fbpx

Šarec ima z nekdanjim predsednikom Türkom skupno točko: Generalnega sekretarja Tramteta, ki obema organizira pregrešno draga potovanja na vaše stroške!

Predsednik vlade Marjan Šarec in generalni sekretar vlade Stojan Tramte (Foto: STA)

Predsednik vlade Marjan Šarec je več kot očitno zapravljiv. To dokazujejo računi njegove januarske poti na Svetovni gospodarski forum v Švico, ki znašajo kar 13.212,02 evra. Spal pa je v apartmaju, za katerega s(m)o mu davkoplačevalci plačali 862,58 evra na noč. Očitno pa je, da Šarčeva delegacija ni želela, da visok znesek pride v javnost, saj so glede stroškov le odgovorili, da je polet v obe smeri opravil vladni falcon 200EX. Za organizacijo potovanja stoji generalni sekretar vlade Stojan Tramte, ki se je z zapravljivostjo izkazal že pri nekdanjem predsedniku države Danilu Türku, ko so morali davkoplačevalci za najem letala v okviru dvodnevnega obiska predsednika v BiH odšteti vrtoglavih 89.100 evrov! Toda odgovornost je na obeh – tako Šarcu kot Türku -, ki bi morala z davkoplačevalskim denarjem ravnati nadvse odgovorno.

Na poizvedovanje o znesku stroškov udeležbe Šarca na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu od 23. januarja do 25. januarja in stroških poti celotne delegacije je iz Kabineta predsednika vlade RS prišel odgovor: “Člani delegacije so za prevoz v obe smeri uporabili vladno letalo falcon 2000 EX.” Ob tem niso pripisali konkretnih številk, kot da bi bila uporaba vladnega letala zastonj. So pa ob tem konkretno pripisali ceno Šarčeve nočitve, ki je stala več kot minimalna plača. Spal je namreč v apartmaju, za katerega je bilo potrebno odšteti 862,58 evra na noč.

Konkretne podatke razkril Mors
Škandal24 je vnovič poskušal pridobiti informacije glede stroškov poti v Švico, zato je ponovno povprašal: “Ker vemo, da polet s falconom 2000 EX ni zastonj, čeprav se imenuje vladno letalo, ampak so stroški leta znani vnaprej, pa tako prosimo za podatke, koliko je stal let, kdaj je letalo poletelo, ali je na delegacijo čakalo v Švici (ali je poletelo nazaj v Slovenijo), na katerem  letališču je pristalo, kakšni so bili stroški švicarskega letališča in kdaj je delegacija poletela nazaj.” Prispelo je pojasnilo z nekaj številkami, a spet ne v celoti: “Spoštovani, letalo je poletelo z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, dne 23. 1. 2019, ob 15.00 UTC. Letalo je pristalo istega dne na letališču St. Gallen-Altenrhein ob 16.05 UTC. Letalo se je vračalo z letališča St. Gallen-Altenrhein, dne 25. 1. 2019, ob 11.45 UTC, in pristalo v Sloveniji istega dne ob 12.45 UTC. Letalo je delegacijo čakalo v Švici.” Ob tem pa so predlagali, da o stroških poletov povprašajo pri Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije. Podatki, ki so jih posredovali z obrambnega ministrstva, več kot očitno dokazujejo, da pot z vladnim falconom le ni zastonj.

 

Redna linija bi bila petkrat cenejša
Zavedati se je potrebno, da zgornja tabela prikazuje le ceno za letalsko pot z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana do letališča St. Gallen-Altenrhein (100 kilometrov stran od Davosa), ne pa tudi za druge poti. Na portalu letalske.si je mogoče preveriti, koliko bi za sedem oseb (nazaj jih je letelo osem) stala povratna pot z letalom v Švico, če bi delegacija letela z redno linijo. Če bi upoštevali parametre, da je letela v sredo in se vračala v petek, bi lahko preverili, koliko bi stal direkten let za sedem oseb z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Redna linija za razliko od vladnega falcona leti do Züricha, cena za let z Adrio Airways pa je kar petkrat nižja od poleta z vladnim falconom. Čeprav je Šarec pristal bližje Davosu, kjer se je odvijal Svetovni gospodarski forum, pa je razlika v razdalji za tako visok znesek res majhna.

Nekdanjega predsednika Türka se je zaradi pregrešno dragega potovanja v Sarajevo prijel vzdevek “zapravljivi Turek”
Resnično presenetljivo je, da je Šarec za generalnega sekretarja vlade imenoval Stojana Tramteta, ki je bil v letih 2007-2011 generalni sekretar predsednika republike Danila Türka,  nato pa je ta Türku ponudil odstop zaradi očitkov o zapravljivosti, ki so pricurljali v javnosti. Za najem letala v okviru dvodnevnega obiska predsednika v BiH je namreč odštel vrtoglavih 89.100 evrov. Sicer Türk odstopa Tramteta ni sprejel, a ga je nato vseeno zamenjal. Računsko sodišče RS pa je ob pregledu poslovanja prišlo do ugotovitve, da je prišlo do nepravilnosti, zato mu je bil za poslovanje izrečen pridržek. “Priljubljenemu” predsedniku vlade za zapravljanje davkoplačevalskega denarja očitno ni mar, seveda pa je povsem drugačna zgodba, ko gre za zapravljanje lastnega denarja.

Pregrešno drago potovanje nekdanjega predsednika Danila Türka v Sarajevo je dvignilo veliko prahu. (Foto: STA)

H. M.