fbpx

Šarčeva kandidatka za evroposlanko Katja Damij tako kot Peter Vilfan davčna neplačnica! Prav tako je hudo zadolžena!

Foto: STA

Nedolgo tega je bila aktualna afera davki, v katero se je zapletel sedaj že nekdanji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan, ki se je naposled le odločil, da odstopi. Sam je dejal, da bo odstopil zaradi hudih medijskih pritiskov, očitno se mu ni zdelo dovolj hudo, da bi to storil nemudoma, glede na to, da je zaradi neplačevanja davkov državo oškodoval za več deset tisoč evrov. Človek bi si mislil, da se bo iz te zgodbe Marjan Šarec kaj naučil in bo v prihodnje okrog sebe zbiral primernejše kadre. Najava kandidatov stranke LMŠ za evropske volitve pa je v ponedeljek pokazala, da ni tako. Med kandidate je namreč uvrstil davčno neplačnico Katjo Damij, ki je po poročanju Požareporta tudi hudo zadolžena.

Odkar je Šarec naznanil, da bo nosilka liste LMŠ za evropske volitve novinarka POP TV Irena Joveva, se je večina pričela obregati ob njegovo izbiro in zgroženo opozarjati, da se s tem dokazuje zlizanost politike in mainstream novinarstva, ki umetno napihuje veliko priljubljenost Šarca, njegove stranke in vlade, čeprav do sedaj ni bilo storjenega nič, kar bi država, gospodarstvo in državljani potrebovali. Občutno manj pozornosti je bil deležen Klemen Grošelj, aktualni državni sekretar na Ministrstvu za obrambo RS, ki je bil nekdaj član Golobičeve stranke Zares. Preostala imena na listi LMŠ (Edis Rujović, Katja Damij, Jasna RužickiLuka KočevarJustina ErčuljRudi Spruk) pa so do danes ostala prezrta.

Med prezrtimi kandidati najbolj bode v oči Katja Damij, ki je sicer na listi LMŠ neuspešno kandidirala za poslanko v volilni enoti 4 Ljubljana Bežigrad. V opisu na uradni strani stranke je mogoče prebrati, da je magistrica informacijsko-upravljavskih znanosti, univerzitetna diplomirana inženirka računalništva in informatike. “Je finančna svetovalka, predavateljica, direktorica družinskega podjetja, sodeluje v številnih fintech projektih. Je strpna, želi si napredka, zato bo sodelovala v projektih, ki bodo usmerjeni k prizadevanjem za konkretne, praktične izboljšave dela in življenja v Sloveniji. Meni, da je za nove rezultate potrebno drugačno delovanje. Ker imamo lepo deželo, ni razloga, da si ne bi naredili lepega življenja,” je bilo mogoče prebrati o njej kot o kandidatki za poslanko.

Foto: LMŠ

Ima pravo malo podjetniško hobotnico
Ob tem pa pričakovano ni mogoče zaslediti ničesar o tem, da se je Damijeva kot solastnica in direktorica več zasebnih podjetij, nekakšne njene male podjetniške hobotnice, že znašla na spisku davčnih neplačnikov in med blokiranimi transakcijskimi računi. Požareport razkriva, da jo dandanes bremenijo tudi visoki finančni dolgovi. 11. maja 2017 je Damijeva registrirala podjetje Lartis d.o.o. za podjetniško in poslovno svetovanje, poleg tega pa tudi za peko kruha in izdelavo parfumov. Nekaj časa se je podjetje imenovalo Temna luna 44 d.o.o.; Damijeva je edina lastnica podjetja.

Vir: Gvin

Omeniti moramo tudi družbo Pravo zavarovanje zavarovalno zastopanje d.o.o., kjer je Damijeva solastnica. Iz javno dostopnih podatkov je namreč mogoče razbrati katastrofalno slabo poslovno bilanco. Podjetje, ustanovljeno leta 2009, v solastništvu Ane Damij in Taliba Damija, beleži izgube in visoke dolgove.

Vir: Gvin

Slabo bilanco ima več kot očitno tudi podjetje Tad računalništvo in informatika d.o.o., registrirano leta 1995, saj se je to znašlo na spisku davčnih neplačnikov. Po javno dostopnih podatkih pa sta tudi tukaj, tako kot pri podjetju Pravo zavarovanje d.o.o., solastnika mati Ana in oče Talib.

Vir: Gvin

Ne moremo pa tudi mimo podjetja Val Art d.o.o., kjer je kandidatka Damijeva le direktorica, lastništvo pa je v rokah podjetja Knez Art. Najbolj zanimivo pri tem je, da je naslov podjetja povsem “naključno” na istem naslovu kot agencija Mediana, ki meri javno mnenje. “Tudi podjetje Val Art d.o.o. je leta 2017 imelo prejkone skromnih 14 tisoč evrov prihodkov in 334 evrov dobička.”

(Vir: Ajpes)

Vir: Gvin

Damijeva je bila skupaj z materjo Ano tudi ustanoviteljica zasebnega zavoda Aurescu, ki ima blokirane bančne račune. Sicer je iz zavoda že izstopila, je pa potrebno priznati, da je Šarčeva kandidatka za evropsko poslanko zelo ponesrečena izbira, saj je tako kot Vilfan davčna neplačnica. Očitno pri vseh (Šarcu) le ne velja pregovor, kar se Janezek nauči, to Janezek zna.

H. M.