fbpx

Šarec bo še naprej talec nadkoalicijske Levice, njihove apetite boste državljani drago plačevali

Foto: STA

Koalicijske stranke in Levica so danes med prekinitvijo seje DZ pred glasovanjem o rebalansu proračuna parafirale sporazum o sodelovanju, so potrdili v LMŠ. DZ je nato sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se odhodki prvič zvišujejo prek deset milijard evrov, še nekaj višji pa bodo prihodki. Premierju Marjanu Šarcu je tako povsem izpod kontrole ušel proračun, ki kljub ugodnim razmeram povečuje državno porabo, saj bo ta zasledoval nenasitne apetite Levice.

Koordinator Levice in tudi vlade Luka Mesec je v soboto napovedal, da bodo v stranki podprli predlog rebalansa proračuna v DZ ter še pred tem s koalicijo podpisali sporazum o sodelovanju za letos. Ta vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa nekatere vsebinske dogovore. Po novem so prihodki načrtovani v višini 10,35 milijarde evrov, kar je 6,2 odstotka več kot doslej, odhodki pa se bodo povečali za 4,8 odstotka na 10,16 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 193,6 milijona evrov.

Med drugim bo Levica prevzela pobudo pri politikah, ki zadevajo odpravljanje prekarnega dela, ter stanovanjske politike. Predvidena je tudi ustanovitev delovnih skupin, v katerih bo Levica z vlado usklajevala ključne ukrepe na področju plač, davkov, pokojnin, upravljanja državnega premoženja, zdravstva in dogovora o proračunih za leti 2020 in 2021. Čeprav je Mesec dejal, da ima zagotovila, da bodo sporazum podpisali pred današnjim glasovanjem o rebalansu v DZ, so v minulih dneh v nekaterih koalicijskih partnericah izrazili nekatere pomisleke. Med drugim so kritični do pomanjkanja informacij o finančnih učinkih dokumenta in premajhni vključenosti pri njegovi pripravi. Predvsem v SD pa opozarjajo, da je treba prevzeti odgovornost in ne samo zaslug za uspešne projekte.

Tako so o rebalansu glasovali poslanci.

Prav tako so nekatere stranke opozarjale, da morajo o dokumentu, preden ga lahko podpišejo, odločati organi strank, zato da podpis do danes ne bo možen. Posledično je bilo slišati, da bi Levica lahko svojo podporo rebalansu umaknila. Danes so se pred glasovanjem sestali vodje koalicijskih poslanskih skupin. Sejo so pred glasovanjem tudi prekinili in prekinitev vmes tudi podaljšali, ta čas pa so, kot kaže, uspeli uskladiti nekatere podrobnosti do te mere, da so sporazum parafirali, poroča STA.

C. Š.