Šarčev državni sekretar Črnčec še leta 2016 terjal razčiščenje škandaloznih prisluhov, v katere se je ujel arbiter Sekolec! Danes raje stopnjujejo napetosti s Hrvaško za potrebe Šarčeve kampanje!

Damir Črnčec (Foto: STA)

Šarčev sekretar za varnostna vprašanja Damir Črnčec je še leta 2016 zapisal: “Jernej Sekolec, slovenski arbitražni sodnik, je dobil pol milijona evrov od Slovenije, nas nato izdal Hrvaški, sedaj pa še izginil? V našem nacionalnem interesu je, da se lanska škandalozna hrvaška objava arbitražnih prisluhov popolnoma razčisti. Zastavlja se vprašanje, kdo je Sekolca izbral, in ključno, ali je slovenska policija za njim razpisala mednarodno tiralico? Vse te dvome in vprašanja bi pač najlažje ovrgel Sekolec sam s svojo izpovedjo na poligrafu. V kolikor je seveda nedolžen.” Vsa ta vprašanja od Črnčeca terjajo pojasnila, saj kot kaže niso več pomembna, vlada pa raje stopnjuje napetosti s sosednjo Hrvaško, za namene kampanje pred evropskimi volitvami, kjer bodo favorizirali Šarca.

V luči prisluškovalne afere nedvomno ne moremo mimo kemije, ki vlada med predsednikom vlade Marjanom Šarcem, aktualnim državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade za področje nacionalne varnosti Damirjem Črnčecem in POP TV. Ob tem pa je zanimivo, kaj je Črnčec glede slovenskega arbitražnega sodnika Jerneja Sekolca pisal junija 2016. Zagovarjal je namreč prepričanje, da nas je Sekolec kljub dobremu zaslužku izdal Hrvaški in izginil, poleg tega pa se je vprašal, po kakšnem ključu je bil Sekolec sploh izbran in ali je policija za njim razpisala mednarodno tiralico ali ne?

Danes bi seveda morali od Črnčeca, ki je eden najbližjih ljudi okoli predsednika vlade Marjana Šarca – človeka z največjo formalno močjo v državi – terjati pojasnila in načrte glede ukrepov proti arbitru Sekolcu. Glede na to, da je notranji minister Boštjan Poklukar tudi dober znanec Črnčeca, pod njegovim mentorstvom je namreč na Fakulteti za državne in evropske študije magistriral, bi brez težav nad Sekolcem razpisali mednarodno tiralico in ga v okviru sodnega postopka zaslišali pod poligrafom. Toda vse kaže, da bodo prave krivce zaščitili, še naprej pa bodo stopnjevali napetosti s sosednjo Hrvaško, za namene kampanje pred evropskimi volitvami, kjer bodo favorizirali Šarca.

Hrvatje so si želeli, da Petrič ni imenovan, Türk poskrbel za zamenjavo
Na portalu Nova24TV smo nedavno poročali o zapisu nekdanjega diplomata Boruta Šukljeta, ki je v svojem blogu z naslovom “Čistilec, ki je postal nepreviden”, med drugim zapisal, da se je hrvaška stran zavzemala za to, da se slovenski vladi prepreči, da bi za člana arbitražnega sodišča imenovala prof. dr. Ernesta Petriča“Hrvaška ocena je bila, da je sprejeti in podpisani dokument o arbitraži predvsem politično-pravno in ne proceduralno-pravno besedilo. Da gre za veliko napako hrvaških pogajalcev. Takrat je bilo tudi že javno znano, da sta bila pogajalska operativca Kosorjeve njena glavna zaupnika, Davor Ivo Stier in Davor Božinović. Petričeva kandidatura in njegovo imenovanje bi predvsem omogočilo, da bi preostali sodniki prisluhnili širši razpravi o mejnih vprašanjih in odnosih Slovenije in Hrvaške. Petrič ni bil imenovan. Slovenija se je odločila drugače in za svojega sodnika predlagala pravnika Jerneja Sokolca,” na svojem blogu pojasnjuje Šuklje.

Jernej Sekolec (Foto: STA)

Razkrili smo tudi, da je nekdanji predsednik republike Danilo Türk tisti stric iz ozadja, ki je poskrbel za to, da je prišlo do izločitve prof. dr. Ernesta Petriča. Vzpostavitev stika v OZN in sodelovanje v okviru Udbe je prispevalo k izbiri Sekolca, Türk pa je ob tem še poskrbel za Vasilko Sancin, svojo nekdanjo asistentko na pravni fakulteti, s katero se je zapletel v intimno razmerje. Sancinova je na račun arbitraže mastno zaslužila, kot članica odvetniške ekipe od leta 2011 je namreč v žep pospravila kar 53 tisoč evrov. Slovenija pa si je s tem zabila avtogol.

Črnčec, ki kot vladni sekretar za nacionalno varnost velja za desno roko Šarca, se sedaj ne ukvarja več toliko s problematiko imenovanja Sekolca, ampak bolj s tem, kako skrbeti za povečanje priljubljenosti Šarca, ki mu je pričela priljubljenost vedno bolj padati. Črnčec ima na srečo Šarca zelo dobre odnose s televizijsko hišo POP TV, kjer je že večkrat nastopil v vlogi komentatorja varnostno-obveščevalnih zadev. Glede Črnčeca, ki je nekdaj zasedal mesto direktorja Sove, se predvideva, da je preko njega prisluhe Ivana Tolja v javnost, konkretneje na POP TV, lansirala obveščevalna služba Sova.

Dobro sodelovanje med tandemom Črnčec-Šarec in POP TV se je dobro izkazalo tudi v primeru ekskluzivnega poročanja o izgonu treh muslimanskih skrajnežev bosanskih korenin. Novico so objavili na podlagi konkretnih dokumentov in fotografij, ob tem pa so se sklicevali na podatke Sove in policije. Veliko pa seveda sam po sebi pove tudi sklic seje za nacionalno varnost v zvezi z “ekskluzivnim” poročanjem glede prisluškovalne afere, čeprav so pred tem ime Davorja Franića razkrili že bosanski mediji. Glede na to, da je Šarec za nosilko liste LMŠ za evropske volitve postavil nekdanjo neodvisno novinarko POP TV Ireno Jovevo, je pričakovati, da bo kemija med Šarcem in POP TV še naprej rasla, pri tem pa bo Črnčec tisti, ki bo določal smer, v katero se bodo stvari odvijale.

H. M.