fbpx

Šarčeva vlada bo umirala in razpadala na obroke …

Foto: STA

Marjan Šarec in njegova vlada sta se znašli na tankem ledu. Ne glede na dosedanje vladne krize bo kot kaže neimenovanje kandidatke za ministrico za kohezijo Angelike Mlinar izbilo dno aktualni vladni koaliciji. “Situacija se je za Šarca nedvomno spremenila in poslabšala,” se je na nove težave v vladni koaliciji odzval politični analitik Matevž Tomšič in dodal, da bo vlada obstajala še kakšno leto. “Verjetno bo padla in ne bo končala mandata.”

Vlada Marjana Šarca bo ob glasovanju kandidatke ministrice za kohezijo Angelike Mlinar preživljala svoj novi dan D. Glede na izjave glavnih političnih akterjev posameznih strank je zelo verjetno, da Mlinarjeva ne bo dobila zadostne podpore v Državnem zboru. “Jaz mislim, da bo vlada še nekaj časa obstajala. Ne bo padla takoj. Mislim, da bo vlada obstajala še kakšno leto. Verjetno bo padla in ne bo končala mandata,” je o nadaljnji usodi Šarčeve vlade svoje mnenje podal politični analitik Matevž Tomšič.

Situacija se je za Šarca poslabšala
Predsednik vlade Marjan Šarec je po odpovedi Levice že sedaj imel manjšinsko podporo. V zadnjem času se je za učinkovit glasovalni stroj izkazala Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka. Ali bo lahko Šarec še vedno računal na njihovo podporo, je politični analitik odgovoril tako:

Marjan Šarec (foto: STA)

Tukaj Šarec ima nekaj manevrskega prostora. Glede ideoloških vprašanj in tem lahko računa na podporo Levice. V kakšnih drugih temah lahko računa glasove od Jelinčiča. Situacija se je za Šarca nedvomno spremenila in poslabšala,” se je na nove težave v vladni koaliciji odzval Tomšič.

Predčasne volitve pomenijo za nekatere stranke vladne koalicije preveliko tveganje
Glede težav v vladni koaliciji in prihajajočem razpadu vlade se pojavlja vprašanje novih predčasnih volitev. Sodeč po težavah vladajočih strank SAB, SMC in Desus je verjetnost predčasnih volitev po mnenju Tomšiča malo verjetna. “Del koalicije je v takem položaju, da bi predčasne volitve pomenile veliko tveganje. Morda se bodo zgodile kake spremembe mimo predčasnih volitev.”

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želi predčasnih volitev. (Foto: STA)

Desus nagaja stranki Alenke Bratušek zaradi skakanja v “upokojenski bazen” volilcev
Med današnjimi izjavami v slovenskih medijih so svojo podporo kandidaturi Bratuškovi izbranki za ministrico za kohezijo odrekli poslanci Desusa. V zadnjem letu smo lahko opazili velikodušne besede in politične geste Stranke Alenke Bratušek na področju upokojenske politike. Njeno skakanje v upokojenski bazen je velikokrat spravilo v nejevoljo prvaka upokojencev Karla Erjavca. “Obe stranki štartata na skupni bazen, ki pa ni tako velik. Obe stranki imata majhno podporo. Lahko povemo tudi na ta način, da si obe mešata štrene in mečeta polena pod noge,” zaključuje strankarsko prerivanje med Desus in SAB v svojem komentarju Matevž Tomšič.

Ali stari prekaljeni politični maček in prvak Desusa Karl Erjavec vrača udarec Alenki Bratušek zaradi njenega skakanja v upokojenski bazen volilcev. (Foto: STA)

Se prvak Desus Karl Erjavec z nezagotovljeno podporo Angeliki Mlinar maščuje Alenki Bratušek zaradi njenega skakanja v upokojenski bazen volivcev? (Foto: STA)

Luka Perš