fbpx

Šarec črtal Kodeljo kot ministrskega kandidata

Predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodelje pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Foto: sta

Po precej katastrofalno slabem nastopu kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodelje pred odborom za notranjo politiko je mandatar Marjan Šarec sporočil, da Kodelja ni več kandidat za ministra in “da bo za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata”. Šarec bo novega ministra, so sporočili iz LMŠ, predlagal jutri.

Kodelja je pred odborom nastopil tako slabo, da mu niti koalicijski poslanci niso mogli pomagati s prijaznimi vprašanji in podporo, in da so se zgražali celo novinarji medijev, ki so nastajajoči vladi povsem odkrito naklonjeni. Nastop je bil še slabši kot nekoč predstavitev Alenke Bratušek (SAB) v Evropskem parlamentu, pri kateri je bilo mogoče nekaj težav razumeti, ker ni nastopala v maternem jeziku, nekaj pa sta dodali trema in slaba pripravljenost.

Kodelja je nastopal v slovenskem parlamentu in očitno nima niti najmanjšega talenta za javno nastopanje, kar je za politike – to so ministri – nujno.

Po poslovniku parlamenta mora predsednik odbora za notranjo politiko Zvonko Černač (SDS) v 48 urah po predstavitvi kandidata predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu (SD) in predsedniku vlade Šarcu poslati mnenje o predstavitvi kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo. Predsednik vlade pa lahko po tem, a najkasneje v treh dneh po prejemu tega mnenja, umakne predlog kandidature za ministra. Šarec ga je umaknil ekspresno. Že dan po zaslišanju. Poslovnik še določa, da bo predstavitev novega kandidata “najkasneje v treh dneh po vložitvi novega predloga”.

Deset poslancev izglasovalo, da je bil ok
Državni zbor javno glasuje o celotni listi ministrskih kandidatov hkrati. Menjava enega od kandidatov lahko odločanje o ministrski ekipi nekoliko zavleče.

Je pa o Kodelji večina v odboru včeraj izglasovala, da se je primerno predstavil, ker so v koaliciji dogovorjeni, da podprejo, karkoli je predlagano. Da ne bo proti vladni ekipi, pa se je s posebnim sporazumom zavezala tudi Levica Luke Mesca, ki je poseben partner koalicije, ki ga pa razglašajo za opozicijskega.

Po končani predstavitvi kandidata je deset poslancev izglasovalo, da se je Tugomir Kodelja ustrezno predstavil, pet jih je bilo proti. A Šarca ta – dogovorjena – koalicijska podpora očitno ni prepričala.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu