fbpx

Šarčeva koalicija pred enim letom obljubila ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, v resnici pa v zadnjem letu dvakrat podražili prostovoljno zdravstveno zavarovanje!

Ljubljana, UKC Ljubljana. Cakalnica na urgenci UKC Ljubljana. (foto: STA)

Koalicija Marjana Šarca obljublja eno, dela pa ravno nasprotno. V svoji koalicijski pogodbi so zapisali, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinjeno, enaka raven pravic pa bo ohranjena s prenosom na obvezno zdravstveno zavarovanje. Namesto tega so v manj kot letu dni prostovoljno zdravstveno zavarovanje podražili že drugič, ne da bi se karkoli izboljšalo.

“V koalicijski pogodbi strank, ki sestavljajo vlado Marjana Šarca, je na šesti strani zapisana obveza, ki pravi: ‘Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bomo ukinili in ga ob ohranitvi iste ravni pravic prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje,'” je opozoril poslanec SDS Zvonko Černač, ki je na Vlado Republike Slovenije tudi naslovil poslansko vprašanje v zvezi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

Od te obljube v koalicijski pogodbi ni bilo še nič. A kar je bilo, so bile podražitve. Samo v zadnjem letu se je namreč prostovoljno zdravstveno zavarovanje podražilo kar dvakrat. Sprva z okoli 28 na 30 evrov in zdaj s 30 na 35 evrov.

Vedno dražje, a vedno slabše
Kakor je jasno razvidno, je zaveza, ki jo je dala sama Šarčeva koalicija, hitro splavala po vodi. Še slabše: namesto da bi se pocenilo, se draži. Medtem pa številne težave, ki že dalj časa pestijo zdravstveni sistem, ostajajo še naprej.

Čakalnica na urgenci UKC Ljubljana. (Foto: STA)

Čakalne vrste so še vedno predolge, negospodarnost v zdravstvu ni več zgolj izjema, temveč kar del inventarja, po drugi strani pa se stroški za prebivalce v Sloveniji povečujejo, kakovost zdravstvenih storitev pa upada. Ravno tako slovenskemu zdravstvu kronično primanjkuje kadra.

Zato je Černača zanimalo, kam bo šel denar, ki se bo natekel iz dveh podražitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja (PZZ)? Ob tem je želel od vlade izvedeti tudi razlog, zakaj se PZZ draži, ko pa je zdravstvena blagajna polna kot še nikoli?

Predsednik vlade Marjan Šarec (Foto: STA)

Černača je zanimalo tudi, “kdaj bo vlada v zakonodajno proceduro vložila zakon glede ukinitve prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in kakšne bodo posledice za višino premije obveznega zdravstvenega zavarovanja”? Ob tem pa ni pozabil vprašati, ali bodo s podražitvijo storitev prišle tudi boljše storitve.

Rihard Orel