Šarčeve zamujene priložnosti: Države lobirajo za evropske milijarde, njega pa ni

Marjan šarec kot premier ni izkoristil priložnosti, da bi se s sosednjo hrvaško, ki predseduje EU, dogovarjal za pomemben predlog delitev sredstev iz 7-letnega proračuna EU. (Foto: STA)

Slovenija je v zadnjih dveh letih v evropskem proračunu pustila kar dve milijardi kohezijskih sredstev za razvoj. Te dni se pripravlja proračun za obdobje 2021-2027, ki naj bi bil po prvem predlogu težek 1135 milijard evrov. Slovenski premier v odstopu Marjan Šarec se za to ne meni. Tudi v času, ko je njegova vlada še vsaj na papirju delovala, je klice opozicije, naj se posveti temu problemu gladko prezrl. Zaradi tega, bi lahko Slovenija bila ena od največjih osmoljenk nove delitve evropskih kohezijskih sredstev. V mandatih zadnjih dveh vlad je Slovenija na račun nesposobne politike v Bruslju pustila za okoli dve milijardi evrov nepočrpanih sredstev.

V času predsedovanja EU hrvaška vlada “pripravlja predlog za delitev sredstev iz naslednjega 7 letnega proračuna EU,” je na Twitterju opozoril predsednik SDS Janez Janša, ki je poudaril, da ni nikjer v zadnjem letu bilo opaziti sestanka s predstavniki EU na katerem bi premier v odstopu Marjan Šarec skušal narediti karkoli glede pridobitve potrebnih kohezijskih sredstev.

Kar se tiče Šarca, je njegova naloga opravljena. Po letu in pol nabiranja sivih las in skakanja v prazne bazene, je Šarec s premierskega mesta odstopil. Zanj je stvar končana. Namesto, da bi še naprej opravljal svoje naloge, jih je v celoti zanemaril. Pravzaprav jih nikoli opravljal v pravi smeri. Bolj so bila pomembna kadrovanja ter prisotnost na partizanskih proslavah, nazadnje na pogrebu Janeza Stanovnika, kar je podobno.

Tako se že prejšnji teden ni udeležil tretjega vrha skupine Prijatelji kohezije, ki se je odvijal na Portugalskem. Bojda zaradi slabega počutja. Namesto Šarca, je slovensko delegacijo v Beji na Portugalskem vodil kar državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Mally.

Skupina držav neto plačnic takoj začela lobirati za razrez okoli 115 milijard evrov
Sloveniji tako grozi, da bo med največjimi osmoljenci pri razrezu in dodelitvi evropskih sredstev. Od trenutnih 27 držav članic, jih deset v evropski proračun za kohezijo sredstva zgolj vplačuje, 17 pa jih tudi prejema.

A z britanskim odhodom se je zmanjšal tudi proračun. Poleg tega ima Evropska komisija svoje lastne poglede kako naj se rabi denar iz evropskega proračuna. Čeprav naj bi po predlogu iz 2018 bil proračun za obdobje 2021-2027 težek kar 1135 milijard evrov, pa je skupina držav neto plačnic že takoj začela lobirati za razrez okoli 115 milijard evrov. Največji rezi bi tako prizadeli ravno področje skupne kmetijske politike in kohezijske politike. V zameno naj bi dobili več poudarka na zapravljanju denarja za boj proti globalnemu segrevanju in vlaganju v varnost.

Janša je pri tem izpostavil, da so v SDS na zanemarjanje pomembnosti usklajevanja glede kohezijskih sredstev večkrat konkretno opozorili, sklicevali izredne seje in ponujali pomoč, a nič ni zaleglo. Šarec je delal po svoje, in vse skupaj enostavno ignoriral.

Ivan Šokić

 • Ježek Teka Teka

  Zakaj bi levuharjem smrdel denar iz EU !?!? … mal čudno … dogovor … kompenzacija z EU, morda …

  • macon

   Zato, ker EU kontrolira porabo.

  • McBobo

   Levuharjem denar ne smrdi, ravno nasprotno. Levuharji bi radi denar imeli brez kakršnega koli dela. Za kohezijska sredstva je pa treba narediti projekte in jih potem tudi speljati do konca, drugače je treba denar vrniti. Veliko lažje je zadolžiti državo z novimi krediti, denar pokrasti, narod bo pa že poplačal državne kredite. Zato če se le da državljanska nepokorščina in čimmanj plačanih davkov. Pa naj ta država čimprej crkne. Ker bo prej crknila, kot se bo narod zavedel, da v komunizmu in socializmu ni potrebnega razvoja za vzdržnost države.

   • maček ivan

    Se strinjam s tabo, prej ko bomo porezali cekin, prej bo vse crknilo.

  • Joc 52

   udba je dovolj nakradla, nalozila…..v obliki yorka se vraca-iz vesolja vidno

  • samotoje

   EU evrov se ne da v lastne žepe tlačiti.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Države lobirajo za evropske milijarde, Šarec bo pa državljane pokradel, to je edino kar znajo rdeči komunistični lopovi.

  • aatiduj

   To je katastrofa. !

 • aatiduj

  Ko ne veš, kaj lahko, ali kaj moraš početi !!!
  Naj nekdo pristopi, da ne gre ta edinstvena priložnost mimo !!!

 • totex39

  Tudi predčasne volitve nam ne bodo pomagale, če bo ta nesposobnež spet sedel v vladi.

  • Vera

   Še za poslanca ,ne bo izvoljen,ker je narod spregledal.

   • Petr

    Ne bodi optimist, Ta narod ni nič spregledal. Prav nasprotno,izvoljen bo še šett. z višjim procentom kot leta 18. Grem stavit.

    • Vera

     NOOOOOOOOOOOOOOO !

  • Joc 52

   Karkoli bo, samo njega ne

 • Oliva

  Pa bo zopet Janša kriv. Gnoj šarčev bo zdaj samo še plačo vlekel, delal pa nič. Zdaj je zelo užaljen, ker mu ni uspel manever, ki ga je naredil v svojo škodo. Užaljen je, ker ne more komandirati bolj sposobne od njega. Deske te čakajo, ampak ne na odru temveč v štali.

 • Stajerka

  ….eh kak ni pomagalo??…..prpelali so Angeliko, nafutrali Jakliča……pa kdo pravi, da opozarjanje ni pomagalo :))

  …..če ne bo kmalu kaj drugače – veliki upi gredo v novo desno vlado – se nam bo država sesula na prafaktorje……
  ….drugače pa slike povedo več kot gora besed……Šarčevi obiski v tujini so neverjetno groteskni in sramotni za narod…….

  • Peter

   Na nivoju gasilskih veselic, no.

   • samotoje

    Rdeč tepih kot rdeč tepih. Je rekel Šmarec, ko je bil prvič v Bruslju.

 • Unikatna

  Slovenija ne potrebuje evropskih sredstev, ker je lažje stiskati pas narodu.

  • samotoje

   Kot je že šivilja rekla:” Vi dont nid mani, vi onli nid tajm.” Zdaj v Bruslju vidijo, da je resno mislila.

 • Hribouc

  Kako si to sploh drzne?

  A JJ nima papirja A4 format in pisalo, da spiše kazensko prijavo ?
  PA TO SO SLUŽBENE DOLŽNOSTI 1.KATEGORIJE, PORKA MALORA, A STE VSI ZNORELI? Banda sfukana banditska, putana bruta kurčeva škodljivska !

  JJ, prijavi ga tožilstvu, izredna seja in stolcite hudiča kriminalnega v nulo, kakšno škodo to dela in se še afna z izletom Bruselj – kaj je tam delal.poročilo !!!!

  • Joc 52

   Afne guncal

  • jan Gedli

   Saj jo lahko tudi sam napišeš, saj si kot kaže prepričan, da imaš material. Obravnavali jo bodo gotovo prednostno, nekako tako kot pri Jankoviču

   • Hribouc

    Bom pohitu dokler je rdeča banda na oblasti, hvala!

 • Antonius

  Ni utegni misliti še na kohezijski denar, ker mu je zaposlovanje svojih in njihovih po državnih službah in podjetjih pobralo ves službeni čas in izpilo njegovo malenkostno pamet.
  Fino bi bilo, če bo po naslednjih volitvah ostal on, *kadrovnik*, brez zaposlitve ali kakršnekoli službe.
  Politikantski blefer zagamani. Dodatno zadolževanje in šerijatarji bodo vse, kar nam bo ostalo po njegovi anti-Janša koaliciji.

 • stane skufca

  Zguba bo vedno zguba, to je naš bivši PV.

 • Olga101

  Ze mojškra je povedala, da rabimo “tajm” in ne denarja! Šarec sinje zdaj vzel “tajm”…

  • Stajerka

   :))…dobra

 • janko

  Že 80 let nas komunizem biča, pa ga še vedno slovenski narod “ma rad”.
  Tega pa ne razumem, res ne.
  Šarec in vsi rdečuhi trmoglavijo še vedno isto, socializem. To brezupno, najhujšo zmoto človeštva.
  Tega ne razumem. Kaj je v glavah teh otrok teme?

  • Joc 52

   Drazgose: sovrazni govor in se nic ne zgodi, vsi gluhi in slepi……krivosodje, haloooo

 • Stajerka

  Rusija bo leta 2022 v vesolje poslala prva mikrosatelita z laserskimi diodami, ki bosta omogočila “pisanje sporočil na nebu”, vključno z oglasi, je napovedal direktor pristojnega oddelka ruske Združene raketne in vesoljske korporacije Sergej Divajev.
  https://novice.svet24.si/clanek/novice/svet/5e3ef9b0407f4/se-malo-pa-bo-nocno-nebo-postalo-oglasni-prostor

  ….lubi Bog…..narod pa mu strada…..pa tranzicijskim komunajzarom se je res zrolalo do konca……od Rusije do Kitajske, preko Venezuele in vse kar vmes……no, zaenkrat pozitivno izstopajo samo Višegrajci……

  • hajduk

   Kdo bo še ponoči gledal komercialne oglase, pa to še na nočnem nebu, kjer hočemo videti zvezde, ne pa umetne oslarije.
   Nočno nebo nas opominja, da je tam zunaj neskončno in večno vesolje, ne pa reklama za kaviar in vodko.

 • RATATA

  Naši bodo počrpali ves Orgasmus + plus, ko bodo študenteraj razposlali po EUropi.

 • Joc 52

  Ce je komedijant dojel svojo funkcijo, sem jaz papez

 • hribovc

  moj sosed mujo je reku; šarc uvek sere, kad se dele pare…:))

 • skorpijon93

  Slovenija zgled se po češki !

 • hajduk

  Težko je ugibati kaj roji Šarcu po glavi, vsekakor uresničuje voljo stricev, ki lahko kadar koli sestavijo neke programe in poberejo denar, če to hočejo. Ne trdim, da lahko vsakdo pripravi ustrezne vloge, ampak država je vsekakor dovolj močna, da lahko zaposli del birokratov in uradnikov samo za na ta namen.

  Zakaj se torej levica ne stegne po Bruseljskih milijardah, resnica je taka, da Slovenija še že porabljenih sredstev ne more opravičiti, ne upajo tvegati še hujše afere.
  EU niso nobeni bedaki, te milijarde morajo prinašati neke merljive učinke, pri nas pa so ustvarile še hujše izgube, saj je šlo vse za nemške limuzine, ruske prostitutke in Bugi ribe iz azijskih trgovskih portalov.

  Kje so pa kohezijski dobički, kot je več pridelane hrane, več storitev, mobilnosti, širjenje mest in drugih splošnih koristi? Srečni bomo lahko, če nam ne.bo treba vračati tistih že porabljenih milijard nazaj.

 • šmentanamuha

  Koliko stranke, še posebej leve, spoštujejo voljo ljudstva, se najbolje vidi pri sestavljanju vlade. Levi ljudstva dobesedno ne jebejo.Zato res ne razumem njihovih volivcev, razen da so kratke pameti, potem je vse ostalo razumljivo. Po parlamentu se sprehaja vojska borzijancev, ki je sedla v klopi naravnost iz Zavoda za zaposlovanje, iz socialne na poslansko plačo. Taki vodijo državo ali pa onemogočajo demokratično izvoljenega zmagovalca. Folk, zamislite se, še posebej, če ste zapriseženi levičarji, kdo so tisti, ki jim namenjate glas.

 • terminalar

  Delo:“Sloveniji grozi, da bo pri delitvi denarja med največjimi osmoljenci”
  Osmoljenci??
  A vi ločite med smolo in šlamparijo oz. namerno destrukcijo slovenskega razvoja?

 • maček ivan

  … “ve dont nid mani, vi đast nid tajm”, ….kera kobila je že to izjavila, pa ona z krogci je njena dobra “frendica”, pa ona “ta blont” izza Karavank tudi….

  • McBobo

   Seveda “vi nid tajm, da bodo komo levajzli lahko čim več denarja ljudstvu preko državnih kreditov pokradli, potem pa spizdili nekam v tople kraje in si spremenili identiteto. Jaz pravim, če lahko legalno obstajajo davčne oaze in tajkuni tam skrivajo denar brez plačila davkov doma, zakaj bi potem jaz plačeval davke?