fbpx

[Video] Nateg stoletja: Bratuškova prekipeva od zadovoljstva, ker je uspela pridobiti posojilo v vrednosti 15 % projekta za gradnjo 2. tira, Hrvati pa so samo za most na Pelješac prejeli kar 85 % nepovratnih sredstev?!

Foto: STA

Potem ko je odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) v sredo na seji odobril posojilo za projekt 2. tir v višini do 250 milijonov evrov, so predstavniki vlade, na čelu z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, kar pokali od zadovoljstva. Neupravičeno, saj nam je za skoraj 1,4-milijardni projekt uspelo pridobiti le 250 milijonov evrov posojila od več kot milijarde vrednega projekta. Za primerjavo, Hrvatom je za gradnjo mostu na Pelješac uspelo pridobiti kar 85 odstotkov nepovratnih sredstev EU. Na tiskovno konferenco, na kateri sta se Bratuškova in Zorko odzvala na pridobitev posojila, se je na Twitterju odzval tudi strokovnjak za govorico telesa, Edvard Kadič. Ta je ugotovil, da Bratuškova s svojimi kretnjami nakazuje na to, da je glede finančnih podrobnosti, vezanih na 2. tir, v resnici tudi sama zelo zaskrbljena. Torej moramo biti še toliko bolj zaskrbljeni državljani, saj je posojilo vezano na državno poroštvo.

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je v sredo na seji odobril posojilo za projekt drugi tir Divača-Koper v višini do 250 milijonov evrov, poroča STA. Po objavi omenjene novice so številni na vladni strani kar prekipevali od zadovoljstva. “Veseli smo, nismo evforični, ker smo pravzaprav takšno odločitev pričakovali,” je dejala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Da je EIB prepoznala pomen projekta za regijo, je izpostavil tudi generalni direktor 2TDK, Dušan Zorko. Evforično se je odzvala evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je dejala: “S 109 milijoni evri nepovratnih sredstev, ki smo jih zagotovili v Evropski komisiji, se projekt lahko začne /…/ Drugi tir je ključen za Slovenijo in enoten evropski trg.

Omenjeni odzivi niso na mestu. Na to je med drugim opozoril tudi poslanec SDS Jože Tanko, ki je na Twitterju zapisal, da 250 milijonov evrov posojila za skoraj 1,4-milijardni projekt še zdaleč ni takšen uspeh, kot ga želijo prikazati na vladni strani. To namreč pomeni, da nam je za 2. tir, ki je tudi del 5. pan-evropskega koridorja, uspelo pridobiti le približno 15 odstotkov nepovratnih sredstev EU. Za primerjavo, Hrvatom je za gradnjo mostu na Pelješac uspelo pridobiti kar 85 odstotkov nepovratnih sredstev EU.

Govorica telesa kaže na negotovost
Na tiskovno konferenco, na kateri sta se Bratuškova in Zorko odzvala na pridobitev sredstev EU, se je na Twitterju odzval tudi strokovnjak za govorico telesa, Edvard Kadič. Ta je ugotovil, da Bratuškova s svojimi kretnjami nakazuje na to, da je glede finančnih podrobnosti, vezanih na 2. tir, v resnici tudi sama zelo zaskrbljena. Ker je očitno, da ministrica nekaj govori, drugo pa misli, nas lahko nadaljevanje izvedbe projekta 2. tir še kako skrbi.

M. D.