Gale za usluge levici nagrajen z državno službo

Se je samooklicani žvižgač Ivan Gale zaposlil na ZRC SAZU-ju? (Foto: STA)

Izvedeli smo, da naj bi bil od včeraj, torej 8. novembra 2022, na oddelku za upravne in kadrovske zadeve ZRC SAZU zaposlen nov sodelavec, ki se slučajno imenuje Ivan Gale. Obveščeni naj bi bili tudi vsi zaposleni … 

Ali gre za samooklicanega žvižgača Ivana Galeta, ki je zaslovel v likvidatorski oddaji Tarča na RTVS, smo tudi sami povprašali ZRC SAZU. Pred tem je o zadevi kot še neuradni informaciji poročal raziskovalni novinar Bojan Požar. Kot je zapisal, naj bi šlo za zaposlitev na oddelku za upravno-kadrovske zadeve. Spomnimo, da gre za politika, ki mu kot vodji stranke Naša prihodnost ni uspel preboj v parlament. Spomnimo se njegovih nastopaških pouličnih izpadov v času epidemije in na predvolilnih soočenjih (celo žaljivih), sedaj pa se  boji javno potrditi ali ovreči informacijo o zaposlitvi v ustanovi, ki obratuje na stroške davkoplačevalcev.

Očitno gre za protiuslugo politike, ki jo je pomagal ustoličiti. Zelo zgovoren se zdi njegov molk, neodzivnost na poizvedovanje novinarjev … Tudi mi odgovora stranke še nismo prejeli. Spomnimo, da je bil Gale v času vlade Janeza Janše eden od osrednjih obrazov petkovih protestov oziroma rušilcev tedanje oblasti. Na fotografijah ga lahko vidimo v družbi s predstavniki tranzicijske levice, ki so v aktualnem vladnem mandatu prosperirali tudi po njegovi zaslugi. Eden takšnih je denimo zunanja ministrica Tanja Fajon, ki jo med drugim poznamo po njenih brezvsebinskih nagovorih, polnih lepega besedičenja, a brez globine, brez resnične sporočilne vrednosti.

Ivan Gale in Tanja Fajon na politkolesarskem protestu (Foto: STA)

Pri njej ima človek tudi občutek, da bolj kot da hodi na uradne politične obiske, v tujini počitnikuje. Nedavno smo jo videli na plaži v Urugvaju. Zmago Jelinčič: “Predlagam, da se v SSKJ uvede nov izraz fajonizem kot protiutež janšizmu oziroma têrmin, ki označuje levo politično opcijo v pomenu nekonsistentnosti, blebetanja, brezpomenske razprave zgolj za časovno ali pisno polnjenje dodeljenega časa ali prostora.” Trenutno vladajoča politična garnitura pogosto spominja na mehiško telenovelo. Spomnimo na Roberta Goloba, Urško Klakočar Zupančič in tovariša Žička – Marjana Šarca. Gre za politične akterje, ki bolj kot v resne politične novice spadajo v trače revije tipa Lady.

Javno je priznal, da sta motor KUL-a Kos in Golobič s Kučanovo podporo v ozadju
Poročali smo že o Golobovih tudi skrajno spornih finančnih in poslovnih zadevah ter astronomski plači na javne stroške, ko je bil še na vrhu Gen-I-ja. Gale pa je temu politikantskemu teatru nekritično pomagal pri vzponu na državni vrh. Ker je bil do trenutno vladajočih nekritično tiho, si je očitno prislužil javno službo?! Je pa k sreči razkril vsaj to, da sta bila motor nekdanje koalicije KUL Gregor Golobič in Drago Kos s podporo Milana Kučana iz ozadja. V začetku je sicer zaslovel po razkritjih domnevnih nepravilnosti dobav zaščitne opreme, kar je dodobra izrabila tranzicijska levica s servilnimi mediji, nakar se je izkazalo, da naj bi sam stal za nepravilnostmi pri pogodbah Zavoda za blagovne rezerve, kjer je služboval.

Odgovor ZRC Sazu-ja: “Potrjujemo, da se je z 8. 11. 2022 na ZRC SAZU zaposlil g. Ivan Gale.”

Domen Mezeg