Premier Šarec, kdaj boste pojasnili, kje je 1,1 milijona evrov za šolo v Kamniku, ki ni bila nikoli zgrajena?!

Marjan Šarec (Foto: STA)

Premier Šarec je v soboto na Facebooku opravičeval dejanja članov svoje vladne ekipe, ki so odstopili, in skušal zrelativizirati njihove prestopke, a najbolj v oči zbode odstavek, s katerim se je skušal otresti podobe moralista. Tam je med drugim izpostavil, da je vozil z odpetim varnostnim pasom in da so mu bile najdene smeti v gozdu, s čimer pa je po vsej verjetnosti skušal odvrniti pozornost od okostnjakov, ki padajo iz občinskih omar!

Veliko zgražanja je bilo deležno sporočilo, ki ga je v soboto zjutraj predsednik vlade Marjan Šarec namenil svojim oboževalcem in sledilcem na družbenem omrežju Facebook. V njem je na dolgo in široko dolgovezil o svojih odstopljenih ministrih, Marku Bandelliju, Dejanu Prešičku in Juretu Lebnu, ter nesojenem sekretarju Petru Vilfanu. Kakor smo lahko razumeli, je skušal opravičevati njihova dejanja, češ da samo zato niso slabi ljudje.

Eden je že v preteklosti grozil in je nadaljeval z neprimernim izražanjem tudi po prevzemu ministrske funkcije, drugi se je spopadal z obtožbami o mobingu, tretji je ujet v val korupcijske afere, ki se je začela že pred skoraj letom dni, četrti pa je že pred leti pijan zbil pešca, kot je poročal Škandal24, izkazalo pa se je tudi, da je obremenjen s kar 30 tisoč evri dolga finančni upravi. A kot smo na Nova24TV že izpostavili, je bilo že na podlagi navedenega preteklega dela omenjenih kadrov jasno, da bodo imeli kratek rok trajanja, prav tako pa je do odstopov prišlo šele na točki, ko niti teoretično niso več mogli izvajati nalog, ki jim jih je Šarec podelil skladno z njihovimi funkcijami.

Iz občinske blagajne pod Šarcem izpuhtelo že 1,1 milijona evrov za šolo, ki se še ni pričela graditi
Veliko pozornosti pa vzbudi odstavek, v katerem se skuša otresti moralistične podobe, s čimer je po vsej verjetnosti skušal odvrniti pozornost od okostnjakov, ki padajo iz občinskih omar v Kamniku in ga očitno vse bolj bremenijo, z zapisi o odlaganju smeti v gozdu in prehitri vožnji. Pri tem zapiše: “Da ne bom izpadel moralist, kar nisem in nikoli ne bom, moram povedati, da sem tudi sam v času politične kariere kdaj napačno parkiral, kdaj za malenkost prekoračil dovoljeno hitrost, bil ustavljen zaradi neuporabe varnostnega pasu. To se ni zgodilo velikokrat, se pa je. Vendar sem ob prejeti globi takoj fizično odšel na pošto in poravnal svojo globo.”

Fotografija je simbolična. (Foto: M. G.)

Kako strah je Šarca razkritij, priča dejstvo, da je Občina Kamnik pred lokalnimi volitvami vestno skrbela za to, da so načrti in projekti OŠ Frana Albrehta ostali strogo varovana občinska skrivnost, saj je po dolgotrajnem zavlačevanju sprejela sklep, s katerim je zavrnila zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja, ki se nanašajo na grafične priloge projektov, in zahtevo, s katero bi bile posredovane informacije o okvirni predvideni oceni vrednosti investicije, ki zaradi svoje razsežnosti buri duhove. Kljub temu, da se gradnja še sploh pričela ni, je izpuhtelo že več kot 1.100.000 evrov občinskega denarja, občinski viri pa so ob tem navajali, da gre za zgodbo Šarca.

Lokalni portal Kamnik.info se je sicer poskušal dokopati do podatkov glede enega izmed najdražjih in največjih projektov v prihodnosti občine, zato je občino Kamnik zaprosil za podatke v povezavi z izgradnjo nove OŠ Frana Albrehta. Tematika je razumljivo predstavljala eno izmed glavnih predvolilnih tem, medtem pa je bilo rečeno, da naj bi bila v teku faza pridobivanja gradbenega dovoljenja za novo šolo. Pri pridobivanju informacij pa ni neuspešen samo Kamnik.info, ampak tudi širša javnost, med katerimi so v glavnem starši otrok, ki obiskujejo OŠ Frana Albrehta. Občina Kamnik je v zadnjem odgovoru za Kamnik.info 11. decembra lani zapisala le: “Kar se tiče vprašanja izgradnje OŠ F. Albrehta in s to investicijo povezane projektne dokumentacije, vam slednje ne moremo posredovati.”

Foto: STA

Kot je januarja nadalje navajal portal Kamnik.info, je bilo od leta 2009 porabljenih za 1.102.612,77 evra finančnih sredstev. Leta 2009 je 108.212,88 evra prejelo podjetje Atelje Hočevar d.o.o. in 19.427,99 evra podjetje LG inženiring d.d. Od takrat naprej pa je bilo iz tega naslova porabnik proračunskih sredstev le še prvo podjetje. Atelje Hočevar d.o.o. je tako v letu 2010 prejel 336.000 evrov, leta 2011 22.500 evrov, leta 2012 je podjetje prejelo tri nakazila, in sicer v vrednostih 70.016,78, 160.809,37 in 97.039,50 evra. Sledili sta še nakazili v letih 2017 in 2018, in sicer v višini 52.473,73 evra in 236.131,02 evra. Januarja je omenjeni portal še poročal, da “slepomišne kamniške birokratske megle novemu županu Mateju Slaparju, vsaj zaenkrat, očitno še ni uspelo pregnati iz kamniške občinske stavbe.”

LMŠ na lokalnih volitvah v Kamniku popolnoma pogorela, bo zdaj konec cenzure in bo iz omar popadalo še več okostnjakov?
Ni skrivnost, da je LMŠ na lokalnih volitvah v domači občini, Kamniku, popolnoma pogorela. Nekdanji podžupan Kamnika Igor Žavbi, ki je tudi bratranec obsojenega džihadista Roka Žavbija, je bil poražen v drugem krogu, v katerem je zmagal Slapar. Ima sicer samo srednjo gostinsko šolo, a to očitno ni bila ovira, da bi dobil zaposlitev v kabinetu ministra za javno upravo Rudija Medveda. Žavbi je po izobrazbi gostinski tehnik.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec in podpredsednik stranke Igor Žavbi, ki je bratranec slovenskega džihadista Roka Žavbija. (Vir: Twitter)

Prav Žavbi je tako iz kamniške občine Šarcu pomagal ohranjati čisto podobo, v njunem času pa je v kamniških medijih veljalo strogo omejevanje svobode izražanja, kakršnemu smo bili priča v totalitarnih časih. Šarec si je namreč popolnoma podredil lokalne medije; kot je nedavno za našo televizijo povedal Aleš Hojs, je ukinil možnost brezplačnega objavljanja vsebine občanom in lokalnim politikom v lokalnem občinskem glasilu, to je bilo po Šarčevem nastopu mandata namenjeno izključno njegovi propagandi. Kot zanimivost je Hojs še izpostavil, da tako hudo ni bilo niti v času Šarčevega predhodnika Toneta Smolnikarja, pa čeprav ta pripada trdi oziroma stari liniji Socialnih demokratov in velja za prekaljenega komunista!

J. Ž.