fbpx

Šarec in njegov polom s kandidati za ministre: Rudi Medved dobil še manj glasov kot Tugomir Kodelja. Ga bo Šarec danes umaknil?

Predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodelje pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Foto: sta

Šarec je kandidaturo Medveda utemeljil z njegovimi strokovnimi referencami, dosedanjim delom in izkušnjami, a to je še pred dnevi trdil tudi za Kodeljo.

Po tragikomediji, ki smo jo pretekli teden lahko spremljali v zvezi s Tugomirjem Kodeljo, je predsednik vlade Marjan Šarec tokrat presenetil z novim “odličnim” kandidatom za ministra za javno upravo. To je poslanec Rudi Medved, ki je, kako ironično, na zaslišanju Kodelje sedel prav ob njem. Je že takrat vedel, da ga bo zamenjal?

Kodelja se je na zaslišanju, milo rečeno, izkazal zelo slabo, področje javne uprave mu je bilo, vsaj tako se je zdelo, povsem tuje. Pa vendar je dobil podporo koalicijskih poslank in poslancev, ki so člani odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo – podprlo ga je 10 članov in članic, proti jih je glasovalo 5. Ob tem naj dodamo, da je pisanje nekaterih medijev, češ da Kodelja preizkusa ni prestal, precej nenavadno, če pa je bil, kot že rečemo, potrjen z glasovi koalicijskih poslancev.

Dan po potrditvi pa so v LMŠ sporočili, da se je Šarec odločil za umik Kodelje. Vendar zakaj, če so ga njegovi poslanci in poslanci preostalih petih koalicijskih strank na odboru podprli? Kakorkoli že, v petek je Šarec v državni zbor vložil predlog kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda. Šarec je kandidaturo Medveda utemeljil z njegovimi strokovnimi referencami, dosedanjim delom in izkušnjami, a to je še pred dnevi trdil tudi za Kodeljo.

Rudi Medved (Foto: STA)

Medved je še prejšnji teden kot predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor vodil zaslišanji kandidatov za ministra za okolje in prostor ter infrastrukturo, včeraj pa je že predstavljal izzive in mnogo manj konkretne rešitve za področje plačnega sistema v javnem sektorju. Medved je sicer dolgoletni novinar in urednik na RTV Slovenija, nekaj let je bil tudi na POP TV, v prejšnjem sistemu je bil torej tako imenovani družbenopolitični delavec. Pred izvolitvijo za poslanca na listi LMŠ je vodil občinsko upravo v Zagorju ob Savi.

Uvodno predstavitev je Medved več ali manj prebral, mnogo je bilo tudi teorije o tem, kako javna uprava sploh deluje. Prepričan je, da so “domala povsod v javnem sektorju odlične ekipe”, da javni uslužbenci delajo dobro, in boli ga splošen vtis, češ da se javni sektor dojema kot parazit in breme družbe. Resnični krivec za nezadovoljstvo državljanov s storitvami javnega sektorja je tako po mnenju Medveda prenormirana država oziroma birokratizacija. “Ko se jezimo na ljudi v javni upravi, se ne zavedamo, da najpogosteje niso nič krivi, saj opravljajo delo po predpisih,” je dejal.

Kandidat za ministra za javno upravo je obljubil, da bo vlada Marjana Šarca sprejemala zgolj predpise, ki bodo zares nujni, število predpisov pa da bo prikazoval dnevni števec. O tem, ali bodo mnoge nesmiselne, že sprejete zakone in predpise ukinili, ni bilo govora. Enotnega plačnega sistema nova vlada po besedah Medveda nima namena spreminjati, čeprav ni najboljši. “Tudi če bo kdo izstopil iz enotnega plačnega sistema, ne bo čisto nič drugače,” je povedal.

Poslanec SDS mag. Branko Grims je v svoji razpravi opozoril na nujno potrebno novelo zakona o elektronskih komunikacijah. Nekatere določbe omenjenega zakona, ki opredeljujejo hranjenje podatkov o aktivnostih na internetu, pametnih telefonih …,  je ustavno sodišče razveljavilo že leta 2014, vendar vlada Mira Cerarja v vsem svojem mandatu ni pripravila potrebnih sprememb, zaradi česar se, je opozoril mag. Grims, danes dogaja, da nam “številne odmevne sodbe na sodiščih klavrno propadejo”.  Kandidat za ministra za javno upravo o omenjeni zadevi ni znal povedati ničesar, več kot očitno je tudi ne pozna. “O tem se bom podučil in vam odgovoril takoj, ko bo to mogoče,” smo slišali že znane besede.

tvit

Da področje informacijske tehnologije spada pod okolje ministrstva za javno upravo, ni vedela niti poslanka LMŠ in podpredsednica državnega zbora Tina Heferle. V proceduralnem vprašanju je namreč mag. Grimsu očitala: “Kaj pa ima z javno upravo Facebook?”

tvit

Poslanka SDS Eva Irgl je kandidata za ministra za javno upravo prosila za komentar glede odločitve predsednika vlade, da nekdanjega kandidata za ministra Tugomirja Kodeljo kljub zeleni luči na odboru pretekli teden umakne z liste ministrov nove vlade. Medved odločitve ni želel komentirati, niti ni želel karkoli povedati o nastopu Kodelje.

Poslanka Irglova je kandidata za ministra v nadaljevanju spraševala o časovnem okviru in načinu pogajanj s sindikati javnega sektorja pa tudi o tem, kako bodo najboljši javni uslužbenci pravično in bolje plačani, ter kako bo javna uprava postala resnični servis državljanov.

tvit

Poslanec SDS Žan Mahnič je od Medveda želel izvedeti 5 predpisov, ki najbolj omejujejo delovanje lokalne samouprave in ki jih bo prihodnja vlada spremenila ali ukinila. Odgovora pričakovano ni dobil, saj Medved ni želel govoriti o konkretnih zadevah. Kritiki poslanca Mahniča, da v večurnem zaslišanju kandidata za ministra za javno upravo nismo slišali nič konkretnega, se je pridružil tudi predsednik odbora in poslanec SDS Zvonko Černač. Slednji je sicer pri več vprašanjih, ki so jih postavili člani in članice odbora, Medveda pozval k bolj konkretnim odgovorom a jih slednji, pričakovano, ni podal.

V koalicijski pogodbi vladni šesterček obljublja tudi e-volitve, zato je poslanca Mahniča zanimalo, ali jih namerava nova vlada, glede na vse več kibernetskih napadov po Evropi, zaradi česar mnoge države že opuščajo to idejo, zares uvesti. Medved vprašanja očitno ni dobro razumel, saj je odgovoril le, da bi z e-volitvami zagotovo pritegnili več mladih. Kandidat za ministra za javno upravo prav tako ni znal povedati ničesar o Airbnb, saj da to področje premalo pozna, “da bi se lahko opredelil do njega”

Poslanec Mahnič je opozoril tudi na plačne anomalije v Slovenski vojski, pri čemer je predsednik vlade Šarec v predvolilnih soočenjih trdil, da je potrebno Slovensko vojsko izvzeti iz enotnega plačnega sistema. Nasprotno pa je Medved včeraj zatrjeval, da tega nova vlada ne bo storila.

Rudi Medved je na matičnem odboru včeraj dobil zeleno luč z 9 glasovi za in 4 proti. Mimogrede, to je en glas podpore manj, kot jih je pretekli teden dobil Tugomir Kodelja. Ga bo Šarec danes umaknil?

tvit

J. G.