoda. Tudi bolni in invalidi, ki ne morete na upravno enoto in nimate digitalnega podpisa, lahko podate zahtevo za obisk na domu.

Zaščitni znak te vlade so inflacija, draginja, prazne obljube, poleg tega pa še sprejemanje ter spreminjanje zakonodaje z namenom rušenja vsega, kar je v dobro državljanov sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše. Z oddajo podpisa lahko preprečite, da jim vsaj ne bo uspelo ukiniti dolgotrajne oskrbe, trošiti še večjih količin denarja za nove fikuse in tajnice ter si povsem podrediti javnega servisa. Želijo namreč odvzeti glas poslušalcem in gledalcem.

Sara Kovač