Šarec bolj radikalen kot Cerar, a brez uspeha! Vladi že drugič zgrmela dodatna diskriminacija otrok v OŠ Alojzija Šuštarja

Foto: STA

V SMC si niso premislili. Po vetu državnega sveta vladnim strankam v DZ zato ni uspelo potrditi zakona, s katerim bi zmanjšali financiranje OŠ Alojzija Šuštarja in še nekaterim podobnim šolam. Za odpravo veta je glasovalo 43 poslancev LMŠ, SD, Levice, DeSUS, SAB in oba predstavnika manjšin. Veto bi preglasovali le, če bi bilo za 46 poslancev.

Glasov je bilo premalo, ker izigravanja sodbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo več denarja za izobraževanje otrok, niso podprli v SDS, SMC, NSi in SNS. Grafično je bil rezultat glasovanja takšen:

Vir: spletnicasopis.eu

Šarec bolj radikalen kot Cerar
Že pred glasovanjem je bilo jasno, da imajo zagovorniki kršenja ustave največ 44 glasov. Eden manj je bil, ker ni glasovala Andreja Zabret iz LMŠ.

Skoraj enak predlog, kako bi izigrali sodbo ustavnega sodišča, je propadel že v času prejšnje vlade Mira Cerarja (SMC), ki je bila bolj velikodušna, ko je najprej predlagala, da financiranje jutranjega in popoldanskega varstva in dodatnih vsebin ne bi spreminjali. Ostale bi torej 85-odstotno financirane. Stoodstotno pa bi, ker to zahteva ustavno sodišče, financirali obvezne vsebine. A v DZ so koalicijski poslanci velikodušnost na predlog DeSUS že takrat odpravili in izglasovali dopolnilo, da država varstva in dodatnih vsebin v OŠ Alojzija Šuštarja in podobnih šolah sploh ne bi več financirali. A tak zakon je na koncu propadel še pred vetom državnega zbora.

V drugem poskusu je bolj radikalno rešitev DeSUS iz prejšnjega mandata predlagala kar vlada Marjana Šarca, v državnem zboru jo je izglasovalo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB, DeSUS in oba manjšinca. A je odločitev z vetom ustavilo 17 državnih svetnikov, proti vetu jih je bilo 13. S tem so ustavili znižanje, ki so ga vladajoči predlagali, da bi obšli sodbo ustavnega sodišča, na katerem so starši pred petimi leti dobili spor, da je neustavno, ker morajo doplačevati za obvezno in po ustavi brezplačno osnovno izobraževanje.

Financiranje bi politiki morali izenačiti pred tremi leti in pol. Doslej so le petkrat zavrnili predloge SDS, da bi to storili, in dvakrat svoje lastne predloge, kako bi še bolj kršili ustavo.

Ustavno sodišče je to, da vlada in parlament ne spoštujeta sodbe, ocenilo tako: “Gre za hudo kršitev načel pravne države in delitve oblasti, če se pristojni normodajalec v roku ne odzove na odločbo ustavnega sodišča.”

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • zokispoki

  V resnici vlece poteze nas krt, Damir !

 • Andrej

  In kdaj bodo kaznovani tisti poslanci, ki zavestno in načrtno kršijo ustavo?

 • Franc Šink

  Nikoli. To so vsi Homo Komunistusi.

 • Basileus

  Carar je edini, ki spoštuje Ustavno inštanco.

  • Igy

   Ni ja, ustavna odločba je stara nekaj let. In kaj je naredil? Vedno sem ga imel za mevžo. Da bo pa izpadel tako nesposoben, si vseeno nisem predstavljal. Po moje se mu kolca, da ni šel v koalicijo z SDS. Sedaj ne bi bil na 1% volivcev.

   • Basileus

    Cerar je strpen in naiven. Ni karakter za polticne umazane igrice.
    Propad SMC bi bil tudi s koalicijo SDS.

   • Basileus

    Ustavna odločba je bila pred leti z drugačna. Ravno nasprotoval so ustavni sodniki financiranje dodatkov.No takrat so nekateri lajal, da je bavconovo komunistično sodišče odločalo.

 • RATATA

  Izgovor ideologov takšnega glasovanja je preprečevanje drugi ideologiji spremeniti značaj slovenskega naroda nazaj v stanje pred 27.aprilom 1941.

 • karpelec

  Takšne poslance, ki zavestno kršijo ustavo , bi morali kaznovati z izključitvijo iz parlamentarnega peskovnika.

 • Olga101

  Najslabša pa sta poslanca narodnih manjšin! Kakšne pravice lahko zahtevata zase in svoji manjšini, če zavestno kršita ustavne pravice otrok v zasebnih šolah??? Fuj!

 • Common Sense

  Ideologija je trdovratna zadeva.

 • Igy

  Sramota za predstavnika manjšine. Ostali so pač levaki. Ne bi si mislil, da bo priznani zdravnik Žiža (celo strokovni vodhja bolnice Izole je bil), kršil zakone.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!