Šarčevi ministri ne zmorejo, zahtevajo dodatne državne sekretarje, ki bodo davkoplačevalce stali 324.000 evrov na leto!

Foto: sta

Ministri premierja Marjana Šarca že po nekaj mesecih ne zmorejo več težkega dela, ki ga imajo, in zato zahtevajo dodatne državne sekretarje. S pomočjo svojih poslancev so ta teden parlamentu predlagali zaposlitev šestih novih moči. Iz bolj provladnih medijev smo izvedeli, da je koalicija o tem, da so nove moči nujne, dogovorjena že dalj časa. Niso pa tem medijem vladajoči pojasnili, zakaj so čakali. Če lahko namignem: zgodilo se je dan po lokalnih volitvah. Prej raje niso razburjali volivcev.

Kako strahovite so težave tokratne vlade, najbolje pokaže primer nekdanjega državnega sekretarja Franca Pukšiča, ki je v prvi vladi Janeza Janše čisto sam kot državni sekretar opravljal delo, ki ga danes ne zmoreta več minister za Slovence po svetu Peter J. Česnik in njegova državna sekretarka Olga Belec. Pukšič pred dobrim desetletjem ni odstopil, ker bi ne zmogel. Razlog je bil spor s takratnim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, nekoliko pa tudi simbolna dilema, ker premier Janez Janša temu področju ni bil pripravljen nameniti ministra brez listnice. Ko je Pukšič odstopil, je prišlo do premika in v državnem zboru so poslanci takratne Janševe koalicije uzakonili, da zamejci in zdomci dobijo ministra brez listnice. V vladi Boruta Pahorje je to postal  Boštjan Žekš, ki je zmogel brez dveh državnih sekretarjev. To je uspelo tudi predsednici NSi Ljudmili Novak v drugi Janševi vladi. Ni pa najbolj uspelo Tini Komel v času vlade Alenke Bratušek. Komelova je morala na zahtevo šefa DeSUS Karla Erjavca namreč odstopiti in položaj prepustiti Gorazdu Žmaucu, ki je z eno samo sekretarko zdržal še ves mandat naslednje vlade Mira Cerarja. A zdaj, v času vlade šestih majhnih strank, minister brez listnice Česnik in sekretarka Belčeva vodenja enega samega urada, kar je nekoč zmogel Pukšič, nikakor ne zmoreta več. Nujno potrebujeta dodatnega Pukšiča. A ker je bil ta ravno izvoljen za župana občine Destrnik, ju osebno ne more rešiti.

Inflacija državnih sekretarjev
Inflacija državnih sekretarjev, to so politični funkcionarji, ki se jih zamenja, ko padejo ministri, ni nič novega. S tem je imel težave že Janez Drnovšek. Ki mu je občasno zbezljalo tudi število ministrov. Število ministrov je pomembno, več kot jih je, več je državnih sekretarjev. V zgodovini se je številčnost vladnih kabinetov spreminjala tako:

Vir: Spletnicasopis.eu

V času vlade Antona Ropa (LDS) so pojav inflacije državnih sekretarjev poskušali odpraviti z resno reformo: vsakemu ministru so dovolili le še po enega državnega sekretarja (namestnika). So pa ministrstva dobila kup direktoratov in njihovih generalnih direktorjev. Okoli 40 vse skupaj. In toliko najvišjih uradnikov, ki naj bi bili stalni in se jih ob menjavi oblasti ne menja. Tik pred koncem mandata je Ropova vlada na te položaje postavljala svoje prej politične državne sekretarje. Potem je vlado prevzel Janeza Janša (SDS) in jih je lep del takoj zamenjal. Levica in njeni mediji so to razglasili za kadrovski cunami. Ustavno sodišče pa je dalo prav Janši, da leto po volitvah smejo odstaviti politično nastavljene kadre strank, ki ne vladajo več. Množice direktorjev direktoratov, ki jih po volitvah vlade lahko zamenjajo, so ostale. Že od leta 2004 pa smo priča počasnemu trendu ponovne rasti števila državnih sekretarjev, ki dobivajo tudi pravice, ki so bile nekoč rezervirane le za ministre. Denimo možnost, da se lahko poslanec, če postane sekretar, pozneje vrne v DZ. Državnih sekretarjev je iz mandata v mandat več. V prejšnjem mandatu je Cerar njihovo število na finančnem ministrstvu že povečal celo na štiri. Drugod so morali preživeti z dvema, ministra brez listnice pa le z enim državnim sekretarjem, s čimer so desetletje prej začeli kot z največjim številom pri vseh ministrih. Zelo široko si sekretarje dodeljujejo tudi premierji, Šarec jih ima šest. Za pol vlade. Njegovi državni sekretarji so: Anja Kopač Mrak, Roman Kirn, Igor Mally, Uroš Prikl, Vojmir Urlep in Damir Črnčec.

Pikalo, Fakin in Počivalšek na robu zloma
Ob ministru brez listnice Petru J. Česniku bo po predlogu strank koalicije brez Levice dodatnega sekretarja dobil tudi minister brez listnice, ki ga trenutno sploh nimamo, Marko Bandelli je po odstopu le vršilec dolžnosti. Z nekaj pikrosti bi lahko rekli, da je Iztok Purič, ki ga je premier Marjan Šarec predlagal za ta pomemben položaj in prevzem odgovornosti za milijarde evrov, ki jih lahko država v prihodnjih letih dobi iz EU, tako strokovno šibek, da nujno potrebuje pomoč politično nastavljenega sekretarja, ki tudi ne bo imel veliko pojma o delovanju EU. Dva dodatna državna sekretarja bi rad imel še minister za zdravje Samo Fakin, o katerem priimek pove veliko, ker ima za zdaj, vsaj po podatkih na vladni strani, le eno sekretarko, Pio Vračko. Čeprav bi lahko imel dve. Po eno dodatno pomoč pa bi dobila minister za izobraževanje Jernej Pikalo in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Pri Pikalu, ki je že bil minister in je tudi strokovnjak, sta morda šibka točka, bi lahko sklepali, zdajšnja že imenovana sekretarja Martina Vuk in Jernej Štromajer. Morda ne zmoreta dela, ki so ga doslej sekretarji na tem ministrstvu. Manj jasno je, zakaj Počivalšku nenadoma ne zadoščata več Aleš Cantarutti in Eva Štravs Podlogar. No, ali pa je jasno, zakaj. Vedno je lepo zaposliti še koga. Sploh, ker plača ni slaba. Bruto je Cantarutti ta mesec dobil 4.538 evrov, Štravs Podlogarjeva pa 4.684 evrov. Nov sekretar lahko računa na nekaj podobnega.

Cena? Ni vredna omembe!
Poslanci, ki predlagajo zaposlitev dodatnih sekretarjev, trdijo, da to ne bo imelo posledic za proračun države. Lahko jim, ker v Spletnem časopisu posedujemo nekaj matematičnih znanj, pomagamo. Le bruto plače, brez miz, fikusov in podobnega, za šest državnih sekretarjev letno stanejo okoli 324.000 evrov. Vrli poslanci, ki predlagajo, da se vlada razširi z novimi sekretarji, so strošek za državni proračun opisali tako previdno:

Vir: Spletnicasopis.eu

Predlog za dodatne državne sekretarje je podpisalo vseh trinajst poslancev LMŠ, enajst SD, devet SD in po pet iz DeSUS in SAB. Skupaj 43 od 90.

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • stajerc5

  Pa zakaj se razburjate za par sekretarjev, zakaj??? To je vse normalno, no! Mene samo skrbi, ce niso pozabili na “bricu”! Tam nekje okoli vratarjev mi je prislo na uho, da bi lahko zaradi Non-Stop sestankov dobil Wellnes prostore v Hisi duhov…

  • kečiga

   Poglejte petorček .Najpametnejša vlada ki jo slovenija zmore,čeprav jih slo.državljani sploh niso izvolili.

   • stajerc5

    Pa ne, da se je pravkar oglasil politsekretar astronavta Lunatika, stanujoc na naslovu nekje iza Meseca!?

    • Orbanovec

     starc5 upam da sta z šarcem pripravila cirkuški novoletni program tudi!Pa prdeca iz murgel tud vzamta zraven.

 • karpelec

  Ministri in sekretarji ne zmorejo vsega, imajo premalo delodiša in rabijo podsekretarje, da jih usmerjajo in dozirajo ta pravi odmerek za pravi žep.

  • Novakec1

   Premal đojnta ne praška..

  • WISKY 1000

   oni gor debeli je pravi sekretar iz wc-ja

 • Mimoidoči
  • O’Brien

   Šarec bo kmalu na vrsti.

 • Darth Vader

  vidite, kako to poteka….dolžni so neke politične usluge…..itak se ne gre za njihov denar……ustvarijo državni transfer in službo iz zraka…..in voila -300.000eur za davkoplačevalce….za otroške dodatke pa te fore pa pol zmanjka….logično…..preden bo vam kaj kapnilo, boste kmalu ugotovili, da je to do slovencev najbolj sovražna vlada v zgodovini slovenije, razen za tiste, ki jim bo uredila službo na stroške davkoplačevalcev…..aja pa da ne boste mislili javnosektorske golazni, da je prodajanje časa za urno postavko delo…..ker to kar počnete vi v javni upravi v sloveniji ni delo ampak kraja davkoplačevalskega denarja

  • AlojzZ

   Ja, tako je! Naj še enkrat copy&paste bistvo:

   do slovencev najbolj sovražna vlada v zgodovini slovenije, razen za tiste, ki jim bo uredila službo na stroške davkoplačevalcev

 • VERZIFIKATOR

  Marjanca Š. Tajnikar

  OKREPITVE V KONJSKEM HLEVU

  Zima je, premalo konjske paše,
  šarec naš, edini konj paradni,
  sanjal bi o travici pomladni,
  pa deležen je samo ovsene kaše.

  Tista bojda silno ga napenja,
  šarec konj pomoč da potrebuje,
  s pomočniki zdaj načrte snuje,
  se na zadnje noge šarec vzpenja.

  Ko potem potrebo le opravi,
  ni ga, ki bi konjski hlev mu skidal,
  a premnog nered mu bo zavidal,
  šarec nov načrt si zdaj pripravi.

  Ni mu škoda čisto nič denarjev,
  kidanje domače pridelave,
  bo zastonjsko delo, iz zabave,
  pet dobi ga novih sekretarjev.

  Ni »top secret«, skratka nič ni tajno,
  da sekret, pardon, da to stranišče
  novih konjskih sil je prizorišče,
  v hlevu ki zasidrajo se trajno.

  Pri Avgíju reče se pri hiši,
  kjer so šarca konja posvojili,
  v hlevu ga Avgíjevem zredili,
  polnem vseh navlak, posebno miši.

  Prekipeva v hlevu do obisti,
  šarec več ne zmore s sekretarji,
  mečejo v kloako se denarji,
  čas je, da Avgíja hlev počisti.

 • totex39

  Ne, da ne zmorejo vsi sedanji državni sekretarji so popolnoma nesposobni.

 • Van Der Waals

  ŠE MALO ZADOLŽIT DRŽAVO!! DOBR MU GRE!

 • Anton

  nobenega presenečenja v pozitivnem smislu od te vlade eno besedo GNOJNICA

  sarkazem press

 • to_mi_delaj

  a kdo ve kje je še kaj granitnih kock, bi bilo dobro kako zalogo narediti.

  • BlackOpsSystem

   pobrat po stari ljubljani…..da bo zohan potem spet lahko korupcijo se igral z obnovitvenimi deli!!! Gamad vse v rove zabetonirat!!!

 • bubamara

  Lenoba se je razpasla med Slovenci. Evolucija Slovenca je socijalizem zapisala v njegov genom. Poleg intelektualne zaostalosti bo Slovenc po svetu znan tudi po lenobi. Bravo.

 • xtc

  To kar gledate danes je identično SFRJ,širi se birokracija ,ne samo sekretarji ampak širili bodo drugo birokracijo,saj tako rešujejo brezposelnost svojih privržencev in delajo volilce in vse to za ceno dviga davkov,prispevkov,trošarin itd na plečih podjetnikov in firm,ki bodo crknile.Skratka postajamo vse bolj mini SFRJ.

 • montyamp

  Če bi Švicarji imeli tako bando na oblasti , bi se z vlakom vozili v Bosno solato in papriko sadit , kot Romuni v Italijo .

 • Gr Enze

  TILE TEPČKI NISO SPOSOBNI NIČ NAJ SE POBEREJO IN NAJ GREDO OD KODER SO PRIŠLI TO SO KOMUNISTIČNI PLANSKI PROIZVODI , KI SO BOLJ NEUMNI KOT IDIOTI !

  • WISKY 1000

   pogrešam vardo

 • tomnidari

  Naš pokojninski sistem ni nevzdržen zato, ker premalo zaposlenih dela za pokojnino upokojencev, temveč zato, ker od vseh zaposlenih jih samo tretjina polne pokojninske blagajne.

 • O’Brien

  Martina Vuk + drrrrrrr. Jernej Štromajer sta najboljši par.

 • Andrej

  Vse to je pričakovano in logično.
  Sposoben lahko dela sam, z majhno ekipo, okoli sebe zbira sposobne Teh je običajno bolj malo.
  Nesposoben potrebuje veliko ekipo, ker okoli sebe zbira nesposobne. Teh je običajno veliko.
  Pokazatelj uspešnosti vlade je velikost javnega sektorja.

 • Maršal TITO- SFRJ

  Dol s ta belimi!

 • Vera

  Za poslance niso bili izbrani, zato bodo pa sekretarji po vseh ministrstvih . Lepa službica , ni kaj toda nezaslužena !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!