fbpx

Šarčeva koalicija kar dvakrat zavrnila predlog zakona SDS o popravi krivic upokojencev z najnižjimi pokojninami

Foto: Twitter Anja Bah Žibert

Poslanka Maša Kociper je skupaj s svojo poslansko skupino SAB v Državnem zboru vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki v prvi vrsti ureja vprašanje prejemnikov najnižjih pokojnin in tistih, ki se upokojijo zaradi starosti. Podobno je v pomoč socialno najbolj ranljivim pred dvema letoma priskočila na pomoč poslanska skupina SDS, a takratna koalicija v kateri je bila tudi SAB predloga ni podprla – in to kar dvakrat. 

Poslanka Maša Kociper je junija 2020 skupaj s svojo poslansko skupino SAB v Državnem zboru vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki pa je bil sicer že v podobni obliki obravnavan dvakrat, ko je podoben predlog vložila že poslanska skupina SDS, prvič novembra 2018 in drugič marca 2019, ko so bili poslanci SDS še v opoziciji.

Zanimivo je, da stranka opozicije prav sedaj vlaga zakon o dopolnitvah pokojninskega zavarovanja, medtem ko ga je sama dvakrat zavrgla še, ko so bili v koaliciji. Zakon, ki ga je predvidel SDS je obravnaval predlog o zaščiti najbolj ranljivih – prejemnikov najnižje invalidske pokojnine, saj je le-ta mnogo nižja od minimalne pokojnine in praga za tveganje revščine. V tem predlogu bi se prav tako povišala minimalna starostna pokojnina.

Foto: Freepik

Podobno kot je to že predlagal SDS bi poslanska skupina SAB povzdignila odstotek za odmero starostne pokojnine in minimalno invalidsko pokojnino dvignilo na 500 evrov. Kot je ocenila stranka SDS, je prejemnikov minimalne pokojnine v Sloveniji približno deset tisoč, kar pomeni, da bi določitev nove višine minimalne invalidske pokojnine prinesla 12 milijonov evrov dodatnega letnega bremena v proračunu.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper (Foto: STA)

Zakaj poslanska skupina ni predloga sprejela že več kot dve leti nazaj?
Pri omenjenih predlogih zakona gre za največje vprašanje, zakaj poslanska skupina SAB oziroma takratna koalicija ni sprejela predloga, ki ga je podala poslanska skupina SDS. Opozicija, ki v tem trenutku tako v polni meri očita trenutni vladi nesposobnost je v času svojega mandata, zavračala predloge takratne opozicije, ki pa jih sedaj vlaga sama. Za razliko od prejšnje vlade pa je ta pripravljena na sodelovanje in bo po vsej verjetnosti ta predlog tudi podprla, kar pa na levi strani niso bili nikoli zmožni, saj kot so dejali v stranki SDS želijo popraviti nastale krivice. Podobno je izpostavila tudi poslanka SMC Mojca Žnidarič, ki pravi, da jo pri delu v tej opoziciji najbolj veseli to, da je koalicija pripravljena sprejeti tudi dobre predloge opozicije. “Kar pa sem v prejšnji vladi močno pogrešala,” je še dodala.

Tudi predsednica odbora za delo, družino in socialne zadeve Eva Irgl upa, da bi se najnižje pokojnine dvignile vsaj na raven socialne pomoči in je prepričana, da bo predlog sprejet. “Upam, da bo danes opozicija podprla amandma, ki bo to omogočil, saj v preteklosti temu ni bila naklonjena,” je na odboru izpostavila Irglova. Poslanka SDS Karmen Furman pa je stranki SAB očitala pretekla dejanja, kljub temu da zakon podpira: “Ko je takratna opozicija vložila podoben zakon niste izrazili interesa za upokojence in ste celo kršili koalicijske zaveze. Prav tako pa ste privarčevali milijone na račun upokojencev.”

Sara Rančigaj