fbpx

Šarčeva LMŠ se bo ravno tako kot SD zapisala v zgodovino kot destruktivna sila: V šole bi poslali vse učence, dijake in študente

Marjan Šarec in Karl Erjavec (Foto: STA)

Po več kot sto dneh bolj ali manj učinkovitega šolanja na daljavo ni nobenega razloga več, da se učenci, dijaki in študenti, s tem pa učitelji in profesorji, ne bi vrnili v šolske klopi in predavalnice. Vlada mora takoj zagotoviti ustrezne pogoje za vrnitev, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov,” pravijo v LMŠ. Modrostim stranke SD, ki je pozivala k šoli brez mask, se je očitno pridružila nova. Stranka LMŠ je namreč pričela pozivati k takojšnjemu odprtju šol in fakultet. “Skrajni čas je, da se preneha z uničevanjem prihodnosti naših otrok”, pravijo potem, ko niso naredili prav nič, da bi pozivali k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije. Pri tem pa seveda pozabljajo, da smo še vedno sredi epidemije, v torek smo zabeležili kar 1439 okužb z novim koronavirusom. 

V pozivu se stranka LMŠ sprašuje, zakaj vrnitev v šolske klopi zmore tujina ne pa tudi Slovenija. “Kako je mogoče, da ob vseh domnevno pripravljenih scenarijih ob morebitni epidemiji pristojno ministrstvo dopušča le dva – dom in šola? Zakaj avgustovsko hvaljenje s preučenimi različicami pouka, ko pa vlada očitno pozna le črno in belo, vmesnih barv in odtenkov pa ne. Zakaj v tem času ni predlagala vsaj izmeničnega pouka. Na to vse glasneje opozarjajo šolniki in ravnatelji, zdaj pa so se z bojkotom pouka zase postavili tudi dijaki sami,” so zapisali.

Stranka LMŠ je še posebej kritična do ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec in poudarja prepričanje, da je vlada Janeza Janše popolnoma zatajila, saj je šole zaprla kot prve, odpira (in naša jih zares še ne) pa jih kot zadnje. “Čas je, skrajni čas, da ustavi uničevanje prihodnosti otrok in mladih.” Stranka LMŠ očitno pozablja, da je do zapiranja šol prišlo tudi zaradi kampanje šola brez mask, ki je prispevala k eksponentni rasti števila okužb. Kljub temu, da je bila tedaj stroka jasna, kaj je primerno za zajezitev epidemije, so v SD zanemarili in so otroke izkoristili v propagandne namene. Pri tem se jim je seveda pridružil tudi Branimir Štrukelj, kar je pripomoglo k večji nepokorščini. Ko so uvideli, da je vrag vzel šalo, so stališče spremenili in za vse je bila zopet kriva vlada.

Poziv stranke, katere predsednik je v času, ko se je država soočila z eno največjih kriz v zgodovini države, vrgel puško v koruzo, povsem zanemarja dejstvo, da smo še vedno sredi epidemije. Če situacijo v naši državi primerjamo z drugimi evropskimi državami lahko vidimo, da imamo še vedno najresnejših epidemioloških slik. Brezglavo odpiranje vsepovprek nas bi lahko kaj kmalu popeljalo korak ali celo dva nazaj, tega pa si zagotovo nihče ne želi.

Vir: Vlada RS

Janša stranki LMŠ nalil čistega vina
Če bi stranka LMŠ pomagali v boju zoper koronavirus, namesto da vseskozi nagajate in rušite, bi bila lahko šolska poslopja (obstoječa) že zdavnaj odprta za pouk. Vsa. Žal pa tudi odprte šole ne pomagajo tistim s šestimi popravci,” je v odzivu na poziv LMŠ-ja zapisal premier Janez Janša. S tem se je Janša navezal na delovanje LMŠ, ki je bilo tekom celotne epidemije usmerjeno v formiranje koalicije KUL, ne pa v pozivanje spoštovanja ukrepov. Še posebej žalostno je, da je bilo mogoče Marjana Šarca videti na alternativni državni proslavi, kjer se je sam požvižgal na zaščitne ukrepe. Nahajal se je namreč v množici ljudi, sledu o zaščitni maski pa ni bilo nikjer. 

Dejstvo je, da naj bi poslanci predstavljali vzgled, če pa je tekom epidemije mogoče videti, kako se predsednik največje opozicijske stranke, vseskozi spravlja nad praktično skoraj vsako potezo vlado, ni mogoče pričakovati, da bo to pozitivno vplivalo na spoštovanje ukrepov, ki so namenjeni zajezitvi epidemije. Včasih si je potrebno nastaviti ogledalo, kje tiči razlog za neko stanje. Če bi vsaj pol toliko naporov v LMŠ, kot jih vlagajo v promocijo projekta KUL, vložili v promocijo zaščitnih ukrepov, bi bila lahko vrnitev že zdavnaj na vidiku. 

Nina Žoher