fbpx

Šarčevo dolgovezenje in praznina v Odmevih razburjata javnost – Bojan Požar: “Premier je bil tako slab, da bi si trezna Tanja Gobec želela, da bi prej spila kakšen viski!”

Tanja Gobec je pripravila pogovor z Marjanom Šarcom, ki so ga nato predvajali v večerni informativni oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija. Foto: YouTube.

Kamniški župan Marjan Šarec, nekdanji komik, ki je vrsto let pogodbeno delal tudi za Televizijo Slovenija, je v petkovi večerni oddaji Odmevi kot novoizvoljeni predsednik slovenske vlade odgovarjal na vprašanja novinarke in voditeljice Tanje Gobec. Šarec in Gobčeva sta se dotaknila več tem, med drugim tudi ozadja propadlih koalicijskih pogajanj z Novo Slovenijo pa bodočega sodelovanja z največjo opozicijsko stranko SDS, Šarec je moral tudi pojasnjevati odnose med strankami znotraj nove koalicije, vrelo naj bi namreč predvsem na relaciji SD–SMC. Čeprav se je novinarka trudila izvedeti kaj več, pa je bil intervju z novim premierjem vsebinsko precej prazen, kar ni ušlo številnim političnim analitikom pa tudi raziskovalnim novinarjem. Bojan Požar je na svojem blogu o političnem zakulisju v Sloveniji celo zapisal, da je bil Šarec kot sogovornik tako slab, da si je Gobčeva bržkone želela, da bi pred intervjujem, kar se je v preteklosti že zgodilo, spila kakšen kozarček rujnega.

“Sinočnji Odmevi na TV Slovenija so bili za zgodovino, celo za antologijo. Avtor teh vrstic si jih sicer ni pogledal v živo, ampak, kot običajno, šele na spletu, po delih in po nekaterih odmevih na Odmeve na twitterju. Hja, in tokrat je kaj videti! Trezna Tanja Gobec resno intervjuja novega predsednika vlade Marjana Šarca, pa si verjetno želi, da bi kaj spila. Kaj močnega, dvojni viski, po možnosti. O moj bog, kakšno neverjetno dolgovezenje,” se danes na Požareportu zgraža raziskovalni novinar Bojan Požar in dodaja, da Marjan Šarec bodisi nič ne pove bodisi ničesar ne ve.

Šarec v intervjuju za Odmeve Gobčevi razlaga, da še vedno ne ve, kdo je 55. nenapovedani glas, ki ga je dobil ob izvolitvi, se pa mu “izjemno zahvaljuje”. Ob tem se sprašujemo, ali se novi premier nemara spreneveda, saj je bila Ljudmila Novak iz Nove Slovenije, ki je pred časom napovedala, da svojega glasu morebitnemu predsedniku vlade Janezu Janši ne bi dala, v petek ena prvih, ki je čestitala mandatarju. Šarec je sicer potožil, da so bili pogledi na to, kako se lotiti reševati Slovenije, izjemno težki in raznoliki, sam sebe pa je med intervjujem večkrat označil za pragmatičnega in praktičnega človeka, ki pa da sam ničesar ne more narediti, če nima prave pomoči partnerjev.

Marjan Šarec pravi, da so v koalicijskih pogovorih z Novo Slovenijo prišli daleč, a da so Tonin & Co. poskušali izvleči tretji krog, to pa je bilo po njegovem nedopustno. (Foto: YouTube)

Sprenevadanje, da nikoli ne slavi predčasno
Na vprašanje Tanje Gobec, ali se je glasovanja za mandatarja bal, saj je zadostna podpora zaradi tajnosti do zadnjega visela v zraku, je Šarec priznal, da je bil precej negotov. “Izid glasovanja je venomer … dokler ga nimaš na mizi, te skrbi. Sem tak človek, ki nikoli ne slavi predčasno. Sem se spraševal, kaj pa, če ne bo šlo. Sem pa rezultata vesel in to je prvi korak k nadaljnjemu oblikovanju vlade,” je povedal Kamničan, ki pa je v resnici že na dan predčasnih volitev s kančkom ironije pospremil zmago Slovenske demokratske stranke in s skrivnostnim nasmeškom na obrazu Janezu Janši zaželel “veliko sreče pri oblikovanju koalicije”.

Naši viri pravijo, da je bilo Šarcu že pred volitvami, če doseže drugi rezultat, obljubljeno mesto mandatarja, zato je kamniški župan dobro vedel, da bodo preostale stranke zmagovalko volitev izključile in da je on najverjetnejši predsednik vlade. V primeru, da bi se Nova Slovenija sodelovanju odpovedala, je bil ves čas pripravljen rezervni scenarij s skrajno Levico.

Šarec priznal tudi, da je raje vzel Levico, kot da se uresniči tretji krog in desnosredinska vlada
Gobčeva je Šarca sicer pobarala, kje tiči razlog, da so uspela pogajanja z Lukom Mescem & Co. in mu v usta položila etiketo pragmatičnega pogajalca, pa se je novi predsednik vlade spet hvalil, da je praktičen in potrdil, da je šel v pogajanja zaradi želje drugih levih strank (in sil v ozadju), da v tretjem krogu ne bi prišlo do desnosredinske vlade. “V pogajanjih z Novo Slovenijo smo prišli daleč, a je potem to, očitno zaradi želje po tretjem krogu, padlo v vodo. Sami si kot pragmatičen ali pa praktičen človek, kot že želite, tega nisem želel privoščiti!”

Ker so iz strahu, da Dejan Židan ne bi bil izvoljen za predsednika državnega zbora, želeli mimo dogovora predčasno odstaviti Mateja Tonina, se je Šarec izgovarjal, da je bil predsednik Nove Slovenije tako ali tako izvoljen začasno, “in da ni tako pomembno, ali je predsednik DZ-ja kakšen teden manj ali več”. Takšno nespoštovanje dogovorov in kavarniško filozofiranje kaže na to, kako bo kot predsednik vlade deloval Marjan Šarec: “Če se bo držal dogovorov, prav, če pa ne, pa nič hudega, bomo pa naredili malo drugače, tudi prav.” In o sodelovanju s stranko SDS, stranko, ki jo je Šarec kot edino izključil iz koalicijskih pogajanj že vnaprej, pravi, da bo z njo poskušal sodelovati, saj da v parlamentu ni sovražnikov.

 Z drugimi besedami, zdaj, ko se je povzpel na stolček, Janša ni več sovražnik. Do naslednjih volitev …

T. F.