fbpx

Šarčeva koalicija Slovenijo spreminja v policijsko državo: “Po noveli zakona o kazenskem postopku bodo lahko izvrševali hišne preiskave brez navzočnosti imetnika stanovanja ali njegovega zastopnika!”

Foto: STA

Koalicijski ustroj se je po lomastenju po proračunu usmeril še v lomastenje po Ustavi Republike Slovenije. Sedem poslancev na odboru za pravosodje je namreč dalo zeleno luč predlogu novele zakona o kazenskem postopku, v skladu s katero bo mogoče izvrševanje hišnih preiskav tudi, ko imetnik stanovanja ali njegov zastopnik ne bo prisoten. Vse kaže, da gre Slovenija v času Šarca v smer policijske države.

Poslanka stranke SDS in članica odbora za pravosodje Anja Bah Žibert je glede koalicijske poteze kritično komentirala: “Po noveli zakona o kazenskem postopku bodo lahko izvrševali hišne preiskave brez navzočnosti imetnika stanovanja ali njegovega zastopnika!!! Ustava pa jasno določa nedotakljivost stanovanja. Koalicija postavlja policijsko državo.”

Obširne pripombe podala tudi zakonodajno-pravna služba DZ
Podpredsednik odbora za pravosodje Dejan Kaloh je glede koalicijske poteze poudaril, da nedotakljivost stanovanja predstavlja ustavno kategorijo. “Ali bodo oblastniki po predlogu novele zakona o kazenskem postopku hišne preiskave res izvajali takrat, ko preiskovancev ne bo doma? Oprostite, to ni pravna država, to je stalinistična država.” Na predlog novele je obširne pripombe podala tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Po besedah ministrice za pravosodje Andreje Katič te v večji meri odpravljajo z vloženimi dopolnili koalicije, česar pa predstavnica omenjene službe v predstavitvi mnenja nato ni potrdila.

Predstavnica pravne službe DZ je namreč po navedbah STA dejala, da dopolnila pomisleke odpravljajo samo v ožjem smislu, nikakor pa ne v celoti. “Po oceni zakonodajno-pravne službe bi bila lahko ustavno sporna določba, ki določa, da se lahko hišna preiskava opravi tudi, ko lastnik stanovanja ni dosegljiv, če mu sodišče pred tem po uradni dolžnosti postavi odvetnika. Tega po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ ustava ne dopušča.” Ta določba je bila nato z dopolnilom odbora spremenjena tako, da mora biti pri takšni preiskavi navzoč preiskovalni sodnik. Službi pa se zdi sicer sporna tudi določba, ki policiji daje možnost uporabe IMSI-lovilcev (naprav za telefonsko prisluškovanje), saj bi bilo po njihovo potrebno v zakon navesti dodatne pogoje, kdaj se lahko uporablja tak lovilec, sicer bo v nasprotnem primeru mogoča prekomerna uporaba teh naprav.

Ministrica Katičeva je na seji poudarila, da naj bi iz novele izvzeli vse sporne rešitve, zaradi katerih je bila novela v prejšnjem mandatu zavrnjena s strani državnega zbora. V predlog, ki ima podporo vrhovnega sodišča, tožilstva in policije, naj bi po dogovoru s koalicijskimi partnerji vključili zgolj tiste rešitve, ki naj bi bile usklajene s stroko. Po besedah Katičeve je v prihodnosti nujen razmislek o celoviti prenovi kazenskega postopka. Po sprejemu novele nameravajo iz tega razloga oblikovati posebno skupino, ki bo prispevala k pripravi novega zakona. “Pri tem bo šlo za obširno delo, ki presega en mandat,” je izpostavila.

Foto: STA

V SDS opozorili na nedopustnost pojasnil ministrice
Med poslansko razpravo je bilo mogoče slišati različna stališča glede novele. V največji opozicijski stranki SDS so opozorili na nedopustnost pojasnil Katičeve, ki je na seji poudarjala, da je potrebno novelo sprejeti, ker  med drugim prinaša implementacijo evropske direktive o zaščiti žrtev, kar je treba narediti do aprila, sicer državo čaka denarna kazen. Glede na to, da se očitno z izgovori poskuša v naš pravni red vnesti sporne določbe, je Bah Žibertova kritično vprašala vse navzoče: “Kaj smo delali do sedaj?” 

Stranka SDS je zaradi številnih pomislekov predlagala, da se opravi javno predstavitev mnenj, a so koalicijski poslanci predlog povsem povozili. Odbor za pravosodje je s podporo sedmih poslancev (šest jih je bilo proti) podal zeleno luč noveli zakona o kazenskem postopku, ki nas vrača nazaj v komunistične čase, v katerih je vladala huda represija.

H. M.