fbpx

Šarec in Fajonova večkrat javno ogrožala ljudi okoli sebe!

Foto: Twitter

“Šolniki nosijo maske, otroci nosijo maske, tudi vsi drugi odgovorni državljanke in državljani. Ministrica pa mirno sedi na prireditvi, kjer nihče ne upošteva ukrepov, vključno z njo. Pa sedi na sejah vlade, ki je te ukrepe sprejela. Rekel bi, da me čudi, a me ne. Ta vlada pač,” je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec kritično zapisal v odzivu na posnetke, ki so bili posneti ob omizjih na dobrodelni prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije. Vse bi bilo prav, če bi se sam v praksi držal distance in nosil zaščitno masko. Enako velja za vodjo SD Tanjo Fajon, ki so jo fotografi večkrat ujeli med ogrožanjem javnega zdravja v času epidemije.

Fotografija, ki je ob dnevu državnosti nastala na antiproslavi, kjer smo bili priča razkazovanju spolnih organov, čaščenju totalitarnih simbolov in prepevanju pesmi v tujih jezikih, med drugim prikazuje Šarca v množici protestnikov. Niti sledu pa seveda ni o držanju distance in zaščitni maski, kar Šarec sedaj očita ministrici.

Fotografije so več kot zgovorne
Ko je bila fotografija posneta, sicer ni bil v veljavi trenuten vladni odlok, ki odreja, da je potrebno zaščitno masko nositi v zunanjih javnih prostorih, kjer je gneča, vendarle pa bi se nošenje zaščitne maske od predsednika največje opozicijske stranke pričakovalo, glede na to, da je šlo za množičen dogodek, kjer se ni spoštovalo niti priporočene 1,5 metra razdalje med obiskovalci. Konec koncev gre za nezakonito prireditev, kjer se protivladni protestniki zbirajo v skupinah, sicer pa so ti že večkrat dokazali, da se pri zbiranju nikakor ne držijo priporočil NIJZ, ki jih je ta izdal z namenom zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom. Le redki namreč nadenejo zaščitno masko.

Izgleda, da največji pogrom vnovič izvajajo tisti, ki se sami ravno tako ne držijo sprejetih vladnih odlokov, sprejetih na podlagi strokovnega mnenja. Vendarle je pri tem zanimivo, da je Šarec očitno selektiven, ko gre za kritiko nespoštovanja ukrepov, ki jih na podlagi odloka vlade potrebno upoštevati. Niti malo se namreč ni obregnil ob druge goste, ki na prireditvi ravno tako niso nosili zaščitne maske. Očitno ni težav če maske naprimer ne nosi predsednik UEFE Aleksander Čeferin ali pa Janez Škrabec, Iztok Čop … Podobno selektivna kot Šarec je tudi vodja Socialnih demokratov Tanja Fajon.

Fajonova je namreč izpostavila, da papir prenese vse. Očitno tudi besede ministrice za šolstvo in ostalih funkcionarjev, ki se ne držijo pravil, ki jih sami postavljajo. Potrebujemo jasna navodila in smiselne ukrepe, ki jim bomo lahko zaupali. Dvoličnost nima mesta v politiki,” je izpostavila. Glede na to, da evropska poslanka ministrici očita dvoličnost, sta nedvomno zanimivi fotografiji, ki sta nastali na pohodu Pot ob žici, 9. maja in na enem izmed nezakonitih protivladnih protestov. Sledu o primerni distanci seveda ni, ravno tako ne o zaščitni maski. 

Foto: Twitter

Kot je v odzivu na pogrom nad ministrico poudaril predsednik vlade Janez Janša je dejstvo, da je nošenje maske v zaprtih javnih prostorih obvezno. “Razumljivo je, da med večerjo ne moreš imeti nadete. A Vlada RS je je v sklepih dne 17.09.20 resno priporočila, naj se ob/po javnih dogodkih NE organizirajo zakuske. Za upoštevanje pravil so odgovorni organizatorji prireditev,” je izpostavil. Vendarle pa je pri tem zanimivo, da so se vsi kritiki vlade, vključno z mainstream mediji, osredotočili le na fotografijo ob mizi, ne pa tudi na spodnjo fotografijo, ki prikazuje ministrico na odru. Črno na belem je razvidno, da ministrica le nosi zaščitno masko. 

Nina Žoher