Šarcu in ekipi državni svet prisolil zaušnico: Izglasoval je odložilni veto na novelo zakona o financiranju izobraževanja!

Premier Marjan Šarec (Foto: Nova24TV)

Državni svetniki so s 17 glasovi za in 13 proti izglasovali odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol.

Poslanci bodo o noveli ponovno odločali predvidoma v četrtek, za njeno potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov. Predlog odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Predlagatelji so ocenili, da je zakon, ki ga je DZ sprejel v sredo, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost.

Uvedba razlikovanja po navedbah predlagatelja odložilnega veta v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca

Po predlogu ministrstva za izobraževanje bi država po novem namreč obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala. Pristojna komisija državnega sveta, ki se je sestala pred izredno sejo, predloga, naj svetniki izglasujejo odložilni veto, sicer ni podprla. Vetu je bil naklonjen le en član komisije DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport, medtem ko jih je bilo šest proti.

Novelo zakona, ki naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, je DZ na seji minuli teden sprejel z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, SMC je bila vzdržana. V SDS, NSi in SNS so bili proti.

Glede na to, da stranke napovedujejo vztrajanje pri svojih stališčih, pa je ponovno glasovanje za novelo lahko usodno, saj je za njen uspeh to pot potrebnih najmanj 46 glasov. Če pa bo zakon znova potrjen, se mu obeta nova bitka na ustavnem sodišču.

Demokracija.si

 • althar

  Takoj ko udbomafija kakih volitev s svojimi vučkoti ne nadzira v popolnosti, kot na primer pri volitvah v DS, se ji zgodi upor. Očitno Slovenci vendarle ne maramo tako zelo komunističnega parazita na svojem narodnem telesu…

  • Janez Korenjak

   …ja, samo žal je Slovencev vedno manj. Izdajalci naroda, paraziti v javnem sektorju in priseljenci predstavljajo že tako veliko maso, da zlahka dobijo volitve.

 • GverilaStyle

  Ja naj se pajac marijonetni pripravi….ostala mu bo samo ograja!!!

  • to_mi_delaj

   mislim da bo tudi ta padla

 • VERZIFIKATOR

  Marjan Tišler

  ODLOŽITEV POPRAVCA

  Kaj bi rad, pred vrati ki postavaš,
  zbornica je šolska že zaprta,
  saj imel si vrata prej odprta,
  kaj zdaj po hodnikih letaš, tavaš?

  Na popravca da si se prijavil,
  praviš zdaj, ko zdavnaj je prepozno,
  in kako je v javni šoli grozno,
  zlepa ker ocen ne boš popravil.

  Dal profesorski ti zbor je veto,
  na zasebno šolo se ne vpišeš,
  dokler tukaj cvekov vseh ne zbrišeš,
  šest popravcev, je na znanje vzeto.

  Na zasebni da bi shajal bolje,
  zdaj naenkrat si se spomnil tega,
  je prepozno, silna res zadrega,
  nočejo te vzeti, ker ni volje.

  Ta program je zate, fant, obvezen,
  če učit si šel se za mizarja,
  če vložen je vate kup denarja,
  bodi pameten dovolj in trezen.

  Tega, praviš, da ti primanjkuje,
  ja, potem ne javno ne zasebno
  zate ni, šel v šolo boš posebno,
  tam se takšne lumne podučuje.

 • xtc

  Xarxchiju se čas vladanja izteka baje mu bo US sesulo proračun,kot mu ga je EK obetajo pa se mu tudi porazi proti Hrčkom,KOT TUDI PRIJAVA NA esčp IN ek ZARADI NEFINANCIRANJA ŠOLSTVA KOT TUDI PRIJAVA NA ek ZARADI NEUSTAVNIH POSEGOV NA NEPRIMIČNINSKItrg.

 • Andrej

  In kdaj bodo tisti poslanci, ki so roke dvignili za nekaj protiustavnega – KAZNOVANI?

  • Janez Korenjak

   Na naslednjih volitvah (ki bodo – upam da – čimprej)

   • Andrej

    Nič ne bo. V SLO je preveč tujcev in javne uprave, ki nikoli ne bodo glasovali za spremembe. Staroselci pa ne gredo volit. ŽAL.

  • Igor Pavlič

   Ustavno sodišče bi s emoralo preimenovati v Cerkvenega.Me zanima, kao bi razsodili, če bi imeli kakšnih 10 ali 20 muslimanskih zasebnih šol, ki bi jim davkoplačevalci financirali dodatne vsebine! Ampak tudi ti časi prihajajo!

   • Andrej

    Cerkvi lahko, upravičeno, očitaš pedofilijo. Ne moreš ji pa očitati domoljubja, ker ga ima več kot posvetna oblast. Tudi zato ji je trn v peti. Pa, Cerkev ni Islam. Dodatnih vsebin v ljubljanski đamiji verjetno ne bo financirala država, vsaj na začetku ne. To plača Saudova Arabija. Investicija v osvajalni pohod. Ko jih bo dovolj tukaj bo pa tako ali tako vse njihovo.

 • Aton

  Po glasovanju ponovno – ustavno sodišče. Tako se dela permanentna revolucija.

 • Igor Pavlič

  Ta državni svet je itak popolnoam brez zveze. Njegova “moč” je le v tem, d amora zbor glasovati še enkrat, kar pomeni spet 150 napol zastonj kosil, kav, en kup novinarjev, dbnevnice itd., skratka metanje denarja skozi okno, slovenski otroci pa ne morejjo več na morje, kot so nekoč v komunizmu hodili njihovi starši. A to sta napredek in demokracija?

 • Olga101

  Zdaj so pa tovarisi odločili, da bodo s pomočjo skorumpirane KPK udarili po državnih svetnikih! Tako delujejo “neodvisni” (beri murglski) organi!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!