fbpx

Sandi Češko – še en Kučanov trojanski konj, ki bi ga Fajonova utopila v žlici vode

Sandi Češko. (Foto:STA)

Mediji so pričeli objavljati, da ima politične ambicije tudi poslovnež iz vrst Socialnih demokratov, Sandi Češko. “Ja, očitno je to ideja. Kar se tiče Fajonove, ta bi ga verjetno najraje utopila v žlici vode,” je na vprašanje, ali bo prav on nov obraz koalicije KUL, odgovoril Bojan Požar. Upokojeni novinar Vinko Vasle pa meni, da gre za socialista, ki je uspel v kapitalizmu in na razpotju davčnih oaz – z njim pa bi dobili tudi Kučana – torej nič novega, kar nam do sedaj ni ponujala tranzicijska levica. 

Sandi Češko spada že nekaj časa med najbogatejše Slovence po premoženju. Svoj imperij je zgradil s podjetjem Studio Moderna, kjer je pred leti svoj delež tudi prodal. Češko pa je v preteklosti ustvaril poslovno hobotnico v tujini (Ciper, Češka, Nizozemska), preko katere je prodajal svoje izdelke v t. i. televizijski prodaji Top Shop. Pri začetkih mu je pomagal njegov poslovni partner iz Srbije Branimir Brkljač. Ta mu je v Slovenijo pripeljal vse najbolj uspešne produkte, s katerimi je kasneje zaslovel Češko. Poslovnež ni nikoli skrival svoje politične pripadnosti, saj se je v javnosti večkrat predstavljal kot eden izmed vidnejših gospodarskih podpornikov Socialnih demokratov.

Njegove politične ambicije je že pred tedni razkril novinar Bojan Požar, sedaj pa je sam Češko uradno potrdil govorice, da ga zanima vstop v slovensko politiko, za časnik Delo. Kot smo govorili s poznavalci slovenske politične scene, gre v primeru Sandija Češka za podoben poslovni model kot pri nekdanjem najbogatejšem Slovencu Mirko Tušu. Dolgo je veljal za najbogatejšega Slovenca, dokler ni prišlo v javnost, da ima do bank več kot 500 milijonov kreditnih obveznosti. Enako trdijo za Češka, da je v zadnjih letih sam zašel v določene finančne težave in kot izhod iz težav vidi vstop v slovensko politiko ne glede na to, da je sam finančno preskrbljen. Po informacijah, s katerimi razpolaga Požar, so možnosti precejšnje, da bo Češko novi obraz tranzicijskega političnega omrežja. Na vprašanje, ali bo Češko novi obraz koalicije KUL, nam je zatrdil: “Ja, očitno je to ideja. Kar se tiče Fajonove, ta bi ga verjetno najraje utopila v žlici vode.” Požar je na naše vprašanje, ali se Češko v politiko podaja zaradi finančnih težav, odgovoril, da ima Češko osebno dovolj denarja, a so njegovi največji poslovni uspehi že za njim. “Mislim, da ga intenzivno snubijo, a mu je hkrati to tudi zelo všeč,” odgovarja Požar.

Osrednji tranzicijski medij Delo je napovedal vstop Sandija Češka na politični parket v Sloveniji. (Foto: Posnetek zaslona-Delo)

Potiho izstopil iz svojega paradnega konja, hotel zaslužiti s posli z maskami in v prihodnje bomo preživeli z 220 evri na mesec
Leta 2018 je spletni medij Siol obširno poročal o vlogi Češka v Studiu Moderna. Razkrili so, da je Češko izgubil vse vzvode odločanja in ni imel več nobene vodstvene funkcije v svojem poslovnem imperiju. Že takrat so poročali, da sta iz družbe izstopila tako njegova partnerica Livija Dolanc kot on sam. Znano je, da so solastniki še štirje mednarodni finančni skladi in investicijske družbe: Insight Venture Partners, Templeton, General Atlantic in JH Partners.

Leta 2018 je na uradnem Twiter profilu stranke SD pozival volilce, da naj volijo SD. (Foto: Twitter)

V letu 2017 pa je Mark Mobius, izvršni direktor pri Templeton Emerging Markets Group, eden od solastnikov Studia Moderna, napovedal skorajšnjo prodajo družbe. Že takrat so poročali, da je imela krovna organizacija na Nizozemskem leta 2015 za 85 milijonov evrov dolgov, je razkrila takratna konsolidirana bilanca nizozemske družbe. Ti so pri nemški podružnici ruske banke VTB v letu 2016 najeli za 60 milijonov posojil in zastavili prav Češkovo družbo v Sloveniji, Studia Moderna.

V času prvega vala epidemije so levi del opozicije in osrednji mediji problematizirali, da naj bi ponudbe za nakup nujne medicinske opreme posredovali Lojze Peterle, Marjan Podobnik, Jelka Godec, Alenka Jeraj in tudi Urška Bačovnik Janša. Kasneje se je izkazalo, da je preko poslanca SD Dejana Židana lobiral tudi Sandi Češko, a njegove maske niso dosegale higieničnih standardov in do posla ni prišlo.

Sandi Češko pa je tudi presenetil z izjavo za hrvaški Jutranji list, da bomo v prihodnosti lahko preživeli na mesec z 220 evri. Svojo izjavo je podkrepil z mislijo, da bo zaradi robotizacije in digitalizacije prišlo do organizacije večine potrošniških izdelkov. “Določene študije kažejo, da bi lahko že od leta 2030 z 250 dolarji (220 evri) v razvitih državah ljudje zadovoljili vse svoje osnovne potrebe – od energije, prevoza, hrane, čiste vode do 50 kvadratnih metrov stanovanjske površine na osebo, komunikacije in celo izobraževanja. Torej v materialnem in funkcionalnem smislu je mogoče, da bo kapital ustoličil potrošniški ‘komunizem’,” je dejal Češko za Jutranji in dodal, da prihajamo v najemniški model kapitalitistične ekonomije. No, Slovenci, vsaj veste, kakšne plače si lahko obetate, če bo Češku v prihodnje uspelo dobiti eno izmed pomembnih političnih funkcij v naši državi.

Vinko Vasle o vstopu Češka v politiko:
“Če kupite Sandija Češka, dobite zraven še Milana Kučana. A to še ni vse. Zraven vam dodamo kozmodisk za pokončnost naivnosti. A tudi to še ni vse! Poleg tega dobite še originalen vpogled v uspeh socialističnega kapitalizma na brezpotju davčnih oaz. In tudi to še ni vse – s Češkom v paketu kupite še koalicijo KUL in preteklost v prihodnosti. K temu še popolnoma zastonj dodamo priredbo “Marxov kapital za naivne” in člansko izkaznico zveze borcev. In končno: dobite še ekološki proletarski socializem in klofuto, ker ste čisto znoreli, da ste kupili Sandija Češka.”

Upokojeni urednik in novinar Vinko Vasle. (Foto: STA)

Luka Perš