fbpx

Šarec in Nemec skupaj nad Mahniča, ker je opozoril, da sta LMŠ in SD še nedavno želeli več pooblastil za slovenskimi državljani za obveščevalne službe

Foto: STA

Na družabnem omrežju Twitter se je odvila prava “vojna za pozornost” potem, ko je državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič strankama LMŠ in SD nalil čistega vina, ker nasprotujeta začasnemu nadzoru lokacije mobitela s soglasjem uporabnika, ki bi sicer moral v karanteno stran od zavetja lastnega doma. Ko sta bili stranka LMŠ in stranka SD v vladi, sta želeli Sovi podeliti pooblastila vohunjenja proti slovenskim državljanom z namenom zaščite lastne vlade. Danes pa nasprotujeta začasnemu nadzoru lokacije mobitela s soglasjem uporabnika, ki bo sicer moral v karanteno stran od doma.” Oglasila sta se poslanec SD Matjaž Nemec in nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki sta s svojim komentiranjem dala jasno vedeti, da jima resnica niti približno ni po godu. Šarec pa je šel celo tako daleč, da je Mahniča označil za državnega sekretarja za nacionalno (ne)varnost v Kabinetu predsednika vlade. 

“Spoštovani Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno (ne)varnost v Kabinetu predsednika vlade RS, odzval se bom trikrat. Prvič, zadnjič in nikoli več. Samo da vam povem, da niste več v opoziciji, ko ste lahko govorili v tri dni in žalili vsevprek. Za konstruktivnost sta vedno dva. Ne kaže preveč dobro. Ni vse v moči,” je Mahniču dal vedeti bivši predsednik vlade Marjan Šarec

“Nekdo še vedno brezglavo tava in išče puško po koruzi,” je v odgovoru Šarcu zapisal Mahnič. Glede na to, da se je Šarec na podan odgovor zavil v molk, je mogoče sklepati, da mu je zmanjkalo protiargumentov. Najverjetneje je od Mahniča pričakoval bolj agresiven, njemu podoben odgovor za nadaljevanje debate, ki je Šarcu še posebej po godu.

Nemec Mahniča označil za lažnivca
Žan, to je laž. Zakaj to počneš?” je piskerček pristavil tudi poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec in Mahniča označil za lažnivca. Ta je Mahniča označil za lažnivca. “Ni laž! Ko smo na odboru za obrambo predlagali amandma, da se to briše iz resolucije, ste v SD glasovali proti. Vendar je kljub temu to šlo ven,” se je na to odzval Mahnič.

Nemec pa se še vedno ni dal odgnati in je pristavil še naslednji zapis: Žan, raje izkoristi čas za reševanje #COVIDー19 krize, kot pa za užaljeno manipulacijo s sklepom SDS, ki naj ne bi bil potrjen, kot praviš ti, in ga potem ni bilo v besedilu. (wtf?) Stranka SDS je zadnja stranka, ki bi kogarkoli učila demokracije. Pejt’ delat, ura bo kmalu 11.” Mahnič je celotno debato zaključil z naslednjim stavkom, ki govori sam zase: “Je rekel član pravne naslednice zločinske komunistične partije.” Nemec na to ni imel kaj odgovoriti. 

Z namenom zaščite lastne vlade sta se tako SD kot LMŠ zavzemali za dodatna pooblastila
Šarca in Nemca je zmotilo, da je državni sekretar za nacionalno varnost spomnil na dejstvo, kako sta stranki LMŠ in SD še nedolgo nazaj Sovi želeli podeliti pooblastila vohunjenja proti slovenskim državljanom z namenom “zaščite lastne vlade”. Rajko Kozmelj, trenutno direktor Sove v odhajanju, je še januarja 2019 zatrjeval, da je Slovenija edina država v Evropi, v kateri obveščevalci znotraj lastnega ozemlja ne smejo nadzorovati svojih državljanov, zahteve po večjih pooblastilih, ki bi jih dobila Sova, pa pojasnil: “To ni vohljanje za ljudmi, politično ali kakršno koli drugo.” Pri tem je poudarjal, da ima Sova danes pooblastila, da lahko deluje proti slovenskim državljanom, kadar za to obstajajo dovolj utemeljeni razlogi, torej “če delujejo s tujimi državljani oziroma obstaja neka povezava s tujino, ki je relevantna za kriminalno dejanje”.

Mahnič je tedaj v vlogi poslanca očitno nasprotoval poskusu strank LMŠ in SD in brez dlake na jeziku dal vedeti, kako je že sam nastop Šarčevega Kozmelja dal vedeti, da mu enostavno ne gre zaupati. “Poglejte v kakšnem stanju je slovensko sodstvo in če direktor govori, da naj bi predsednik Vrhovnega sodišča bil neka odločevalska funkcija glede samega nadzora, potem je v korist državljank in državljanov, da Sova ne dobi pooblastil, da bo lahko uporabljala prikrite preiskovalne ukrepe proti njim,” je pristavil in dodal, da ima Sova že sedaj vsa potrebna pooblastila, da nadzoruje oziroma uporablja prikrite preiskovalne ukrepe zoper nekoga, ki je na primer osumljen ravnanj po 108. členu kazenskega zakonika, to je ravnanj terorizma.

Žan Mahnič in Rajko Kozmelj (vir STA)

Žan Mahnič in Rajko Kozmelj (vir STA)

Odkar je prisegla tretja vlada Janeza Janše, je mogoče videti, da to nikakor ni po godu Šarcu, saj mu je godila pozornost, ki jo je užival v času, ko je zasedal mesto predsednika vlade. Šarčevi užaljeni izpadi in poskusi, da vse naokoli prepriča, kako naj bi bili vsi člani stranke SDS napadalni in nepripravljeni na sodelovanje, so postali naravnost patetični. Še posebej je bilo to opaziti v njegovem užaljenem odzivu v obliki daljšega pisma, kjer je ljudi poskušal prepričati, kako naj bi se mu godila krivica, češ da naj bi njegova vlada delala zelo dobro. Navkljub temu, da je Šarec za seboj pustil prazna skladišča, pa sam vztraja, kako naj bi druge države kasneje izvajale neke ukrepe, ki jih je njegova vlada že pred tem izvedla.

Žalostno je, da se v času, ko se celotna država, kot tudi preostali svet, bori za zajezitev epidemije koronavirusa, stranki LMŠ in SD obnašata tako nesodelovalno. Vsakomur, ki premore nekaj zdrave pameti, je jasno, da gre v tem konkretnem primeru le za začasen nadzor lokacije mobitela s soglasjem uporabnika, ki bi sicer moral v karanteno stran od zidov svojega doma in za popolnoma nič drugega. Očitno pa nekateri pred zdravje državljank in državljanov zopet postavljajo nabiranje poceni političnih točk. 

Hana Murn