Šarčevi koaliciji ni do transparentnosti delovanja države: Koalicijski poslanci škandalozno glasovali proti ugotovitvi odgovornih za načrtovano krajo 74,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja!

Foto: STA

Za drage in povsem neuporabne študije se je porabilo kar 74,5 milijona evrov, namesto da bi vlada denar raje vlagala v gradnjo domov za starejše in ga namenjala za tiste, ki nujno potrebujejo socialno pomoč. Človek bi pričakoval, da je koaliciji, ki se razglaša, da je tukaj zaradi ljudi in ne sebe, v interesu, da se ugotovi, kdo je odgovoren za očitno neučinkovitost do katere je prišlo v času, ko je na vrhu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kraljevala Anja Kopač Mrak. Očitno pa ji je prav malo mar!

Med poslanci koalicije, ki so glasovali proti sklepu, da se poišče odgovorne za nesmotrno predvideno porabo 74,5 milijonov evrov javnega denarja za dolgotrajno oskrbo so bili med drugim tisti, ki se radi razglašajo za socialno pravične: Dejan Židan, Brane Golubović, Jani Möderndorfer, Matjaž Han, Matjaž Nemec, Jerca Korče, Tina Heferle, Janja Sluga in Maša Kociper. Z glasom proti so med drugim dali jasno vedeti, da jim ni  do transparentnega delovanja naše države. 

Pozabili na obstoječe slabosti in na izračun potrebnih sredstev
Spomnimo. Računsko sodišče RS je ugotovilo, da Vlada, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstvo za zdravje niso ustrezno načrtovali novega sistema dolgotrajne oskrbe. Vlada pri tem ni natančno določila in razmejila nalog, za katere naj bi bilo pristojno vsako od obeh ministrstev. Sodeč po poročilu je problematično, da pri pripravi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi niso bile natančno ugotovljene niti slabosti obstoječega sistema socialnega varstva (SSV) niti izračunana potrebna sredstva ter določeni viri financiranja storitev v okviru nove ureditve. Iz tega razloga so podali prepričanje, da načrtovan znesek v višini 74,5 milijona evrov, predstavlja absolutno prevelik znesek za projekte, ki so “zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne.”

Foto: STA

Glede porabe 74,5 milijona evrov, namenjenih zgolj za študije primernosti, na računskem sodišču ugotavljajo, da gre za nesorazmeren strošek, saj ni mogoče pričakovati, da bo sedaj država prispevala k vzpostavitvi sistema, ki bo vsem upravičencem ne glede na kraj bivanja in finančne zmožnosti, zagotavljal potrebno oskrbo. Iz vsebine poročila je jasno razvidno, da načrtovanje med vsemi deležniki, torej Vlado RS, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za zdravje nikakor ni bilo ustrezno. Ker gre res za alarmantno odkritje, bi človek pričakoval, da bo koalicija glasovala za, a vendarle ta očitno le ne zmore glasovati v prid državljank in državljanov.

Rezultat glasovanja:

Vir: Twitter

Vir: Twitter

Vir: Twitter

Vir: Twitter

Vsak peti prebivalec starejši od 65 let
Dejstvo je, da se slovensko prebivalstvo zelo hitro stara. Danes je v Sloveniji vsak peti prebivalec starejši od 65 let in s tem potencialni uporabnik storitev socialnega varstva. Ob dinamiki, kot jo imamo, bo leta 2030 delež starejših od 65 let predstavljal že četrtino slovenskega prebivalstva, do leta 2050 pa bo vsak tretji prebivalec Slovenije starejši od 65 let. In postali bomo peta država z najstarejšim prebivalstvom na svetu. A glede na sistem socialne oskrbe, ki ga trenutno imamo, na takšno stanje nismo niti malo pripravljeni. Kako nedelujoč je pravzaprav v tem trenutku naš državni aparat, kaže očitek Računskega sodišča, da naša država v zadnjih desetih letih sploh nima podatkov o tem, koliko je tistih, ki pomoč potrebujejo pa je ne prejemajo, niti kakšno obliko pomoči potrebujejo. Glede na večletno opozarjanje različnih institucij je revizija sodišča zgolj dokaz več, da sistem socialnega varstva v naši državi sploh ne deluje.

Fotografija je simbolična
(Foto: STA)

Kot je opozorila poslanka SDS mag. Karmen Furman so domovi že več let polno zasedeni, saj država od leta 2007 ni zgradila niti enega javnega doma za starejše. Iskanje prazne postelje je postala praktično misija nemogoče, pri čemer je najbolj zgovoren podatek Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da je bilo na dan, 19. septembra 2019, za sprejem v domove za starejše aktualnih kar 11.446 prošenj. Tako je vsem domovom za starejše v Sloveniji skupno predvsem dvoje – in sicer 100-odstotna zasedenost ter čakalna doba najmanj treh mesecev. Ko starostniki in njihovi svojci ne zmorejo več skrbeti zase in potrebujejo stalno nego, prostih postelj pa ni, se ti znajdejo v hudi stiski, ki si jo je težko predstavljati, dokler se sam ne znajdeš v njej.

Vlada Marjana Šarca je sicer nedavno že pokazala, da nima posluha niti za invalidske upokojence, eno najbolj ranljivih in socialno ogroženih skupin v naši družbi, ki jo vseskozi zanemarja. To je dokazala s tem, ko na izredni seji državnega zbora vnovič ni podprla predloga poslanske skupine SDS za dvig najnižjih invalidskih pokojnin, ki so precej pod pragom revščine in socialne pomoči. Dejstvo je, da se obstoječi sistem socialne oskrbe sesuva pred našimi očmi. A pristojni ministrstvi se na trenutne potrebe in še manj na pričakovane naraščajoče potrebe po oskrbi naših državljanov niti ne odzivata. Zanimivo, kako so leve stranke pred volitvami širokoustijo, kako jim je do izboljšanja stanja socialno najšibkejših, ko pa je potrebno zadeve uresničiti, brez slabe vesti glasujejo proti. Neverjetno!

Hana Murn

 • tomven

  To je dokaz, da so vsi vpleteni v to krajo.

 • mitja čot

  Kjer koli je zraven SD je sama kraja!

 • macon

  To nima zveze z glasovanjem, temveč bi morali represivni organi ukrepati proti odgovornim na ministrstvu, ki je legaliziralo velekrajo. Takoj bi morali aretirati ministra in podrejene, vendar režimska policija seveda ne aretira režimskih politikov, režimsko tožilstvo pa režimu ne prireja sodnih procesov.

  Režim samo zlorablja podsisteme proti opoziciji (sovražnikom!) in proti slehernikom.

 • paracelsiuss

  To so HULIGANI, IZMEČKI, sicer ponosni nasledniki samooklicane avantgarde delavskega razreda, vsi po vrsti KRIMINALCI. Ampak problem je drugje. NAROD TO DRHAL NEPRESTANO VOLI V VEČINI……Šarcu bo zdaj podpora zagotovo spet zrasla………LJUBI BOG, KJE SEM SE TO ZNAŠEL…….A JE SLOVENEC RES TOTALNI BEBO IN TEPEC ???????????

 • Boy

  Roka roko umije!

 • Janez Novak

  Vrana vrani ne izkljuje oči ali lopovi podpirajo lopove.
  Ampak to bodo posvetili na bodočih partizanskih mitingih. Tam bodo ugotovili, da sovražnik dviga glavo in da morajo strniti lopovske vrste, da bodo izbranci sovražnikom še naprej lahko kradli njihov denar.

 • Stajerka

  … pa kaka Šarčeva koalicija……80% te koalicije je sokrivo za krajo 75 mio eur……in potem še obstajajo optimisti, ki računajo na poštenost lewakov……kriminalcev in oportunistov brez konkurence v galaksiji……

  …..iz dneva v dan se dokazuje – do sedaj smo imeli KLOVNA, sedaj imamo še CIRKUS – arena bo kmalu premajhna……

 • Vera

  Stranka SD ima velik minus, zato je mogoče šlo kaj denarja njim ?

  • Stajerka

   …ne samo to, stranka SD je uničevala ministrstvo za delo in socialne zadeve celih 10 let…..in ne samo, da je uničilo in razvrednotilo socialo…..naredilo ni NIČ, razen lopovščine in še več revežev……

 • Stajerka

  ….no, porcija za lewake…..to mi deli :))

  Češki milijarder Petr Kellner (PPF Group) prevzema @POP_TVprogram (CME).

 • rubec

  Kako bi se glasovalo v primeru, da se razišče odkod janši denar za nov frgazar pri volvotu, sploh če vemo, da je drag kot kurba, mi je jasno. Bolj me zanima, če bi tile poslanci glasovali za povšetovo ali pa kar za dob.

 • montyamp

  Slovenija je z gošarskim potomstvom globoko zabredla .
  Marionetarski cirkus z manipulacijami pri glasovanju , sporoča Slovencem z zdravo kmečko pametjo , da je najbolje zapustiti državo .
  Tem izrodkom komunistične gverile , bo na koncu sodil šeriat .

 • pajot

  Mi lahko kdo pove,čigav poslanec je Knežak Soniboj?
  Da ga ne bom zamenjeval s Sandokanom.