fbpx

Alenka Bratušek je vidno razočarana

Alenka Bratušek je končala politično kariero. (Foto: STA)

“Kar se tiče našega rezultata, bomo pa seveda počakali na uradne rezultate. Rezultati vzporednih volitev so po moji oceni deloma neverodostojni in bomo o naših rezultatih lahko govorili, ko bodo preštete glasovnice tudi s tistih najbolj oddaljenih volišč,” je rezultate vzporednih volitev komentiral podpredsednik SDS Aleš Hojs.

Gibanje Svoboda je po podatkih vzporednih volitev prejelo 35,8 odstotka glasov. Sledi SDS z 22,5 odstotka. V DZ bi se po rezultatih vzporednih volitev uvrstile še NSi (6,8 odstotka), SD (6,6 odstotka) in Levica (4,4 odstotka). Ker gre za vzporedne meritve Mediane, so rezultati še neuradni, toda verjetno je, da bo zmagovalec Gibanje Svoboda, sledi Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija je prehitela Socialne demokrate, za vstop v parlament se bori Levica. Zaradi visoke udeležbe v tradicionalno desnih okrajih je potrebno počakati na redne rezultate volitev. Prešteva se tudi 130 tisoč glasov na predčasnih volitvah. Poudarjamo, da takšnega rezultata ni napovedovala niti ena anketa, so pa ankete napovedovale visoko volilno udeležbo.

“Kar se tiče našega rezultata, bomo pa seveda počakali na uradne rezultate. Rezultati vzporednih volitev so po moji oceni deloma neverodostojni in bomo o naših rezultatih lahko govorili, ko bodo preštete glasovnice tudi s tistih najbolj oddaljenih volišč,” je povedal podpredsednik SDS Aleš Hojs. Po Hojsovih besedah je bila ta volilna tekma relativno težka. “Proti nam smo imeli vse glavne medije. Ne glede na to upamo, da smo tistim volivcem, ki so nam zaupali glas, oddelali to, kar so od nas pričakovali,” je dodal. Treba je pogledati rezultate koalicije in opozicije in samo ta dva lahko verodostojno pokažeta, kdo je dobil zaupnico in kdo nezaupnico, očitno pa so ljudje zopet stavili na nov obraz. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ni bil del politične opcije v preteklem štiriletnem mandatu.

Mesec: Rezultat je pod pričakovanji
Rezultat Levice na državnozborskih volitvah je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in je slab. Stranki rezultati vzporednih volitev kažejo 4,4 odstotka prejetih glasov, kar je približno polovico manj kot pred štirimi leti. Je pa Mesec v prvem odzivu pozdravil splošen rezultat volitev.

Fajonova kljub slabšemu rezultatu zadovoljna?
V štabu SD na sedežu stranke v Ljubljani je vzdušje sproščeno. Prve delne začasne rezultate tam pričakujejo tudi predsednica SD Tanja Fajon, podpredsednika stranke Matjaž Nemec in Dominika Švarc Pipan ter vodja poslanske skupine v iztekajočem se mandatu DZ Matjaž Han. Fajonova je z rezultatom, ki ga stranki kažejo vzporedne volitve, zadovoljna, čeprav vzporedne volitve kažejo na nižji rezultat od prejšnjih volitev, ko so prejeli 9,9 odstotka glasov. Najboljši rezultat so Socialni demokrati zabeležili pod vodstvom Boruta Pahorja na parlamentarnih volitvah leta 2008, ko je zanjo glasovalo 30,5 odstotkov volivcev.

Nova Slovenija upravičila zaupanje volivcev
Podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj se je v prvem komentarju rezultatov vzporednih volitev, ki stranki napoveduje osem poslanskih mandatov, zahvalil vsem, ki so oddali glas za NSi. “To je veliko zaupanje, ki ga bomo upravičili,” je napovedal. Pozdravil je tudi visoko volilno udeležbo, ki po njegovih besedah daje legitimnost njihovim mandatom. Cigler Kralj je v prvi izjavi za medije še izpostavil, da je NSi glede na rezultate vzporednih volitev edina uveljavljena politična stranka, ki je okrepila svojo politično moč v DZ. V aktualnem mandatu je NSi namreč imela sedem poslancev. “Po volitvah bo čas, da se vsi ohladimo in usedemo za isto mizo,” je še pozval. V dobro državljanov bodo stranke po njegovem mnenju namreč morali preseči delitve, ki so v zadnjem času eskalirale, ter najti rešitve za prihodnost in dobro države.

Alenka Bratušek vidno razočarana
Rezultati vzporednih volitev stranki SAB kažejo na 2,9 odstotka glasov, kar ne zadošča za vstop v DZ. “Dali smo vse od sebe,” je ob tej številki dejala vidno razočarana predsednica stranke Alenka Bratušek. A kot je dodala, je treba počakati na rezultate državne volilne komisije. Zahvalila se je vsem, ki so glasovali za SAB. Bratuškova je poudarila, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot – na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic. “In kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj to tudi uspelo, zato čestitke zmagovalcem,” je dejala ter čestitala Gibanju Svoboda in strankinemu vodji Robertu Golobu.

Gibanje Povežimo Slovenijo čaka na uradne rezultate
V gibanju Povežimo Slovenijo, ki mu po izidih vzporednih volitev ni uspel vstop v državni zbor, bodo na končno oceno volilnega dosežka počakali do kasnejše objave rezultatov. “Mi smo delali po vsej Sloveniji, verjamemo, da je treba počakati na končne rezultate,” je v prvem odzivu dejal predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo gibanje Povežimo Slovenijo ob naslednji objavi rezultatov “del parlamentarnega dela v naslednjem mandatu“. “Volivke in volivci se vedno odločijo prav. Izid bomo ocenili skupaj s kolegi iz strank, ki tvorimo Povežimo Slovenijo, po 21.30, ko bodo dejanski rezultati s terena, kjer verjamem, da smo bili močni,” je dejal Počivalšek.

Pri Golobu plešejo
Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan,” je v prvem komentarju izida vzporednih volitev dejal predsednik stranke Gibanje Slovenija Robert Golob in dodal: “Jutri bomo začeli trdo delati, da upravičimo to zaupanje, to je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli.” Golob, ki je prek videopovezave nagovoril volilni štab in slovensko javnost, je izrazil občudovanje vseh državljanov, ki so prišli na volitve. Ob številnih vzklikih navdušenja v polnem volilnem štabu v ljubljanski Cvetličarni pa je tudi opozoril, da iz izkazanega zaupanja izhajajo tudi pričakovanja in odgovornost. Visoka udeležba pove vse – da ljudje res hočejo spremembe in da zaupajo v nas, da edini lahko te spremembe prinesemo, je poudaril. “Danes je pravi praznik,” navdušenja nad izidi vzporednih volitev ni skrival Golob.

Več sledi …